boek je vakantie bij de ANWB

Niet heel vaak stonden we voor een opgave zo groot als deze. We staan, met zijn allen, wereldwijd tegenover torenhoge inflatie, logistieke problemen die onder meer tot vreselijke voedseltekorten leiden in de derde wereld, een klimaat dat volkomen van slag lijkt, een oorlog aan onze Europese oostgrens, een tekort aan olie waardoor de olieprijs op de wereldmarkt steeds hoger wordt, en als klap op de vuurpijl misschien wel voor miljoenen gezinnen in Europa een echte koude winter omdat er geen geld genoeg is om de hoge energierekening te kunnen betalen. Onze knappe koppen in Den Haag en in Brussel schieten ons te hulp met nieuwe Prinsjesdag.

 

Inhoud

Armoede in Nederland valt niet mee

Soms vinden mensen dat de armoede in Nederland wel meevalt. Maar het valt voor velen echt niet mee. Ik begrijp dat als je nooit moeite hebt gehad met het betalen van jouw rekeningen, als je geen familie hebt die in armoede leeft, of als je nooit geconfronteerd wordt met dakloze mensen, psychisch of lichamelijk zieken, of andere schrijnende situaties in de nabije omgeving, dat het dan soms een ver-van-mijn-bed-show lijkt. Met alle respect natuurlijk. En als je naar de armoede in Nederland kijkt in absolute aantallen en het vergelijkt met andere landen dan valt het misschien wel mee.

Maar het valt helemaal niet mee als je even inzoomt op die alleenstaande moeder driehoog achter in een achterstandswijk in bijvoorbeeld Rotterdam. ‘Sommige mensen kunnen niet armer worden’, was een heldere analyse tijdens het interview met de minister-president Mark Rutte op Prinsjesdag. Zij wordt met haar kinderen op deze manier over het hoofd gezien. Zij heeft niet de kracht, of de tijd, om haar stem te laten horen. Wat de stress en het gebrek aan geld aanricht in haar gezin blijft onzichtbaar. Laat staan dat ze de mogelijkheid heeft om er iets aan te veranderen.

 

Zestien miljard euro

Mensen vragen niet om deze problemen. De groep die het moeilijk heeft zal nog verder toenemen. Zelfs al komt het kabinet met een compensatiepakket van 16 miljard euro. Zestien miljard euro! Een heel groot getal 16.000.000.000. Gedeeld door ons allen in Nederland (17,44 miljoen mensen) is dat goed voor ruim 900 euro per persoon. En misschien wordt het nog wel meer. Het komt bovenop hetgeen het kabinet al eerder heeft gedaan met het koopkrachtreparatiepakket I. Alleen het koopkrachtreparatiepakket II gaat in principe pas per 2023 in.

 

Het goede nieuws

Het mooie aan het ‘reddingspakket’ is dat het scheef verdeeld is. De curve loopt van linksboven naar rechtsonder met de mensen die het minste verdienen links op de x-as en de mensen die het meeste verdienen rechts op de x-as, zoals je hieronder ziet:

 

Prinsjesdag 2022 een historische dag bruto grafiek minimumloon per maand

 

NB: het betreft hier een grafische weergave van de verdeling van het koopkrachtreparatiepakket (compensatie voor het verlies aan koopkracht) om het inzicht te verduidelijken, zonder in detail te treden.

 

Het meeste geld komt dus terecht bij de lage inkomens. De mensen die lang en hard werken voor een minimumloon. Hun minimumloon stijgt met 10% naar ruim 1.900 euro bruto met ingang van 1 januari 2023.

Prinsjesdag 2022 een historische dag bruto grafiek minimumloon per maand

 

 

Zij komen tevens in aanmerking voor een extra energietoeslag van 500 euro bovenop de eerdere 800 euro (samen 1.300 euro). Dat maakt echt een verschil. Zij die weinig verdienen ontvangen dus relatief het meeste. Dit zijn over het algemeen ook gezinnen die maandelijks toeslagen ontvangen voor de huur en de zorg. Ook gaan die bedragen verder omhoog.

