Brrr, buiten is het ijskoud op dit moment. Ook al is het niet echt uitnodigend: vooral in de winter is ventileren bijzonder belangrijk. Maar hoe vaak en hoelang moet je ventileren bij kou? Hier zijn de belangrijkste richtlijnen.
Inhoud
Daarom is regelmatig ventileren nodig
Wist je dat je als huishouden van vier personen bijna 6 tot 12 liter water afgeeft aan de lucht en dat per dag? Niet zo gek dus dat regelmatig ventileren nodig is – vooral in de winter. De warme lucht in huis kan meer vocht opnemen dan de koude buitenlucht. Hierdoor is het vochtiger – en is regelmatig luchten belangrijk.
De lucht moet minstens drie tot vier keer per dag volledig worden ververst – vooral als je de hele dag thuis bent. Maar hoe werkt juist ventileren bij temperaturen onder nul nu eigenlijk?
Leestip: Energie besparen in huis: verwarming
Ventileren bij extreme kou: advies & tips van experts
In de winter zijn 3 tot 5 minuten intensief luchten voldoende bij lage buitentemperaturen of wind. In tegenstelling tot wat vaak wordt gevreesd, worden de binnenmuren door verstandig intensief luchten nauwelijks afgekoeld. Zo ventileer je bij extreme kou:
- Temperaturen onder 0 graden Celsius: als het kouder is dan 0 graden Celsius, moet je de ramen slechts 5 minuten openen.
- Temperaturen tussen 0 en 10 graden: bij deze temperaturen is ongeveer 10 minuten luchten voldoende.
- Boven de 10 graden: bij temperaturen boven de 10 graden kunnen de ramen ongeveer 15 minuten openstaan.
Na het slapen of koken: ramen open!
Wanneer je het beste kunt luchten, hangt ook af van de ruimte en het gebruik ervan. Na het douchen, baden, koken of slapen moet vochtige lucht direct worden ververst. Direct na het opstaan moet je de slaapkamer goed luchten. “Vervolgens overdag verwarmen tot minimaal 16 tot 18 graden Celsius”, zegt de Consumentenbond verder: “Hoe hoger de luchtvochtigheid en hoe lager de kamertemperatuur, hoe groter het risico op schimmel.”
Luchten: was, planten en aquarium
Frequent luchten is zeker nodig bij het drogen van was in huis, of het nu op een rek staat of in de droger. Ook veel planten en aquaria zijn bronnen van vocht – dan moet er ook vaker gelucht worden. Een gezond binnenklimaat creĆ«er je door een passende verhouding van kamertemperatuur en luchtvochtigheid na te streven. Afhankelijk of je als bewoner bijvoorbeeld veel op de bank zit of in huis aan het werk bent, ligt de ideale temperatuur in huis tussen de 18 en 22 graden Celsius en een relatieve luchtvochtigheid tussen 40 en 60 procent.
Consumentenadviseurs raden het gebruik van een hygrometer aan om de luchtvochtigheid in de ruimte te meten. Hygrometers zijn voor een paar euro verkrijgbaar en helpen om de luchtvochtigheid goed te reguleren.
Luchtvochtigheid in huis
Hoe laag de luchtvochtigheid moet zijn, hangt af van de bouwstaat en de buitentemperatuur. In een goed geĆÆsoleerd gebouw is een waarde van ongeveer 60 procent in huis “voor korte tijd” misschien geen probleem. Bij een slechte huisisolatie kunnen op koude dagen is 40 procent aan de koudebruggen en in hoeken van kamers al te veel. Ramen open – ook bij temperaturen onder nul dus.
Ramen volledig open om goed te luchten
Om goed te ventileren dat de ramen volledig worden geopend. Langdurig op een kier laten staan laat de kamers afkoelen. Het advies: tijdens het luchten moeten de radiatoren of de thermostaat omlaag gezet worden, anders gaat de verwarming voor niets draaien.
Combinatie van verschillende ventilatiemethoden
Meerdere keren per dag het raam openen is soms niet genoeg om het vocht dat is opgeslagen in handdoeken, dekens of oppervlakken van muren en meubels kwijt te raken, aldus experts. Een gelijkmatige luchtwisseling na intensief luchten kan indien nodig worden ondersteund door een ventilatiesysteem, zoals een afzuigsysteem in de badkamer en keuken.
Kortom: luchten is ook bij temperaturen rond het vriespunt een must. Doe je dat niet dan is de kans groot dat je vroeg of laat te maken krijgt met schimmel in huis. En dat is het laatste dat je wil, aangezien schimmel voor grote gezondheidsproblemen kan zorgen.
Leestip: Zo blijf je warm zonder verwarming