Ben ij ook tegen het verspillen van voedsel? Vind je het zonde om dingen weg te moeten gooien? Nooit meer voedselverspilling dankzij het Zero Waste kookboek. Ontdek hoe je complete sinaasappels enz. kunt verwerken in gerechten.
Inhoud
Voedselverspilling een groot probleem in de Westerse wereld
Helaas is voedselverspilling een groot probleem. Vooral in de (rijke) Westerse landen gooien mensen dagelijks voedsel weg. Particulieren doen dit op kleine schaal, bedrijven op grote schaal. Gelukkig kun je zelf tal van dingen doen om te voorkomen dat je voedsel weg moet gooien. Ook steeds meer bedrijven ondernemen acties om voedselverspilling te voorkomen. Denk daarbij aan initiatieven zoals de Lidl met goederen die afgeprijsd worden voor 0,25 euro en de app Too good to go.
Toch valt er nog veel winst te behalen. En kun je als particulier nog genoeg veranderingen doorvoeren om zo min mogelijk weg te gooien. Dit kun je bijvoorbeeld heel makkelijk doen door niets weg te gooien van groente, fruit, brood enz.
Nooit meer voedselverspilling dankzij het Zero Waste kookboek
Misschien vind je het lastig om zelf te bedenken wat je nog (meer) kunt doen om voedselverspilling tegen te gaan. Gelukkig zijn er diverse boeken uitgebracht om je inspiratie te geven. Een bijzonder boek hiervoor is het Zero Waste Kookboek van onder andere Jeroen de Paauw.
Een heerlijk boek boordevol recepten van zoet tot hartig. Denk bijvoorbeeld aan pestog gemaakt van radijsloof met ricotta. Of met koffiedik gestoofde groenten. Of maak net als ik onderstaande cake, waarbij gebruik is gemaakt van hele sinaasappels (ja, ook de schil is in de cake gegaan).
Helaas is er iets mis gegaan met het bakken of beter gezegd uit de vorm halen. Maar het boek heet niet voor niets Zero Waste. Dus ben ik aan de slag gegaan en heb ik er gesmolten chocolade overheen gedaan en het gepresenteerd als hapklare sinaasappel chocolade cake. Alhoewel de cake er misschien niet zo mooi uitzag, smaakte deze perfect.
Zero Waste kookboek
In het kookboek staan niet alleen tientallen recepten, maar dankzij de toepassing van Augmented Reality kun je met behulp van je smartphone of tablet ook filmpjes kijken. Daarin wordt haarfijn uitgelegd hoe je de recepten zelf klaar kunt maken. Ideaal als je een newbie bent op het gebied van koken of net even iets meer uitleg kunt gebruiken.
Dankzij de handige indeling kun je op ingrediënt zoeken. Heb je bijvoorbeeld aardbeien of rode kool die je wil verwerken, dan zoek je gewoon op dit ingrediënt in de inhoudsopgave. Verder staat bij elk recept aangegeven hoe lang je bezig bent ermee, wat het is (voor-, hoofd- of nagerecht) en eventuele extra’s zoals vegan, glutenvrij enzovoorts.
Door middel van symbooltjes wordt aangegeven voor hoeveel personen het gerecht is en wat je aan benodigdheden moet hebben. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een blender. Van elk gerecht is een foto gemaakt, zodat je precies weet wat het eindresultaat moet zijn. Drink je wijn? Er staat bij elk gerecht aangegeven welke wijn er het beste bij past.
Nooit meer voedselverspilling in de keuken
Natuurlijk zal dit boek bij lange na niet genoeg zijn om alle voedselverspilling in de keuken tegen te gaan. Het geeft echter wel inspiratie om eens out of the box te denken en meer te gebruiken dan je nu doet. Een goed voorbeeld hiervan is het maken van pesto van radijsloof. Zo kun je bijvoorbeeld ook het loof van wortels verwerken.
Dat geldt ook voor veel schillen van fruit en groente die je kunt gebruiken. Voor mijn recept peren compote heb ik bijvoorbeeld de schillen gebruikt voor het maken van siroop. Aardappelen hoef je ook niet per se te schillen, net zo min als appels. En sinaasappelschil smaakt echt voortreffelijk in een cake (gebruik dan wel bio sinaasappels!).
Als je iets meer creativiteit gebruikt in de keuken hoef je veel minder voedsel weg te gooien. Dat scheelt weer een klein beetje en maakt de wereld net iets mooier.
Wat doe jij om voedselverspilling te voorkomen?