Weet wat je eet, dankzij dit recept kipkroketten zelf maken. Nederlanders weten wel raad met kroketten en met dit recept maak je voortaan zelf kipkroketten. De kroketten zijn niet moeilijk om te maken, alleen het draaien ervan vergt even wat meer geduld. Overheerlijke kipkrokettten zelf maken betekend precies weten wat je eet. Bijzonder lekker in combinatie met patat of bij een puntje gecombineerd met mosterd.

 

Kroketten zelf maken

Krokketten zijn een typisch Nederlandse snack. Tegenwoordig vind je deze in in allerlei varianten in de winkel en bij de snackbar. Heb je geen zin in kipkroketten? Vervang dan het kippenvlees door bijvoorbeeld heerlijk rundvlees. Een andere optie is dat je de kip vervangt door garnalen (weer eens wat anders dan de standaard kroket uit een pakje) of gewoon vis.

Aangezien ik niet tegen bouillon kan vanwege migraine en dan heb ik het eigenlijk voornamelijk over bouillonblokjes met daaraan toegevoegd gist en E 621 heb ik de noodzakelijke bouillon zelfgemaakt. Een zelfgemaakte bouillon komt ook de smaak ten goede. Voor het maken van de bouillon kun je alle kanten op wat betreft de smaak en toevoegingen.

Onderstaand recept voor het zelf maken van kipkroketten is voldoende voor ongeveer 8 grote kroketten (Hollands formaat). De kroketten kunnen overigens ongebakken ook heel goed ingevroren worden. Ideaal om een voorraad te maken (eenmaal werk, maar langer ervan profiteren).

 

Benodigdheden

Pan 2x (1 om de bouillon te maken, 1x om te frituren)

Groot bord of platte schaal

2x diep bord

Vork

Lepel

Keukenpapier

 

Recept kipkroketten zelf maken
Voorbereiding
3 uur
Bak/kooktijd
4 min
Tijd
3 uur 4 min
 
Gerecht: Snack
Keuken: Hollandse keuken
Porties: 8
Auteur: anja
Ingrediënten
 • 300 ml Bouillon zelfgemaakt
 • Geplozen kip, rund, vis of garnalen hoeveelheid naar eigen wens
 • 60 gram Roomboter
 • 70 gram Bloem
 • 1 Ei
 • 150 gram Paneermeel
 • Zout
 • Peper
 • 1 takje Peterselie gesnipperd
Bereiding
 1. Voor het zelf maken van de kroketten is het noodzakelijk dat de bouillon koud is. Dit voorkomt het vormen van klonters en garandeert heerlijke kroketten. 

 2. Begin met het smelten van de boter op middelmatig vuur

 3. Zodra de boter licht bruin begint te worden moet je er in een keer alle bloem bij doen, terwijl je met de lepel blijft roeren

 4. Verwarm het bloem/boter mengsel gedurende 2 minuten terwijl je blijft roeren (het wordt een korrelachtige en droge massa en dat is juist de bedoeling)

 5. Giet hierna vervolgens telkens kleine scheutjes van de bouillon bij de massa terwijl je roert. Pas als het vocht in het geheel opgenomen is voeg je weer een nieuwe scheut aan toe. 

 6. Herhaal dit tot alle bouillon onder de massa is geroerd en het geheel smeuïg is

  recept kipkroketten zelf maken 8
 7. Voeg het klein gesneden vlees of de geplozen kip samen met de peterselie toe en laat het geheel nog 2 minuten verwarmen op een laag pitje en breng op smaak met wat zout en peper (eventueel nootmuskaat)

  recept kipkroketten zelf maken 5
 8. Stort het mengsel op een bord op platte schaal en laat het geheel minimaal 2 uur in de koelkast opstijven

 9. Zet een bord klaar met daarin de paneermeel 

 10. Klop in het andere bord het eitje met een lepeltje water los

 11. Haal het stijf geworden mengsel uit de koelkast, snij telkens een stuk eruit en vorm hier een dikke rol (kroket) van

 12. Doop de kroket eerst in het ei, dan in het paneermeel, weer in het ei en nog eenmaal in het paneermeel. Probeer het proces van kroket draaien en in het ei, paneermeel dompelen zo snel mogelijk te doen, anders wordt de massa weer warm en wordt het onmogelijk om fatsoenlijke kroketten te maken 

 13. Verhit in een pan de olie tot 180°C en bak hierin, afhankelijk van de grootte van je pan een aantal kroketten tegelijkertijd. De baktijd bedraagt ongeveer 4 minuten

 14. Laat uitlekken op een vel keukenpapier en serveer direct

Lifehack voor het pluizen van kip

Wil je geplozen kip voor het maken van deze kipkroketten of deze overheerlijke kipsoesjes dan heb ik een geweldige tip/lifehack voor jou: gebruik je mixer voor het pluizen. Hoe dat in zijn werk gaat zie je in dit korte filmpje op Facebook.

 

Ga jij met dit recept kipkroketten zelf maken? Laat het me weten. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je deze stellen in de comments.

 

Outlet

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Recept Rating
Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.