boek je vakantie bij de ANWB

Behoor jij net als ik tot de groep mensen die zo nu en dan plat ligt vanwege een migraineaanval? Lees verder want vandaag geef ik je tips voor migraine en voeding. Na ruim 22 jaar migraine heb ik mijn aanvallen terug kunnen dringen van 2 – 3 per week naar ongeveer 2 per maand. En dat alles door het aanpassen van mijn voedingspatroon.

 

 

Inhoud

Migraine en voeding

Mensen die vaker te kampen hebben met migraine, doen er goed aan eens hun voeding en voedingspatroon onder de loep te nemen. Alhoewel zeker niet van alle migraine de oorzaak te achterhalen is, zijn er wel de zogenaamde triggers, die onder andere in voeding te vinden zijn. Welke voedingsmiddelen kun je beter vermijden als je migraine hebt? En zijn er ook voedingsmiddelen die een aanval kunnen voorkomen of beperken? Wat is het beste voedingspatroon als je migraine hebt? Lees snel verder en ontdek mijn tips voor migraine en voeding.

 

 

Wat is migraine?

Migraine kenmerkt zich door zware, verlammende hoofdpijn. Deze kan verdeeld worden in twee groepen, namelijk:

 1. Migraine met aura waarbij een aanval wordt aangekondigd door symptomen zoals lichtflitsen voor de ogen
 2. Migraine zonder aura, die meestal gepaard gaat met braken, misselijkheid en visusstoornissen

Deze  vorm van hoofdpijn mag niet verward worden met spanningshoofdpijn die ook kan leiden tot misselijkheid. Clusterhoofdpijn verschilt eveneens van ‘gewone’ migraine en vergt een andere aanpak. Wil je meer weten over de verschillende soorten hoofdpijn? Op allesoverhoofdpijn.nl staan de verschillende soorten hoofdpijn uitgelegd, inclusief de symptomen die erbij horen.

 

Tips voor migraine en voeding tekening
 Migraine in plaatjes

Signalen die duiden op een migraine aanval

Vaak weet een migraine patiënt wel wanneer zich een migraine aanval aandient. Er zijn duidelijke symptomen die een naderende aanval voorspellen. De signalen zijn meestal:

 • Extreme honger of dorst
 • Een gevoel van uitputting
 • Onverklaarbare stemmingswisselingen
 • Blinde vlek, lichtflitsen, zigzagpatronen voor de ogen (migraine met aura)
 • Intolerantie voor fel licht

 

Dit alles kan enkele minuten tot zelfs uren aanhouden, waarna de migraine aanval inzet met zware, verlammende hoofdpijn, al dan niet in combinatie met misselijkheid en braken. Bij mezelf weet ik al hoe laat het is als ik inderdaad veel dorst heb en vaak merk ik het ook aan mijn nek/schouders die erg gespannen aanvoelen. Trek hebben in eten dat ik normaal niet echt lust of overmatig veel eten zijn ook waarschuwingen dat er een aanval aan zit te komen.

 

Wat veroorzaakt migraine?

Migraine wordt veroorzaakt door verschillende factoren, maar lang niet altijd kan achterhaald worden wat nu feitelijk de ware trigger is. Mensen die migraine hebben, doen er dus goed aan om te experimenteren om te zien wat migraine veroorzaakt. Enkele zaken die migraine veroorzaken zijn:

 • Stress
 • Hormonen (met name bij vrouwen, vlak voor de menstruatie begint)
 • Slaaptekort of een teveel aan slaap
 • Weersomstandigheden
 • Verkeerde lichaamshouding (niet een op zichzelf staande trigger, maar als onderdeel van het geheel, is meestal te voelen in de schouder – nekstreek)
 • Lichaamsbeweging (niet te veel inspanning, rustig opbouwen, let op lichaamshouding)
 • Voedingsmiddelen en voedingspatroon

 

Helaas kun je niet aan alle oorzaken werken: echter kun je proberen zaken zoals stress te vermijden. Van mezelf weet ik trouwens dat bij mij een aanval pas na de stress begint, dus als de spanning eraf is. Alsof je al die tijd extra alert moet zijn en zodra de stressvolle situatie over is, dan komt je lichaam tot ontlading. Dit uit zich dan in een migraineaanval waar je u tegen zegt.

