boek je vakantie bij de ANWB

Lifehacks maken het leven een stuk makkelijker. Lifehacks zijn niet nieuw, want onze grootmoeder paste deze al toe. 23 Lifehacks die oma al kende en jij nu ook moet kennen

 

Inhoud

Lifehacks, tips die het leven vergemakkelijken

Lifehacks zijn eigenlijk niets anders dan tips die ons leven een stuk makkelijker maken. Vaak zijn het tips die zo nu en dan van toepassing zijn, soms zijn het tips die je in je dagelijkse leven toe kunt passen. In een tijd waarin we al zo weinig tijd voor onszelf hebben zijn lifehacks ware life savers. Tijdbesparend en soms ook out of the box ideeën om het leven een stuk makkelijker te maken.

 

 

23 Lifehacks die oma al kende en jij nu ook moet kennen

Onze oma’s hadden vroeger grote gezinnen en daar kwamen tips en tricks goed van pas. Onderstaand vind je een verzameling van de beste lifehacks van oma.

 

1.Brood makkelijk snijden

Of je nu zelf brood bakt of ongesneden brood koopt, het snijden kan soms best lastig zijn. Je kunt dit makkelijk en snel oplossen door het mes voor het snijden even opwarmen in heet water. Een warm mes snijdt makkelijker dan een koud mes.

 

2. Meer comfort met nieuwe schoenen

Als je net nieuwe schoenen hebt, dan moet je deze vaak nog een tijdje inlopen. Dit voel je vaak aan je hielen. Wil je comfortabel je nieuwe schoenen inlopen? Plak dan een stukje fluweel/velvet aan de binnenkant van je hiel.

 

3. Kaars passend maken voor kaarsenstandaard

Heb je een kaars die net niet in je kaarsenstandaard past? Geen probleem. Neem een schaal met heet water en hou de onderkant van de kaars in het water. De was wordt zacht, waardoor de kaars zich aanpast aan de vorm en grootte van de kaarsenstandaard.

 

4. Goed slapen in een aangenaam bed

Een gezonde slaapkamer is niet te droog en ook zeker niet te vochtig. Een vochtige slaapomgeving is niet fijn voor je huid, zeker niet als je een reumatische aandoening hebt. Ook voor het voorkomen van huisstofmijt is dit een must. Twijfel je of je slaapomgeving te vochtig is?

Je kunt dit heel makkelijk zelf controleren door een spiegel op je matras te leggen en hier het dekbed overheen te doen. Controleer dit na een tijdje. Beslaat de spiegel, dan is je slaapomgeving te vochtig. Meer tips tegen huisstofmijt vind je hier.

 

5. Snijbloemen vers houden

Om zo lang mogelijk van je verse snijbloemen te genieten pas je de volgende truc toe: zet de bos bloemen in een vaas met warm water en laat dit afkoelen. Haal de bloemen uit de vaas en snij nu een klein stukje van de onderkant af. Zet de bloemen vervolgens in een vaas met nieuw, koud water.

23 Lifehacks die oma al kende en jij nu ook moet kennen snijbloemen

6. Zo krijg je een te strakke ring weer af

Niets zo vervelend als een ring die veel te strak zit. Behalve dat dit niet fijn aanvoelt, het is ook nog eens gevaarlijk. Om de ring zo snel als mogelijk van je vinger af te krijgen kun je je vinger het beste insmeren met zeep. Als het goed is krijg je de ring er nu gemakkelijk en snel af.

 

7. Laat je water nooit meer overkoken

Als je geregeld aardappelen of pasta kookt, dan ken je het probleem vast en zeker: het water in de pan kookt over. Het gevolg: je moet je fornuis weer schoonmaken. Vaak gebeurt dit als je het deksel weer terugplaatst op de pan. Je kunt het deksel schuin op de pan leggen, maar de kans dat deze door de vrijkomende dampen weer terugschuift is groot. Je lost dit makkelijk en snel op door een houten wasknijper aan de zijkant van de pan te bevestigen. Hierdoor krijgt de vrijkomende stoom de ruimte om te ontsnappen en kookt de pan niet meer over.

 

8. Een gaatje opsporen

Soms is het best lastig om een gaatje te vinden in een (fiets)band of een pijp. Gelukkig is ook hier een makkelijke lifehack voor. Maak een mengsel van water en flink wat zeep, zonder dit te laten schuimen. Smeer hiermee de band of pijp in en wacht tot je bubbeltjes ziet verschijnen. Dit is de plek waar het gaatje zit.

 

9. Scherven opruimen

Als je een glas hebt laten vallen grijp je waarschijnlijk direct naar stoffer en blik om de scherven op te ruimen. Helaas is de kans groot dat je daarbij scherven over het hoofd ziet. Je kunt scherven beter opvegen met een natte doek of een boterham. In beide gevallen blijven de scherven goed plakken en weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet.

 

10. Schilderij schoonmaken

Een mooi schilderij kan de kamer direct een oppepper geven. Helaas trekken schilderen ook veel stof aan, vooral olieverfschilderijen. Gelukkig kun je dat makkelijk en snel oplossen. Neem een rauwe aardappel, halveer deze en wrijf met het snijvlak over het schilderij. Neem af met een schone doek, eventueel herhalen. Na deze handeling heb je weer een mooi en schoon schilderij.