De mensen met een hoog inkomen profiteren vooral van de belastingverlaging en btw-verlaging op gas en elektriciteit, de lagere accijnzen op brandstof voor de auto, de belastingverlaging in de eerste schijf van de inkomstenbelasting en de verhoging van de arbeidskorting met ingang van 1 januari 2023. Daarnaast profiteren zij ook, net als iedereen, van de aftopping (het prijsplafond) van de gasprijs en de prijs voor elektriciteit dat vanaf aankomende november in gaat.

 

Let dus even goed op aankomende week

Maak wat tijd vrij om aankomende week goed op te letten. Welke steunmaatregelen komen er voor mij? En hieronder volgen enkele tips:

  • Luister een paar keer goed naar het journaal deze week.
  • Praat erover met anderen. Heb je alles goed begrepen? Neem de tijd.
  • Heb je vragen? Stel ze bijvoorbeeld aan een buurtcoach of bij het formulierencafé in de bibliotheek, of desnoods aan de buren.
  • Het belastingtarief van de eerste schijf gaat naar beneden en de arbeidskorting gaat omhoog waardoor jij of een gezinslid van jou per gewerkt uur netto meer overhoudt.
  • Vakantiedagen verlopen (over het algemeen) na een jaar. Vraag aan jouw werkgever of je ze mag ‘verkopen’ als je ze niet opkrijgt.
  • Vraag jouw huisbaas of de woningbouwvereniging of er energiebesparende maatregelen getroffen kunnen worden in jouw woning.
  • Zorg dat je maandelijks het voorschotbedrag checkt voor de energie en voor alle toeslagen. Je wil niet met terugbetalen worden geconfronteerd.
  • Vraag subsidie aan voor de energiecompensatie van 1.300 euro voor de laagste inkomens.
  • Heb je een kamer leegstaan in jouw woning denk dan eens na over het verhuren van de kamer als hospita. Het is belastingtechnisch aantrekkelijk.
  • Overleg! Steek niet je hoofd in het zand. Een energiemaatschappij mag jou in zulke uitzonderlijke situaties zoals nu niet zomaar van het gas of het licht afsluiten. Maak nieuwe afspraken als het nodig is.
  • Als laatste; maak gebruik van de diensten van de voedselbank of de Too Good To Go-app van de supermarkt wanneer het echt nodig is. Alle kleine beetjes kunnen het verschil maken.

Leestip: Tips goedkoop eten en drinken

 

Tenslotte wil ik je vragen of je wil meewerken aan een onderzoek? Het gaat om 10 vragen over hoe goed jij eigenlijk jouw eigen loonstrook begrijpt. Begrip van wat er op jouw loonstrook staat kan je helpen om een betere positie voor jezelf af te dwingen tijdens functioneringsgesprekken of sollicitatiegesprekken in de toekomst. Jouw deelname aan het onderzoek wordt zeer op prijs gesteld. De link naar de vragenlijst vind je hieronder:

https://forms.gle/vg9KrazxEctCLsbr5 

Dokteronline.com
Vorig artikel9 Tips om goedkoop te eten en drinken
Volgend artikelTicket to Paradise + winactie
anja
Creatief, eigenwijs, nieuwsgierig, moeder en jonge oma. Duitse met Nederlands paspoort die ook jaren in Suriname heeft gewoond. Een paar steekwoorden die mij als redacteur van dit online magazine omschrijven: nieuwsgierig, probeert graag nieuwe dingen uit, gezondheid voorop (opgeleid als voedingscoach, basis medische vakken opleiding gevolg), geniet van het leven, dol op bloemen, planten, dieren, bakken, koken, reizen, zelf maken. Mijn nieuwsgierige aard heeft ertoe geleid dat ik mijn tips die ik overal en nergens tegenkom graag met anderen deel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in