Als je slaap tekort komt, moet je erop letten dat je voldoende nachtrust krijgt. Het tegenovergestelde, dus een teveel aan slaap, kun je vermijden door later te gaan slapen of beter nog eerder op te staan. Hormonen zijn lastig, want dat kun je niet zo goed onder controle houden. Persoonlijk heb ik wel gemerkt dat het gebruik van verse gember als thee en CBD-olie op regelmatige basis gebruikt in elk geval verlichting geeft en migraine zelfs kan voorkomen.

 

tips voor migraine en voeding CBD olie

 

Weersomstandigheden zijn eveneens moeilijk aan te pakken, maar je kunt er wel voor zorgen dat je grote temperatuurschommelingen voorkomt. Dit doe je bijvoorbeeld door in de zomer niet teveel in de airco te zitten en vervolgens in de volle zon naar buiten te gaan. Sowieso is de felle zon af te raden. Er zijn speciale brillen in de handel verkrijgbaar die migraine patiënten kunnen dragen in de zomer. Hier heb ik helaas geen ervaring mee. Wel draag ik bij te felle zon graag een donkere zonnebril.

Voedingsmiddelen die migraine triggeren

Er zijn zoals reeds eerder opgemerkt diverse voedingsmiddelen die migraine kunnen veroorzaken. Hierbij zitten bekende en minder bekende voedingsmiddelen.

1. Alcohol

Als je migraine hebt, moet je alcohol eigenlijk gewoon vermijden.

 

2. Cafeïne

Dit is tweeledig: een teveel aan cafeïne kan een aanval veroorzaken. Terwijl mensen die een migraine aanval hebben soms baat hebben bij een paracetamol met cafeïne of een kopje sterke, zwarte koffie.

 

3. Chocolade

Chocolade bevat serotonine, een stof die de stemming verbetert, maar die tegelijkertijd bij sommige mensen migraine veroorzaakt.

 

4. Mono Natrium Glutamaat (Vet-sin)

Een veelzijdig en veelgebruikte stof die bedoelt is om de smaak van eten te versterken. Vooral gebruikt in de Oosterse keuken, maar ook in bouillontabletten, instant soep, sojasaus, soep in pot of blik, bouillon uit pot, pastaproducten met smaakjes, vissticks, marmite. Te vinden in producten met plantproteïne extract, met “natural flavouring” en met “seasoning”.

Voorgebakken frites en aardappelkroketten, kroketten en andere snacks, vleeswaren voor op de boterham en voorverpakte vleeswaren. Ten slotte ook te vinden in veel producten waarop staat: “smaakversterker” of “smaakstoffen toegevoegd”, ook al worden die als “natuurlijk” bestempeld. In andere gevallen wordt dit vermeld onder de volgende E-nummers: E 621 t/m E 625

 

5. Kaas en Melk

Met name harde en oude kazen zijn echte veroorzakers van hoofdpijn en migraine. Maar helaas blijken ook jonge en zachte kazen niet altijd goed verdraagbaar te zijn voor mensen die migraine hebben. Net als kaas kan ook melk een mogelijke veroorzaker zijn.

 

6. Geconserveerde vleeswaren

Door het hoge gehalte nitraten die in het vlees voorkomen, kunnen deze een aanval uitlokken. In plaats van worstjes uit blik, geconserveerde vleeswaren, spek en kant-en-klaar maaltijden kun je beter naar de slager gaan om vers vlees te kopen. Hiervan krijg je namelijk minder snel een aanval.

 

7. Slasauzen en dressings

Heeft vooral te maken met het feit dat ook daarin de eerder genoemde E-nummers zitten. Dit kan in combinatie met vet en conserveringsstoffen al snel leiden tot een hoofdpijn aanval.

