Weet wat je eet, dankzij dit recept kipkroketten zelf maken. Nederlanders weten wel raad met kroketten en met dit recept maak je voortaan zelf kipkroketten. De kroketten zijn niet moeilijk om te maken, alleen het draaien ervan vergt even wat meer geduld. Overheerlijke kipkrokettten zelf maken betekend precies weten wat je eet. Bijzonder lekker in combinatie met patat of bij een puntje gecombineerd met mosterd.
Inhoud
Kroketten zelf maken
Krokketten zijn een typisch Nederlandse snack. Tegenwoordig vind je deze in in allerlei varianten in de winkel en bij de snackbar. Heb je geen zin in kipkroketten? Vervang dan het kippenvlees door bijvoorbeeld heerlijk rundvlees. Een andere optie is dat je de kip vervangt door garnalen (weer eens wat anders dan de standaard kroket uit een pakje) of gewoon vis.
Aangezien ik niet tegen bouillon kan vanwege migraine en dan heb ik het eigenlijk voornamelijk over bouillonblokjes met daaraan toegevoegd gist en E 621 heb ik de noodzakelijke bouillon zelfgemaakt. Een zelfgemaakte bouillon komt ook de smaak ten goede. Voor het maken van de bouillon kun je alle kanten op wat betreft de smaak en toevoegingen.
Onderstaand recept voor het zelf maken van kipkroketten is voldoende voor ongeveer 8 grote kroketten (Hollands formaat). De kroketten kunnen overigens ongebakken ook heel goed ingevroren worden. Ideaal om een voorraad te maken (eenmaal werk, maar langer ervan profiteren).
Benodigdheden
Pan 2x (1 om de bouillon te maken, 1x om te frituren)
Groot bord of platte schaal
2x diep bord
Vork
Lepel
Keukenpapier
- 300 ml Bouillon zelfgemaakt
- Geplozen kip, rund, vis of garnalen hoeveelheid naar eigen wens
- 60 gram Roomboter
- 70 gram Bloem
- 1 Ei
- 150 gram Paneermeel
- Zout
- Peper
- 1 takje Peterselie gesnipperd
-
Voor het zelf maken van de kroketten is het noodzakelijk dat de bouillon koud is. Dit voorkomt het vormen van klonters en garandeert heerlijke kroketten.
-
Begin met het smelten van de boter op middelmatig vuur
-
Zodra de boter licht bruin begint te worden moet je er in een keer alle bloem bij doen, terwijl je met de lepel blijft roeren
-
Verwarm het bloem/boter mengsel gedurende 2 minuten terwijl je blijft roeren (het wordt een korrelachtige en droge massa en dat is juist de bedoeling)
-
Giet hierna vervolgens telkens kleine scheutjes van de bouillon bij de massa terwijl je roert. Pas als het vocht in het geheel opgenomen is voeg je weer een nieuwe scheut aan toe.
-
Herhaal dit tot alle bouillon onder de massa is geroerd en het geheel smeuïg is
-
Voeg het klein gesneden vlees of de geplozen kip samen met de peterselie toe en laat het geheel nog 2 minuten verwarmen op een laag pitje en breng op smaak met wat zout en peper (eventueel nootmuskaat)
-
Stort het mengsel op een bord op platte schaal en laat het geheel minimaal 2 uur in de koelkast opstijven
-
Zet een bord klaar met daarin de paneermeel
-
Klop in het andere bord het eitje met een lepeltje water los
-
Haal het stijf geworden mengsel uit de koelkast, snij telkens een stuk eruit en vorm hier een dikke rol (kroket) van
-
Doop de kroket eerst in het ei, dan in het paneermeel, weer in het ei en nog eenmaal in het paneermeel. Probeer het proces van kroket draaien en in het ei, paneermeel dompelen zo snel mogelijk te doen, anders wordt de massa weer warm en wordt het onmogelijk om fatsoenlijke kroketten te maken
-
Verhit in een pan de olie tot 180°C en bak hierin, afhankelijk van de grootte van je pan een aantal kroketten tegelijkertijd. De baktijd bedraagt ongeveer 4 minuten
-
Laat uitlekken op een vel keukenpapier en serveer direct
Lifehack voor het pluizen van kip
Wil je geplozen kip voor het maken van deze kipkroketten of deze overheerlijke kipsoesjes dan heb ik een geweldige tip/lifehack voor jou: gebruik je mixer voor het pluizen. Hoe dat in zijn werk gaat zie je in dit korte filmpje op Facebook.
Ga jij met dit recept kipkroketten zelf maken? Laat het me weten. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je deze stellen in de comments.
Hoeveel vlees moet aan het bovenstaande recept worden toegevoegd, want logisch moet die hoeveelheid evenredig te zijn aan de hoeveelheden van de andere ingrediënten. Ik vind het een fijn recept, want ook andere vleessoorten kunnen dezelde begeleiding gebruiken. Hoeveel curry mag eraan toegevoegd worden. Ik zet de meeste recepten om in percentages, zodat het makkelijk is, om de gewenste maten te berekenen. Bv. in dit recept zou ik het vlees op honderd gram stellen en alle andere ingrediënten op een percentage hiervan.
Zoals aangegeven kun je dat zelf bepalen. Het ligt er bovendien aan of je voor kippenvlees kiest of bijvoorbeeld garnalen. Kruiden zijn ook naar eigen wens. Het mooie van dit recept is dat het eigenlijk vooral op gevoel en naar eigen smaak gemaakt kan worden. Niet alle recepten laten zich perfect omrekenen in grammen en hoeveelheden 🙂 Ik snap overigens wel je invalshoek. Ik reken recepten ook heel vaak om, zodat ik de voor mij gewenste hoeveelheid kan maken. Maar zoals gezegd: met dit recept is dat niet nodig. Sommige mensen houden van veel vlees in de kroket, anderen van minder.