boek je vakantie bij de ANWB

Sim only alle voor- en nadelen op een rij. Als je op het punt staat om een nieuw telefoonabonnement af te sluiten kom je al snel voor de vraag te staan of het niet handiger is om over te stappen op sim only. Vandaag leg ik je alle voor- en nadelen van sim only uit, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

 

Inhoud

Wat is een sim only abonnement?

Bij een sim only abonnement krijg je alleen een nieuwe simkaart. Mocht je toe zijn aan een nieuwe telefoon dan zul je deze zelf aan moeten schaffen. Overigens hoef je bij het overstappen naar sim only niet per se van nummer te wisselen: de meeste providers hebben de mogelijkheid om je nummer gratis over te schrijven. Erg handig als veel mensen je telefoonnummer hebben en je geen zin hebt om iedereen een nieuw nummer te sturen.

 

Voordelen sim only

 • Goedkope abonnementen
 • Vaak flexibel abonnement
 • Niet beperkt in keuze voor telefoon
 • Maandelijks opzegbaar
 • Ook te gebruiken met oude telefoon

 

Een sim only abonnement is vaak bijzonder goedkoop. De besparing kan daarbij oplopen tot maar liefst 80% en dat is zeker de moeite van het overwegen waard. Daarnaast zijn de abonnementen ook nog eens bijzonder flexibel: je kunt je abonnement per maand aanpassen. Ideaal als je verwacht dat je meer of juist minder gaat bellen. Ten slotte kun je een sim only abonnement ook per maand opzeggen. Handig als je toch besluit om voor een ander abonnement te gaan of liever over wilt stappen op een andere provider.

Behalve de voordelen wat het abonnement betreft kan een sim only ook handig zijn als je oude telefoon gewoon nog goed is. Want waarom zou je een telefoon van de hand doen als deze nog gewoon werkt? Telefoons verliezen snel hun waarde, dus verkopen heeft ook geen nut, dan kun je er beter tot het laatste toe gebruik van blijven maken. Toch toe aan een ander toestel? Met een sim only kun je zelf kiezen welk toestel het wordt en ben je niet gebonden aan het aanbod van de provider.

 

Shutterstock

 

Nadelen sim only

 • Zelf telefoon kopen
 • Geen leentoestel
 • Snel internet is veel duurder
 • Simlockvrij
 • Buiten belbundel? Dan ben je duurder uit

 

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan het afsluiten van een sim only abonnement. Stel dat je telefoon van ellende uit elkaar valt en jij graag het nieuwste van het nieuwste wilt hebben. Die nieuwe toestellen zijn vaak onbetaalbaar duur, maar in combinatie met een abonnement wel binnen handbereik. Dan kan een sim only abonnement een groot nadeel zijn. Datzelfde geldt ook voor een leentoestel. Stel er is iets met je telefoon dan kun je die bij een andere abonnement omruilen, bij sim only ben je zelf verantwoordelijk voor je toestel.

Daarnaast moet je toestel natuurlijk ook simlockvrij zijn. Al moet ik eerlijk zeggen dat het simlockvrij maken redelijk simpel is en via websites als Ebay zelfs heel voordelig en snel kan. Nog twee grote nadelen zijn de extra kosten die sim only met zich meebrengen: wil je snel internet dan ben je vaak wat duurder uit en hetzelfde geldt als je belbundel op is en je langer belt. Overigens kun je laatstgenoemde wel weer oplossen door je abonnement aan te passen.

 

Waarom wij gekozen hebben voor sim only

Ik heb al eerder een artikel geschreven over het feit dat wij over wilden stappen van provider met sim only. Inmiddels hebben wij de knoop doorgehakt en maken wij alweer een paar maanden gebruik van ons sim only abonnement. Wij hebben nog allemaal een telefoon (ik heb tijdens Black Friday zelf een nieuwe Nokia aangeschaft) en de kosten blijven beperkt (op die ene keer na dat onze dochter ruim een uur buiten de belbundel met haar vriend ging bellen).

Al met al zijn we heel tevreden met ons sim only abonnement. Voor de kinderen moeten we nog even kijken, aangezien zij niet helemaal tevreden zijn met de 1 Gb mobiele data, dus wellicht dat we dit nog aan gaan passen in de toekomst. Maar voor nu bevalt het sim only abonnement ons prima.

 

Heb jij een gewoon abonnement met toestel of maak je gebruik van een sim only abonnement?

*Uitgelicht afbeelding Shutterstock

Dokteronline.com

22 REACTIES

 1. Hier heeft alleen de zoon een sim only abonnement, aangezien we geen vaste telefoon hebben en hij nu nog weinig belt, maar ik wel wil dat hij ons kan bereiken als dat nodig is.

  • Wij hebben ook geen vaste telefoon hoor, een mobiel is veel handiger en inderdaad: het is belangrijk dat kinderen je kunnen bereiken.

  • Bellen doen wij ook niet heel veel, maar wel smsen en appen dat soort dingen en met twee tieners is dat wel een must 😉

 2. ik heb altijd sim only. Die zg “gratis ” telefoon , die mogen ze van mij houden. je hebt echt geen hogeschool nodig om uit te rekenen hoeveel je uiteindelijk voor die telefoon betaalt.

  • Dat valt wel mee, je moet alleen wel weten waar je moet kijken 😉 of geduld kunnen hebben om te wachten op een bepaalde aanbieding. Uiteindelijk betaal je bij een abonnement met toestel het toestel ook en vaak nog meer, alleen merk je het niet omdat het niet om een groot bedrag ineeens gaat, maar om een relatief laag bedrag per maand, verspreid over zo veel jaar.

 3. Zojuist mijn abonnoment verlengt voor een sim only abonnement aangezien mij iPhone nog prima werkt! Denk dat ik voortaan blijf bij een sim-only abonnement.

 4. ik wissel altijd . zodra ik aan een nieuwe telefoon toe ben kies ik een nieuwe samsung galaxy uit met een 2 jarig abonnement. Wanneer dit is afgelopen is de telefoon meestal nog prima en stap ik over naar sim only tot de telefoon niet meer voldoet. Dan gaat het cirkeltje weer opnieuw 🙂

  • Dat is natuurlijk ook een optie, daar heb ik helemaal niet aan gedacht. Wel een hele leuke tip/aanvulling voor bovenstaande, zo profiteer je dubbelop van alles

  • Precies, zo denken wij er ook over hoor. Met een abonnement in combinatie met een telefoon ben je uiteindelijk veel meer kwijt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in