 

11. Insecten weghouden van vuilnis

Niets zo vervelend als muggen, vliegen en andere insecten die bij het vuilnis gaan zitten. Dit zorgt voor onhygiënische situaties. Wil je voorkomen dat er allerlei insecten afkomen op je vuilnis? Strooi er dan een laagje baking soda over. Vooral ideaal als je last hebt van insecten in je GFT bak.

23 Lifehacks die oma al kende en jij nu ook moet kennen eieren

12. Leren schoenen poetsen

Of je nu leren instappers of sneakers hebt, met deze tip maak je je leren schoenen in een mum van tijd mooi. Maak een mengsel van een beetje baking soda en 2 eetlepels melk. Met dit mengsel wrijf je je schoenen in en verwijder je heel wat vlekken. In laten trekken en vervolgens het leer polijsten. De vlekken zijn als sneeuw voor de zon verdwenen.

 

13. Opgestapelde glazen los maken van elkaar

Soms gebeurt het dat je glazen stapelt dat je deze niet meer van elkaar los krijgt. Erg vervelend, vooral als je onverwacht gasten krijgt. Gebruik liever geen bruut geweld, want de kans is groot dat de glazen dan breken. Hoe je dit wel op kunt lossen? Heel simpel: vul het onderste glas met heet water en het bovenste met koud water. De glazen kun je nu probleemloos uit elkaar halen.

 

14. Beslagen bril voorkomen

Brildragers zullen het wel herkennen, vooral nu iedereen mondkapjes moet (blijven) dragen: je glazen beslaan. Je kunt dit voorkomen door de glazen in te smeren met wat zeep of een beetje afwasmiddel. Gebruik voor het aanbrengen een schone doek en wrijf hiermee over het glas totdat het schoon en helder is. Door de zeep zullen de glazen niet meer beslaan.

 

15. Gebarsten eieren koken

Heb je een gebarsten ei en wil je dit koken? Voeg dan een scheut azijn toe aan het kookwater. Hierdoor voorkom je dat de inhoud van je ei in het water terechtkomt.

Leestip: Zo maak je heerlijke gevulde eieren, inclusief tips voor het koken en pellen van eieren

23 Lifehacks die oma al kende en jij nu ook moet kennen eieren

16. Voorkom beschadiging van vazen door vallen

Om te voorkomen dat een vaas beschadigd door omvallen moet je deze verzwaren. Hiervoor kun je een laagje zand in de vaas doen, waardoor deze een stuk stabieler staat. Het extra gewicht onderin de vaas voorkomt dat de vaas omvalt.

 

17. Piepende zool

Vooral leren zolen hebben de neiging om na een tijdje te gaan piepen. Dat kun je voorkomen door de onderkant van de schoen (de zool) te bewerken met een beetje (sla) olie. Zijn de piepende zolen het gevolg van zooltjes? Dan kun je hiervoor talkpoeder gebruiken.

 

18. Zilver poetsen met tandpasta

Of het nu om zilveren bestek gaat of je mooie zilveren ring, tandpasta doet wonderen voor zilver. Breng wat tandpasta aan op het zilver en wrijf dit in met een schone en zachte doek. Hierna afspoelen en je zilver is weer als nieuw.

 

19. Sieraden reinigen met bruisend water

Heb je gouden of zilveren sieraden die wel een oppepper kunnen gebruiken? Leg deze dan 5 minuten in een bakje met bruisend water. Droog de sieraden af en je sieraden zullen weer schitteren alsof ze net zijn aangeschaft.

 

20. Lijmresten van etikketten makkelijk en snel verwijderen

Niets zo vervelend als het verwijderen van een etiket van een glazen potje. Vaak blijven er dan nog lijmresten achter. Maak je het jezelf makkelijk met deze simpele truc. Doe wat olijfolie op een zachte en schone doek en wrijf hiermee over de lijmresten. Hierna kun je de overgebleven resten probleemloos verwijderen.

 

21. Vlekken uit witte kleding verwijderen met citroen

Heb je net die ene mooie witte blouse uit de kast getrokken, is deze binnen no time vol vlekken. Om vlekken uit witte kleding te verwijderen heb je niet meer nodig dan zout en citroensap. Meng beide ingrediënten met elkaar en laat dit een half uur in de kleding trekken. Spoel het kledingstuk hierna met een mengsel van azijn en water. Vervolgens zo heet mogelijk wassen in de wasmachine.

 

22. Plafondventilator schoonmaken met kussensloop

Grote kans dat je plafondventilator veel stof trekt. Regelmatig schoonmaken is een must. Helaas is de kans daarbij groot dat de stofwolken je om de oren vliegen. Wil je dit voorkomen? Gebruik dan voor het stofvrij maken van de plafondventilator een kussensloop. Gewoon de sloop één voor één om de vleugel doen en eraf trekken. Het stof wordt automatisch opgevangen door de sloop.

 

23. Snijbloemen nieuw leven inblazen

Laten je snijbloemen hun kopje hangen? Snij de stelen schuin af en zet ze dan een paar minuten lang in kokend heet water. Vervolgens de bloemen in schoon water op kamertemperatuur zetten. Je snijbloemen hebben weer een opleving en je kunt er nog een paar dagen van genieten.

 

Welke van bovenstaande tips en tricks kende jij nog niet?

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in