boek je vakantie bij de ANWB

Op 20 mei is het wereldbijendag. Een belangrijke dag om even bij stil te staan, want de bijenpopulatie neemt in razend tempo af. Met deze tips red je de bijen met bloemen en planten op je balkon.

 

Inhoud

Afnemende bijenpopulatie oorzaken en gevolgen

Het is al jaren een negatieve trend: de bijenpopulatie neemt in razend tempo af. De redenen voor de massale sterfte van de bijen zijn heel uiteenlopend. Van milieuvervuiling tot ziekteverwekkers en van gebruik van pesticide tot overmatig fokken (al klinkt dit laatste nogal tegenstrijdig). Helaas kiezen ook steeds meer mensen voor een onderhoudsarme tuin, waar bijen geen voeding kunnen vinden.

Het wegvallen van de bijen heeft destrateuze gevolgen voor de mensheid. Zonder bijen vindt er immers geen tot weinig bestuiving plaats. Zonder bijen is er geen fruit en groente. Bestuiving ligt aan de basis van de diversiteit aan planten en gewassen.

 

Wereld Bijendag 20 mei

Elk jaar wordt de roep om de bij te helpen groter. Niet zo gek dus dat er zelfs een Wereld Bijendag in het leven geroepen is. Deze dag is door de VN bedacht om de aandacht te vestigen op het belang van bijen en bestuivers in het algemeen. Het is niet zomaar een dag, de datum is namelijk afgeleid van de geboortedag van Anton Jansã, de pionier onder imkers en bijenhouders.

Juist omdat bijen en andere bestuivers zo belangrijk zijn, moeten wij ze helpen. Daarvoor heb je overigens helemaal geen tuin nodig. Want ook met bijen en bloemen op je balkon kun je de bijen redden. Hiermee kun je al rekening houden bij als je een klein balkon gaat inrichten. 

 

Red de bijen met bloemen en planten op je balkon

Als je een positieve bijdrage wil leveren aan de bijenpopulatie, dan is het van groot belang om je balkon bijvriendelijk in te richten. Dat kun je door verschillende dingen doen.

 

Vermijd pesticiden

Of het nu om chemische mest gaat of middelen om bijvoorbeeld mieren of vliegen te bestrijden, het is allemaal funest voor bijen. Gebruik dit dus niet. Zorg er ook voor dat je voor balkonplanten geen turfaarde gebruikt, want ook dat is schadelijk voor bestuivers.

 

Bijen zijn dol op groenteplanten

Wil je van je balkon gebruik maken om er groente te verbouwen? Geen probleem! Ook groenten zijn hartstikke goed om de bijenpopulatie te helpen. Kies bij voorkeur voor groenten die biologisch zijn en bloeien. Je kunt bijvoorbeeld courgette, pompoen of bonen op je balkon planten. Maar ook komkommer en tomaten bloeien en zijn dus nuttig voor bestuivers.

 

Kies voor verschillende bloemen

Een beetje kleur op het balkon kan geen kwaad. En als je dan toch al voor bloemen kiest, kies dan vooral voor langbloeiers en een diversiteit aan bloemen. Hoe groter de keuze in bloeiende planten hoe aanlokkelijker je balkon wordt voor bijen. Heb je een tuin? Zorg dan ook daar voor heel veel verschillende bloeiende planten.

Red de bijen met bloemen en planten op je balkon lavendel

Plant een bijenboom

Als je wat meer ruimte hebt op je balkon of de beschikking hebt over een ruim dakterras, dan kun je er zelfs een heuse bijenboom planten. De bijenboom, ook wel bekend als tetradium, is een mooie eyecatcher dankzij de kleurrijke bloemen. Maar de boom heeft zijn naam natuurlijk niet zomaar gekregen. De bloemen trekken bijen van heinde en verre aan.

De bloemen verzadigen bijen optimaal. Drie bloemen van de bijenboom bieden voldoende voeding voor een bij om de maag compleet met honing te vullen.

 

Kies voor een balkon waterornament

Bijen hebben niet alleen bloemen nodig, maar ook water. Zet daarom een waterfonteintje op je balkon. Overigens hebben de bijen het water niet alleen nodig om te drinken. Het water wordt door de bijen ook gebruikt om de bijenkorf in de zomer te koelen.

Het geluid van rustig kabbelend water is ook nog eens rustgevend. Ideaal als je dit jaar geniet van een staycation op je eigen balkon.

 

Tips voor meer bijen in de tuin

Heb je in combinatie met je balkon ook een tuin? Of alleen een tuin? Dan kun je simpelweg door het toevoegen van een aantal accessoires je tuin een stuk bijenvriendelijker maken. Denk daarbij aan:

  • Kruidentuin, desnoods geplant in een zuil, zodat je veel verschillende kruiden tegelijkertijd kunt planten. Hiervoor kun je onder andere majoraan, thijm en lavendel gebruiken.
  • Leg een gazon aan met kwaliteit graszaad of laat het gazon lekker groeien. Lang gras biedt optimale bescherming aan bijen. Daarnaast groeien er vaak kleine bloemen tussen het gras, die ook weer gebruikt kunnen worden door bestuivers.
  • Zet een paar bloembakken neer met daarin verschillende bloemen, niet alleen voor bijen, maar ook voor vlinders
  • Gebruik geen chemische middelen in de tuin

Leestip: Mooie, maar giftige bloemen in de tuin

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in