boek je vakantie bij de ANWB

Heb jij last van kalkaanslag op je glazen douchewand? Met deze tips kun je de glazen douchewand schoonmaken en voorkomen dat je weer last krijgt van kalkaanslag.

 

Inhoud

Hoe ontstaat kalkaanslag in de badkamer?

Veel mensen hebben last van overmatig kalk in de badkamer, omdat in water kalk zit. De hoeveelheid verschilt per stad en gebied. Deze kalk blijft niet alleen achter op de douchewand, maar ook de douchekop en de kraan. Na verloop van tijd kan de kalk zo opgehoopt zijn dat je bijvoorbeeld de douchekop echt grondig schoon moet maken of zelfs vervangen.

Hardnekkige kalkaanslag zie je ook veelvuldig terug op de (glazen) douchewand. Dat is niet zo gek, want de wand staat er niet voor niets. Hiermee voorkom je dat de hele badkamer onder de waterspetters zit na een douchebeurt. Het water spat dus tegen de douchewand, samen met zeep(resten) en bacteriën. Na verloop van tijd wordt de douchewand dof en is het lastig om de aanslag te verwijderen.

 

Met deze tips kun je de glazen douchewand schoonmaken

Gelukkig hoef je niet te wanhopen. In de meeste gevallen kun je met wat moeite en de juiste schoonmaakmiddelen de aanslag verwijderen. Hieronder vind je een aantal tips die je allemaal uit kunt proberen.

 

Schoonmaakazijn

Afhankelijk van hoe erg de aanslag is kun je gebruik maken van schoonmaakazijn. Je kunt azijn op verschillende manieren gebruiken. Je kunt deze in een sprayfles vullen en op de douchewand sprayen. Een kwartier in laten trekken en vervolgens met een spons erover gaan en tenslotte afspoelen.

Of je drenkt keukenpapier in azijn en ‘behangt’ hiermee de douchewand. Een nachtje in laten trekken en de volgende dag is de aanslag verdwenen.

Nog een optie om azijn in te zetten tegen kalkaanslag op de douchewand is deze mengen met baking soda. Maak hier een papje van (pas op: gaat eerst flink bruisen) en breng dit aan op de douchewand. In laten trekken en met een spons erover gaan. Dan afspoelen en de kalk is verdwenen.

 

Citroen

Een ander natuurlijk middel om van die ellendige kalkaanslag af te komen is citroen. Halveer de citroen en wrijf hiermee over de kalkaanslag. Zorg dat je een beetje druk geeft, zodat het sap zich goed verdeeld. Even in laten werken en met warm water afspoelen. Vergeet niet de douchewand af te drogen om nieuwe kalkvorming te voorkomen.

 

Dikke bleek

Heb je last van hardnekkige kalkaanslag? Dan kun je wat dikke bleek op een doekje doen en dit verdelen over de douchewand. Laat het geheel een half uurtje intrekken. Ga nog met een spons over de douchewand en spoel tenslotte af met zo heet mogelijk water.

Waarschuwing: draag handschoenen als je dit middel gebruikt! Het is namelijk schadelijk voor ogen en huid!

 

 

Glansspoelmiddel voor de vaatwasser

Het klinkt misschien gek, maar je kunt het glansspoelmiddel van de vaatwasser ook gebruiken om je douchewand weer helder te krijgen. Je kunt het product direct aanbrengen of je verdund het met water. Even laten inwerken en dan met een doekje of spons afnemen. Goed naspoelen. Extra voordeel: het middel legt een laagje op de douchewand, waardoor je minder snel last krijgt van nieuwe aanslag.

Waarschuwing: draag handschoenen als je dit middel gebruikt! Het is namelijk schadelijk voor ogen en huid!

 

Vaatwasser tablet

Niet alleen het glansspoelmiddel van de vaatwasser kun je gebruiken bij het schoonmaken van de badkamer. Dat geldt ook voor het vaatwastabletje. Verpulver deze en doe de poeder in een sprayfles. Voeg hier water aan toe en wacht tot de vaatwastablet helemaal opgelost is. Ruim aanbrengen op de douchecabine en zeker 10 – 20 minuten laten zitten. Afnemen met schoon water en laten drogen.

Leestip: Met deze tips maak je de vaatwasser schoon en fris

 

Reinigingstabletten voor kunstgebit

Dit is ook een out of the box middel om je douchewand weer blinkend schoon te krijgen. Los twee tabletten op in de sprayfles met water. Breng aan op het oppervlak en laat dit 10 – 20 minuten intrekken. Naspoelen met heet water.

 

Terpentine

Heb je echt heel erg last van kalk, dan kun je terpentine inzetten als laatste troefmiddel. Het is behoorlijk chemisch, dus je moet er wel voor zorgen dat je voldoende lucht. Breng de terpentine aan op een doekje en wrijf hiermee over de douchewand. De kalk verdwijnt als sneeuw voor de zon. Goed naspoelen en vergeet niet alles goed droog te maken, want terpentine is bijzonder agressief voor de voegen.

 

 

Schoonmaakmiddelen om kalk te verwijderen

Naast bovengenoemde producten heb je nog tal van schoonmaakmiddelen die je kunt gebruiken. Denk daarbij aan Blue wonder antikalk (let op: dit spul vreet zich in je voegen!). Maar ook middelen zoals: Dasty (ruitenreiniger), W5 Antikalk en bijvoorbeeld HG kalkreiniger.

 

Hoe voorkom je kalkaanslag in de badkamer?

De eerste en beste optie is natuurlijk te kiezen voor een waterontharder. Hoe minder kalk er in je water zit hoe beter dit is voor je badkamer. Je kunt natuurlijk ook elke keer na het gebruik van de badkamer de douchewand droogmaken. Dat kan simpel en snel met een wisser en daarna een handdoek. Of doe het net als ik met een speciale ruitenreiniger op accu. Of doe het zoals hieronder in de video:

 

 

Wat doe jij om kalk te verwijderen op de douchewand? 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in