boek je vakantie bij de ANWB

De boodschappen worden duurder, elk dubbeltje moet nog eens extra omgedraaid worden. Wil je lekker eten en drinken en tegelijkertijd besparen op de kosten voor eten en drinken? Lees dan snel verder en ontdek onmisbare tips om goedkoop te eten en te drinken.

 

Inhoud

Tips om te besparen in dure tijden

Het is al een tijdje gaande: prijzen blijven zowat dagelijks stijgen en steeds meer gezinnen komen in de problemen. Niet zo gek, want alhoewel de energieprijzen stijgen en de boodschappen duurder worden, blijft het inkomen gelijk. Dat wil zeggen dat je minder kunt doen met het geld dat je normaal te besteden had. En het einde lijkt voorlopig nog niet in zicht helaas.

Tijd om dus te besparen. Je kunt met deze 25 tips energie besparen. Helaas is dat voor veel mensen al geen keuze meer, maar een echte must. Vergeet ook niet om deze tips te checken voor besparen op douchen, zonder dat je af moet zien van je dagelijkse douche. Met een paar kleine aanpassingen kun je namelijk gewoon lekker douchen en tegelijkertijd de energiekosten beperken.

Waar mensen zich ook op verkijken zijn de vaste lasten. Neem deze eens heel goed door, want vaak kun je hier nog wel het een en ander op besparen. Veel mensen zijn nu al op zoek naar (extreme) maatregelen om van de winter zo min mogelijk te hoeven stoken vanwege de hoge gasprijzen. Met deze tips kun je besparen op de verwarming zonder in de kou te hoeven zitten.

 

9 Tips om goedkoop te eten en drinken

Een grote en dagelijks terugkerende kostenpost zijn de kosten voor eten en drinken. Ben je nu al elk dubbeltje aan het omdraaien? Dan zijn deze tips iets voor jou.

 

1. Maak gebruik van afprijzingen

Elke supermarkt heeft tegenwoordig een bak of koeling waarin afgeprijsde producten liggen. De hoeveelheid en assortiment verschilt van dag tot dag. Zie je nooit afgeprijsde producten? Kom dan op verschillende tijden naar de supermarkt of vraag even bij de manager wanneer de producten afgeprijsd worden. De afprijzingen verschillen per winkel. Bij sommige supermarkten gaat een vast percentage eraf (35%) bij andere winkels wordt vrij afgeprijsd zoals het ze uitkomt.

Tip: afgeprijsde producten zijn producten die houdbaar zijn tot dezelfde of hooguit de volgende dag. Dat wil echter niet zeggen dat je de producten direct op moet eten of de volgende dag weg moet gooien. In veel gevallen gaat het om een tht datum. Dat staat voor tenminste houdbaar tot. In dat geval zijn je ogen en neus je beste vriend. Ziet een product er nog goed uit? Ruikt het nog goed? Smaakt het goed? Dan kun je het met een gerust hart eten. Overigens zijn veel producten ook geschikt om in te vriezen. Op die manier kun je langer profiteren van je goedkope boodschappen.

 

2. Overblijvers AH

Ah heeft een nieuw concept in het leven geroepen. In de app vind je niet alleen je persoonlijke bonus aanbiedingen, maar ook zogenaamde overblijvers. Dit zijn speciale pakketten gevuld met producten die afgeprijsd waren en toch niet zijn verkocht. Er zijn verschillende pakket verkrijgbaar waaronder: brood- en banket, vis en vlees en verrassingspakketten. Hoeveel een pakket kost en wat erin zit verschilt per filiaal, dag en assortiment. Voor een paar euro kun je genieten van lekkers dat je anders misschien moeilijk zou kopen.

 

3. Too Good to Go

Een andere app waarmee je voedselverspilling tegen gaat en bovendien goedkoop eten en drinken aan kunt schaffen is Too good to go. Elke stad heeft zijn eigen winkels en supermarkten die hieraan meedoen. Er zijn zelfs tankstations en scholen waar ze maaltijden verkopen die meedoen aan dit concept. Het is een laagdrempelige manier om voor een paar euro onverkochte producten te kopen. Houd er wel rekening mee dat je net als met de overblijvers van AH geen zeggenschap hebt over wat er in je pakket zit.

 

4. Vergelijk inhoud en prijzen met elkaar

Door de krimpflatie zijn bedrijven creatiever geworden als het om prijsverhogingen gaat. In sommige gevallen worden prijzen niet verhoogd, maar wordt de inhoud van producten verlaagd. En dat hebben de meeste mensen helemaal niet door, omdat ze zo blij zijn dat de prijzen stabiel blijven. Dat is heel begrijpelijk, maar niet ideaal als je wil/moet besparen op de kosten voor eten en drinken.

Let er dus tijdens het boodschappen doen op wat de inhoud is en vergelijk dit goed met elkaar. Ook aanbiedingen zijn soms minder mooi dan ze lijken. Bereken altijd de kiloprijs of bijvoorbeeld de prijs per stuk om te zien of iets echt voordelig is.

 

5. Maak zelf brood

Brood is inmiddels behoorlijk prijzig geworden. Maar wist je dat het veel voordeliger is om zelf brood te bakken? Ja, een broodbakmachine is een investering, maar zelfs deze betaalt zich heel snel terug. Een zelfgemaakt brood kost rond de 0,50 – 0,75 euro, terwijl een heel brood uit de supermarkt of de bakker minimaal het twee- of drievoudige kost.

 

6. Struin weggeefhoeken en weggeefkasten af

Is de nood hoog? Heb je geen boodschappen meer in huis? Op weggeefhoeken worden geregeld boodschappen aangeboden door mensen die bepaalde dingen niet meer lusten of bijvoorbeeld de voorraadskast aan het opruimen zijn geweest. Naast weggeefhoeken vind je in verschillende buurten weggeefkasten. Veelal worden deze gebruikt voor boeken, maar er komen ook steeds meer weggeefkasten bij waarin levensmiddelen staan. Deze kun je ruilen of pakken als je daar nood aan hebt.

Houd de weggeefhoeken enz. in de gaten rondom de feestdagen, want dan bieden mensen meer aan in verband met kerstpakketten waarvan de inhoud niet op prijs gesteld wordt of overbodig is.

 

7. Ruilen

Heb je thuis nog dingen die je niet meer nodig hebt? Overweeg deze dan eens te ruilen tegen eten en drinken. Bied bijvoorbeeld te klein geworden kinderkleding aan in ruil voor brood, beleg en kaas. Of ruil speelgoed tegen lekker drinken of iets anders lekkers voor de kinderen. Op die manier raak je overbodige spullen kwijt en kom je met gesloten portemonnee aan eten en drinken.

 

8. Scoupy en Tikkie app

Wil je nog meer besparen? Installeer dan de Scoupy en Tikkie app. Let op: dat laatste is iets anders dan de tikkie van je bank. Het is echt een app die je moet installeren. Voor beide apps geldt dat je producten gratis kunt proberen of met een fikse korting. In de Scoupy app hebben ze ook iets nieuws: supermarkten scouten. Je moet dan een aantal opdrachten doen in de supermarkt en daarvoor krijg je dan een klein bedrag (meestal 2,00 euro). Met dit geld kun je dan toch weer wat boodschappen halen.

 

9. Sparen voor gratis boodschappen

Supermarkten kiezen er steeds vaker voor om mensen een spaarpas aan te bieden. De punten kun je dan inleveren voor van alles en nog wat. Bij zowel Jumbo als de Lidl kun je de gespaarde punten inleveren voor gratis producten. Op die manier kun je boodschappen halen met een gesloten beurs.

 

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in