Als je aan speelgoed uit de jaren ’80 denkt, dan denk je niet direct aan heel geavanceerd speelgoed. Toch waren het juist de eighties waarin veel speelgoed dat nu nog populair is zijn opmars maakte. Veel mensen hebben dan ook goede jeugdherinneringen aan Barbie, Playmobil en de Viewmaster. Ontdek welk speelgoed uit de jaren ’80 nog meer populair was.
Inhoud
De jaren ’80 waren een tijd waarin veel kon en mocht
Als je de eighties vergelijkt met de tijd waarin we nu leven dan zie je een wereld van verschil. Dingen die in de jaren ’80 konden zouden vandaag echt niet meer door de beugel kunnen. Denk aan dingen als overal roken, kinderen drank laten halen en zonder gordels in de auto zitten. Om nog maar niet te spreken over de voorwerpen die je in de jaren ’80 gebruikte en nu compleet onbekend zijn, zeker bij de jeugd. Want wie heeft nog een telefoon met een draaischijf of een walkman om naar cassettebandjes te luisteren?
Aan de andere kant was er ook muziek die in niets te vergelijken is met nu. Muziek die veel meer muziek was, ritme had en niet zo eentonig zoals dat tegenwoordig het geval is. De muziek en films uit de eighties waren heel anders. Films en series hadden natuurlijk bij lange na niet de effecten zoals we die nu zien. Alles was minder realistisch, maar daarom niet minder leuk om naar te kijken.
Om nog maar niet te spreken van de mode en de kapsels uit de jaren ’80. Wat dacht je van fluoriserende kleuren, leggings, wielrennersbroeken en ontplofte kapsel? Tel hierbij de trainingspakken, beenwarmers en matjes (nektapijt) en je snapt dat het een compleet andere wereld was.
Speelgoed uit de jaren ’80 jeugdherinneringen aan Barbie, Playmobil en Viewmaster
Alles was anders in de eighties en dat geldt ook voor het speelgoed. Kinderen speelden niet achter de schermen, maar hielden zich bezig met echt speelgoed, ook tieners. En er was volop keuze in ontzettend leuk speelgoed. Misschien niet zo modern als tegenwoordig, maar daarom niet minder leuk. Overigens werden grote merken zoals Barbie, Lego en Playmobil juist in de jaren ’80 ontzettend populair. Dit heeft ervoor gezorgd dat al deze merken nog steeds bestaan, al zijn ze wel in een modern jasje gestoken. Dat kun je heel goed zien als je kijkt naar de speelgoed trends en rages 2022.
View-Master
Tja, wat doe je in een tijd dat er nog geen schermen waren? Dan kijk je met de View-Master naar de leukste plaatjes. De View-Master was een apparaat waar je een schijf in plaatste. Je kon dan de plaatjes bekijken. Hieronder in het filmpje zie je wat voor speelgoed dit was.
Monchichi aapjes
Als er één ding is dat je in de eighties niet kon missen dan waren het de grappige aapjes, ook wel bekend als Monchichi aapjes. Deze had je als mannetje en vrouwtje en heel veel verschillende uitvoeringen. Nog steeds zijn er mensen die deze schattige aapjes verzamelen.
Lichtwormpoppetje
Vooral meisjes hadden deze leuke poppetjes. Die moest je onder een lamp zetten of voor het raam (zonlicht) en dan gingen ze zich opladen. Op die manier had je dan ’s nachts een gloeiend (lichtgevend) lichtwormpoppetje.
Stickerboekjes
Ook weer een trend die vooral onder meisjes populair was: stickerboekjes. Deze stickers werden voor van alles en nog wat gebruikt, vooral voor het pimpen van saaie schrijften en agenda’s. Deze trend heeft lang stand gehouden, want ook in de jaren ’90 waren stickerboekjes ontzettend populair.
My little Pony
Je kon er niet omheen: My little Pony! De schattige paardjes in allerlei kleuren waren heel gewild, vooral onder de meisjes. De plastic paardjes hadden kambare manen en staart. Het merk bestaat nog steeds en is nog steeds geliefd.
Fisher Price
Een merk waarmee kinderen echt veel speelden was Fisher Price. Van de bekende dokterskoffertjes tot de verschillende kassa’s, elk kind had wel iets van Fisher Price in huis. Niet zo gek: zij richtten zich namelijk op kinderen vanaf de geboorte tot een jaar of 8 – 10.
G.I. Joe/Action Force
In Amerika was vooral G.I. Joe erg populair in de eighties, hier was het vooral Action Force. Het speelgoed was gebaseerd op de Action Man speelgoedlijn en vond vooral onder jongens grote aftrek.
Barbie
Alhoewel Barbie zelf al in 1959 op de markt kwam, beleefde de pop in de jaren ’80 een hoogtepunt. De Barbiepoppen waren ongekend populair onder alle meisjes. Dat de verhoudingen compleet niet klopten en er een vertekend beeld werd gegeven aan meisjes, daar werd helemaal niet bij stilgestaan.
Lego
Net als Barbie was Lego al veel langer op de markt, maar waren ook de eighties erg belangrijk voor dit merk. Lego kwam met allerlei leuke sets op de markt die over de toonbank vlogen. Niet zo gek, in een tijd waarin kinderen zich nog met speelgoed bezig moesten houden.
Playmobil
Wat voor Barbie en Lego geldt, gold ook voor Playmobil. Een bijzonder geliefd speelgoed in de jaren ’80, waar echter wel een prijskaartje aan hing. Tegenwoordig kost Playmobil haast niets meer, dat was in de eighties echter heel anders.
Atari, Pacman en E.T.