 

8. Kunstmatige zoetstoffen en kleurstoffen

Kunstmatige zoetstoffen, waaronder aspartaam (E951) en bepaalde kleurstoffen (vallen ook onder diverse groepen E-nummers) zijn eveneens ware triggers. Aspartaam is in het geheel af te raden, niet alleen voor mensen die lijden aan migraine, aangezien E951 puur gif is voor het lichaam.

De volgende E-nummers zijn migraine-opwekkend doordat ze histamine uitlokken: E102 Tetrazine, E104 Chinolinegeel, E110 Oranjegeel S, E123 Amarant, E124 ChochenilleroodA, E127 Erytrosine,E131 Patentblauw V, E132 Indigokarmijn, E133-Briljantblauw FCF, E151 Briljantzwart BN, Salycylaten (aspirine), E210-213 benzoaten, E214-218 Parabenen, E220-228 sulfieten, E249-250 Nitrieten, E251-252 Nitraten, (soms: E260-261 Acetaten), E280-283 proprionaten, E310-312 gallaten, E422 glycerol, E539 natriumthiosulfaat, E620-625 Glutamaten, E906 benzoïnegom, Methyl, Vanilline, Ethyl-vanilline.

 

9. Citrusvruchten

Zijn natuurlijk nodig om voldoende Vitamine C binnen te krijgen, maar kun je beter vermijden in grote hoeveelheden.

 

10. Vet voedsel

Hieronder vallen zaken als patat (frites) en bijvoorbeeld mayonaise.

 

11. Sommige groenten

Tomaat en spinazie zijn voor sommige mensen eveneens triggers die een aanval uit kunnen lokken. Voor tomaten heeft dat te maken met het feit dat het familie van de nachtschade is.

Welke voedingsmiddelen kunnen migraine beperken?

In plaats van migraine met allerlei medicijnen te lijf gaan, kun je er liever voor kiezen natuurlijke voedingsmiddelen te gebruiken die een aanval voorkomen of verzachten. Een aantal voedingsmiddelen die migraine voorkomen/beperken:

 • Vette vis zoals makreel en zalm
 • Gember verwerkt in gerechten of vers geraspt in kokend water als thee
 • Voldoende drinken (met name water)

Welk voedingspatroon is geschikt?

Migraine kan samenhangen met een plotselinge daling van de bloedsuikerspiegel. Door geregeld kleine, lichte maaltijden te gebruiken kun je deze schommelingen beperken. Eet regelmatig, het liefst elke dag rond hetzelfde tijdstip. Sla maaltijden niet over, zeker het ontbijt niet. Drie hoofdmaaltijden met twee tot drie tussendoortjes zijn voldoende. Drink voldoende, want te weinig drinken zorgt voor een uitgedroogd gevoel en dat triggert hoofdpijn. Kies bij voorkeur voor water en eventueel (biologische) niet gezoete thee.

 

Wat kun je verder nog doen bij een migraine aanval?

Er zijn natuurlijk nog meer dingen die je kunt doen, zoals:

 • Neem een washandje en doordrenk dit met appelazijn. Ga liggen, sluit de ogen en leg dit washandje op het voorhoofd
 • Vastzittende schouderspieren los kneden (laten masseren) en eventueel insmeren met zalf die de spieren verwarmd, zodat deze ontspannen
 • Gebruik van moederkruid (is verkrijgbaar in tabletvorm, maar vers is beter)
 • Tenslotte zijn er diverse medicijnen te koop die helpen (paracetamol, ibuprofen en diverse pijnstillers)
 • Wetenschappers hebben ontdekt dat een potje seks tijdens een migraine aanval niet alleen de pijn aanzienlijk vermindert, het kan een aanval zelfs helemaal genezen. Seks maakt bepaalde stoffen vrij, die nog eens extra versterken als je een orgasme krijgt, waardoor dit ook als een natuurlijk behandelmiddel gezien mag worden voor de bestrijding van migraine
 • Maak een huismiddel met etherische olie

Gen ontdekt dat mogelijk migraine uitlokt

Wetenschappers hebben in 2013 een gen ontdekt dat mogelijkerwijze een migraine aanval uitlokt. De fout in het gen ‘casein kinase I delta’ zal nader onderzocht moeten worden om na te gaan, hoe je deze behandelt moet worden. Wellicht zal het over enige tijd mogelijk zijn om aan de hand van deze ontdekking migraine te genezen.

