boek je vakantie bij de ANWB

Al geruime tijd ben ik van plan om naar Duitsland, Denemarken of Zweden te reizen met behulp van de app van de Deutsch Bahn (DB-app). Waarom ik dit niet eerder heb gedaan is voor mijzelf ook een  raadsel. Ik denk dat het komt omdat ik een beetje ouderwets ben en zodoende liever op traditionele wijze een fysiek kaartje koop aan een loket of bij een automaat. Wellicht is het angst voor het onbekende.

 

Inhoud

Reizen met de app van de Nederlandse spoorwegen (NS-app)

Wanneer ik binnen Nederland reis gebruik ik altijd de NS-app van de Nederlandse spoorwegen. Een ov-chipkaart gebruik ik niet meer en in de bus betaal ik gewoon met mijn bankpas. De app van de Nederlandse spoorwegen (NS) werkt goed. Het is fijn dat je gewoon vooraf thuis vanuit je luie stoel al een kaartje kunt kopen en deze vervolgens kunt downloaden in de app. Er zijn toch ook nog wel een paar op- en aanmerkingen maar daarover later wat meer.

Reizen met de app van de Deutsch Bahn (DB-app) 2

 

Op weg naar Winterberg in Duitsland (D)

Zoals gezegd heb ik de DB-app al langer op mijn iPhone staan. Ik heb de app ook al regelmatig geraadpleegd om te bekijken hoe een bepaald traject naar een buitenlandse bestemming eruit ziet. Ik zoek weleens op Emmerich – Winterberg (D), Hengelo (OV) – Hamburg (D) of een reis naar Kopenhagen (DK) of Malmö (S) in Zweden.

In de DB-app wordt veel gebruik gemaakt van de Engelse taal, naast de Duitse taal. Het maakt deze app daarmee internationaler dan de NS-app die je alleen binnen Nederland kunt gebruiken, en die standaard geen Engelstalige versie bevat.

Via de instellingen is wel eenvoudig een taalwissel te regelen. De NS biedt ook een internationaal platform aan maar deze is niet geïntegreerd in de Nederlandse app. Beiden staan los van elkaar en dat vind ik toch jammer. Het maakt daarmee de app van de Duitse spoorwegen gebruiksvriendelijker.

Duidelijk zichtbaar lees ik in de DB-app: tripplanner, search en connections. Het is een eenvoudig reisvoorstel dat mij wordt getoond. Eén klik op de button –search- en een nieuw scherm met relevante trajecten verschijnt. Niets gecompliceerds aan. Ook zijn per traject direct de verschillende prijzen zichtbaar. De DB-app is daarmee zeer gebruiksvriendelijk. Er is duidelijk aandacht besteed aan het bewerkstelligen van een positieve gebruikerservaring. Je krijgt bij het gebruik van de DB-app niet snel de gedachte dat je iets verkeerd aan het doen bent.

Ik selecteer het vertrekpunt Zevenaar in Gelderland (GLD) en een vertrektijd om 09:00 uur in het eerste scherm van de app. Bestemming Winterberg in Noordrijn-Westfalen (NRW) gelegen in de Hochsauerlandkreis (HSK). Slechts twee eenvoudige klikken verder verschijnt de – To offer selection –  (lees: winkelwagentje) button. Je hoeft nu alleen nog maar af te rekenen. Und dann geht’s los!

Reizen met de app van de Deutsch Bahn (DB-app) 3

 

Een duidelijk overzicht van de verschillen, overeenkomsten en voorkeuren

De beoordeelde onderdelen binnen de apps worden gewaardeerd door middel van een keuze tussen: uitstekend – prima – goed – matig – slecht en geen oordeel.

 

                       

    DB-APP             NS-APP
Presentatie uitstekend uitstekend
Gebruiksvriendelijkheid prima goed
Aantal keren offline 0 0
Prijzen van de tickets uitstekend goed
Toegangspoortjes geen oordeel matig
Controle tijdens de reis prima prima
Aanmelden van de reis geen oordeel matig
Algemene indruk prima goed

 

N.B. Deze analyse is op persoonlijke titel vormgegeven.

  • Beide apps ogen mooi en professioneel. Beide apps maken gebruik van jouw locatievoorziening om een reisdoel goed te kunnen bepalen.
  • De NS-app scoort in mijn beleving lager op gebruiksvriendelijkheid. Soms is er een overbodige stap (lees: klik) nodig om verder te gaan.
  • Beide apps zijn slechts heel sporadisch offline. Vaak ligt het dan aan de internetverbinding.
  • De prijzen voor vervoerstickets liggen in Duitsland aanzienlijk lager.
  • Geen toegangspoortjes op stations in Duitsland. Wat echt wel prettiger reist. Poortjes kun je in Nederland openen met de QR-code wat op zich ook handig is.
  • Het laten controleren van het vervoersticket is in Nederland beter omdat je alleen je kaartje in de vorm van een QR-code hoeft te tonen. In Duitsland had ik soms meerdere A4tjes die gezamenlijk mijn vervoersbewijs bevatte. De conducteurs heb ik in Duitsland als vriendelijk ervaren.
  • Het aanmelden van een reis schept af en toe onduidelijkheid in de NS-app. Ten eerste de ogenschijnlijke willenkeur (die er wellicht niet is maar wel zo wordt ervaren). Soms wel aanmelden en dan weer niet aanmelden. Ten tweede verlaat je tijdens het aanmelden van de reis de app. In de DB-app is dit losgekoppeld. Het gehele aanmelden is ergens anders geregeld. Maar wel noodzakelijk!
  • Over het algemeen kan ik concluderen dat ik liever reis met de DB-app omdat je ook bestemmingen buiten het thuisland kunt invoeren. Bijvoorbeeld vanuit Arnhem naar een bestemming in Duitsland of vice versa. Dit lukt je niet in de NS-app. De kaartcontrole is in de NS-app daarentegen veel fijner. Zorg er wel voor dat de batterij van jouw mobiele telefoon voldoende is opgeladen voor vertrek.
  • Geen oordeel houdt in dat het betreffende onderdeel ontbreekt.

Reizen met de app van de Deutsch Bahn (DB-app) 1

 

Een woord tot slot

Het is mij helaas niet gelukt om een kaartje te kopen in de DB-app. De betalingsmogelijkheden zijn beperkt tot:

  • Paypal
  • Duitse bankinstellingen
  • Creditcard

Omdat ik geen van allen bezit was ik toch opnieuw genoodzaakt om kaartjes aan een loket te kopen en op een andere plek bij een automaat. Soms was de automaat buiten gebruik. Gelukkig dat het in Duitsland nog steeds is toegestaan om bij de conducteur een kaartje te kopen. Ik neem mij voor om bij de ANWB een creditcard aan te vragen zodra ik weer in Nederland ben.

 

Gastblogger: Johan Hendriks

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in