Als je ouders een beetje met de tijd meegingen (lees vooruitstrevend waren) en wat geld over hadden, dan had je geluk. Dan was je misschien wel in het bezit van een Atari spelcomputer, waarop je onder andere Pacman en E.T. kon spelen.
NES en Game & Watch
In Nederland was aanvankelijk de Atari populair, maar dat duurde niet lang. Er ging veel mis in het bedrijf en dat was voor het Japanse bedrijf Nintendo de uitgelezen kans om de markt van spelcomputers over te nemen. Dat deed het dan ook met de NES. Deze was ook in het begin van de jaren ’90 onverminderd populair onder pubers.
Als je in de jaren ’80 een simpele spelcomputer zocht kwam je al snel uit bij Game & Watch, ook uitgebracht door Nintendo. Dit was een unieke lijn die bestond uit 59 handzame, draagbare elektronische lcd-spellen. Je kon maar één spel spelen op het LCD scherm. Daarnaast kon je het nog gebruiken als klok en wekker. Bekende spellen waren onder andere Donkey Kong, The Legend Of Zelda en Mario Brothers.
Star Wars speelgoed
Niet alleen de film was populair, ook het Star Wars speelgoed was ontzettend gevraagd. Werkelijk alles uit de film werd omgetoverd in speelgoed: van voertuigen tot personages. En dat was een schot in de roos, want veel kinderen wilden dit speelgoed maar al te graag hebben.
Klembeestjes
Als je zelf kind was in de jaren ’80 dan zul je bij het horen van klembeestjes waarschijnlijk een grote glimlach op je gezicht krijgen. Het ging hierbij om knijppoppetjes in de meest uiteenlopende varianten. Deze kon je dan aan een touw hangen. Dat touw hing in je slaapkamer, bij voorkeur van de ene kant naar de andere kant gespannen. En dan ging het erom dat je er zo veel als mogelijk klembeetjes op had hangen.
Nopper
Bijzonder leuk speelgoed, waarmee je net als met Lego allerlei leuke bouwwerken kon maken was Nopper. De kleurrijke blokken (primaire kleuren!) kon je op elkaar en aan elkaar klikken door de kleine stekeltjes aan alle kanten. Overigens stapte je als ouder liever op Nopper dan op een blokje Lego 😊
Care Bares/Troetelbeertjes
Eigenlijk hebben de Care Bares veel weg van My Little Pony. De schattige beertjes kwamen in allerlei zachte kleuren met bepaalde symbolen op hun buik. De troetelbeertjes waren overigens niet gemaakt van plastic, het waren gewoon knuffels.
Mini Piano
Als je tegenwoordig een instrument wil spelen dan kun je dat zelfs via je telefoon doen. Of je koopt voor je kind bijvoorbeeld een My Real Jam gitaar of drumstel. In de eighties bestonden deze dingen niet. Maar je kon wel je muzikale hart ophalen met een mini piano.
Zelf had ik ook een mini piano en dit was voor mijn ouders de reden dat ik een echte keyboard kreeg en lessen. Ik speelde namelijk heel graag op de minipiano (bij voorkeur in de auto) en speelde al snel liedjes op gehoor mee.
Rubiks Cube
De rubiks cube was in de eighties ontzettend populair. Want wie was er nou slim of snel genoeg om alle kleuren bij elkaar te krijgen? Tja, je moet toch wat als je je verveelt op school…
Slinky/trapveer
Nu zou slinky of de trapveer als een nutteloos speelgoed gezien worden (een rage zoals bijvoorbeeld Pop it fidgets), maar dat was in die tijd wel heel anders. De trapveer was namelijk voorzien van leuke en felle kleuren en het was altijd weer grappig om dat ding de trap af te zien komen. Moest je overigens ook goed doen, want anders werkte het niet en dan sloeg het een trap over en was de hele magie ervan verdwenen. Kon je weer naar boven lopen en opnieuw beginnen.
Strips
Waar de kinderen nu heel veel tijd achter het scherm doorbrengen en daar (misschien) nog wat lezen, waren strips in de jaren ’80 ongekend populair. Denk daarbij aan titels als: Eppo, Buck Danny, maar ook de Donald Duck. Deze strips kocht je in de winkel of je nam er een abonnement op. Ook kon je de stripboeken in de bibliotheek lenen of je maakte gebruik van de leesmap.
Speelgoed ruilen
Spelen was in de eighties ontzettend belangrijk. Een druk kind bestond toen nog niet. Kinderen waren nu eenmaal druk, dat hoorde erbij. Maar wat te doen als je uitgekeken was op je speelgoed? Een leuk fenomeen dan in de jaren ’80 ontstond was het ruilen van speelgoed op het speelplein of thuis als je naar een vriendje of vriendinnetje ging.
Vooral knikkers, smurfen en plaatjes (stickers en stickerboekjes) werden geruild. De knikkers hadden allemaal een andere waarde (afhankelijk van hoe bijzonder deze waren en hoe groot). Je kon knikkers winnen tijdens een potje knikkeren op het schoolplein. Wilde je een bijzondere knikker hebben? Dan kon je proberen deze te ruilen met een klasgenoot. Er is in die tijd heel wat afgeruild en ook toen waren er al kinderen die inzagen dat je hier best een leuk handeltje van kon maken…
Helaas kwam van ruilen ook vaak genoeg huilen. Veel meesters en juffen moesten dan ook geregeld ingrijpen, omdat Jantje weer huilend aankwam dat Mies een knikker had gegeven die toch minder mooi was dan op het eerste gezicht bleek.
Met welk speelgoed uit de jaren ’80 speelde jij het liefst en waarom?