 

Nieuw middel tegen migraine zomer 2018

Jarenlang zijn onderzoekers al bezig om middelen te ontdekken die de hevigheid van een aanval kunnen beperken of het aantal migraine aanvallen kan verminderen. Op 30 november 2017 kwam het nieuws naar buiten dat er een nieuw middel is ontdekt tegen migraine. Volgens de Britse onderzoeker Peter Goadsby zijn de resultaten hoopgevend. Bij twee verschillende testgroepen werden significante verbeteringen gezien wat betreft de frequentie en de ernst van de migraine aanvallen. De wetenschap is hoopvol dat het nieuwe middel tegen migraine vanaf zomer 2018 verkrijgbaar zal zijn.

 

Eigen ervaring tips voor migraine en voeding

Helaas behoor ik reeds vanaf mijn 12e jaar tot de groep mensen die aan migraine leidt. Jarenlang heb ik elke aanval gewoon  over me heen laten komen. De aanvallen waren zo erg dat ik compleet buiten westen raakte voor een aantal uren. Dit was redelijk gevaarlijk toen de kinderen klein waren. Zaak was dus om zo snel mogelijk hulp te krijgen, zodat er iemand in huis was om voor de kinderen te zorgen.

De grootste oorzaak hiervan is een hersenschudding die ik opliep tijdens een schoolreis. Toch blijk ik nu ook heel veel baat te hebben bij een aangepast voedingspatroon. Ik las in veel boeken informatie over migraine en voeding en ben tenslotte er toe over gegaan zaken als kaas te beperken en bouillon volledig te schrappen van het menu. Van chocolade heb ik weinig last, omdat ik toch niet veel daarvan eet (ben er geen liefhebber van). Sinds ik echter eerder genoemde weglaat en nog meer let op de verschillende E-nummers die toegevoegd zijn aan de voedingsmiddelen, zijn mijn migraine aanvallen significant minder geworden.

Meer weten over het leven met migraine en de impact die aanvallen hebben op een gezin? Lees dan mijn column: ‘Leven met migraine‘.

 

Mocht je net als ik tot de groep patiënten behoren die te kampen hebben met migraine, dan hoop ik dat je iets hebt aan mijn tips voor migraine en voeding. Ben je familielid, kennis of werkgever van iemand die geregeld plat ligt door migraine? Houd er rekening mee dat een aanval veel invloed kan hebben op het dagelijkse functioneren en probeer hier begrip voor te hebben. 

* uitgelichte afbeelding van Shutterstock

Dokteronline.com

8 REACTIES

 1. In vele voedingsmiddelen zitten chemische giftige zoetstoffen, zoals aspartaam die in vele dranken zitten, o.a. light producten, energie drankjes, monster drankjes, zoetige drankjes – sinas, 7-up, cola, alcoholische dranken zit verborgen aspartaam in.
  In voeding zit ook aspartaam bewerkt, al wordt dit niet aangegeven op de ingrediënten lijsten.
  Suikers “het witte gif” en “zuivel de witte sloper” zijn ook een risico voor allerlei aandoeningen, zoals migraine en vreselijke nare ziekten…
  5G is ook één grote probleem, deze radiografische straling zorgen voor deze aandoeningen en erger…
  Vervuiling via je oren kunnen ook nare migraine hoofdpijnen veroorzaken.
  Veel voedingsmiddelen, medicijnen, vaccins, dranken zijn allemaal vergif voor het lichaam.
  Deze veroorzaken allerlei problemen en schaden het immuunsysteem, zodat het lichaam verzwakt en dat het vatbaarder bent voor allerlei aandoeningen en (dodelijke) ziekten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in