boek je vakantie bij de ANWB

Als er iets is dat veel mensen bij is gebleven uit de eighties dan is het de mode en de kapsels. Van trainingspakken tot schoudervulling en van wafelhaar tot het matje, het komt allemaal langs in mode en kapsels uit de jaren ’80.

 

Inhoud

De jaren ’80 waren een tijd waarin veel kon en mocht

Als je de eighties vergelijkt met de tijd waarin we nu leven dan zie je een wereld van verschil. Dingen die in de jaren ’80 konden zouden vandaag echt niet meer door de beugel kunnen. Denk aan dingen als overal roken, kinderen drank laten halen en zonder gordels in de auto zitten. Om nog maar niet te spreken over de voorwerpen die je in de jaren ’80 gebruikte en nu compleet onbekend zijn, zeker bij de jeugd. Want wie heeft nog een telefoon met een draaischijf of een walkman om naar cassettebandjes te luisteren?

Aan de andere kant was er ook muziek die in niets te vergelijken is met nu. Muziek die veel meer muziek was, ritme had en niet zo eentonig zoals dat tegenwoordig het geval is. De muziek en films uit de eighties waren heel anders. Films en series hadden natuurlijk bij lange na niet de effecten zoals we die nu zien. Alles was minder realistisch, maar daarom niet minder leuk om naar te kijken.

 

Mode en kapsels uit de jaren ‘80

En dan was er ook nog de fashion uit de eighties. Grote kans dat je nu lachend of met een hoofd vol schaamte je foto album doorbladert en je afvraagt hoe je er zo bij kon lopen. Toch was het in die tijd niet erg, want iedereen liep er zo bij. Bovendien komt mode altijd weer terug en zie je nu in de 21ste eeuw dat zo nu en dan dingen als schoudervullingen en trainingspakken weer terugkomen in het modebeeld. Natuurlijk is het dan in een modern jasje gegoten, want je moet wel een beetje met de tijd meegaan.

 

Mode in de jaren ‘80

We beginnen met een kijkje nemen naar de mode in de eighties. Opvallend was het feit dat neonkleuren helemaal je van het waren. De mode werd beïnvloedt door muziek, popsterren als Madonna, Boy George en Duran Duran. Maar ook films en series zoals Miami Vice en Top Gun hadden invloed op de keuze voor bepaalde kledingstukken.

 

Schoudervullingen

Als je naar oude foto’s kijkt ijn schoudervullingen waarschijnlijk het eerste dat je opvalt. Je kon er ook gewoon niet omheen, zo breed waren de schouders door het dragen van schoudervullingen.

 

Trainingspakken

Een regelrechte hit in de jaren ’80 waren de trainingspakken. Niet de pakken die je tegenwoordig ziet, deze waren namelijk gemaakt van polyester, waardoor deze een beetje shiny waren. De gebruikte kleuren waren zo fout als het maar kon zijn. Wat dacht je van blauw met paars en geel? Of paars, roze en groen (liefst beetje tegen neon aan)? Hartstikke fout allemaal, maar toen een regelrechte trend.

Een heel bekend merk was Australian. Niet alleen populair, maar ook nog eens behoorlijk prijzig. Dat is in niets te vergelijken met wat er nu nog van het merk over is. Tegenwoordig koop je de kledingstukken voor een paar euro gewoon bij de Action.

Mode en kapsels uit de jaren ‘80 trainingspak

Wielrennerbroekjes

Waar je nu alleen wielrenners met deze broekjes ziet, was het in de jaren ’80 standaard om een wielrennersbroekje te dragen. Lekker strak en dan gecombineerd met een oversized bovenstuk.

 

Legging

We blijven nog even bij de benen. In de eighties droeg je niet per se een broek, maar eerder een legging (van spandex) in lekker felle kleuren gecombineerd met beenwarmers (komen we zo op terug). De legging kon ook gecombineerd worden met een brede riem om nog meer op te vallen en trendy te zijn.

 

Mom jeans

Als je toch liever een echte broek droeg in plaats van een legging, dan koos je voor de mom jeans. Een jeans gemaakt van stugge stof zonder enige vorm van stretch. Vaak werd dit gecombineerd met een brede riem met opvallende gesp. Wie geen zin had om een zak als jeans te dragen ging met broek en al in bad zitten. Dan moest je wachten tot het op ging drogen, zodat de broek strak om je benen zat.

 

Oversized truien met kleurrijke print

In combinatie met bovenstaande werd vaak gekozen voor een oversized trui. Bij voorkeur een trui met opvallende (kleurrijke) prints. Dat compenseerde de strakke kleding ietwat. Overigens waren het niet alleen de truien die oversized waren, dat gold ook voor de spijkerjassen, de shirts en blouses.

 

Hawaii blouses

Populair door de serie Miami Vice zag je talloze mannen die in de zomer met Hawaii shirts rondliepen. Want wie wilde nu niet op Don Johnson en Philip Michael lijken waar alle meisjes van droomden?

 

Visnet kleding

Populair geworden door Madonna waren ook visnet kledingstukken een regelrechte hit in de eighties. Meisjes droegen visnet topjes en bovenstukken. Daarnaast waren ook visnet handschoenen helemaal hot en trendy. En nee, dat waren geen standaard handschoenen, maar vingerloze handschoenen die een mode accessoire waren.

 

Sokken (met ruches) in open schoenen

Het is een trend die je ook nu weer ziet en in de jaren ’80 ongekend populair was. Sokken gedragen in open schoenen. Of het nu om pumps ging of sandalen, je combineerde deze gewoon met lage sokken al dan niet voorzien van een ruche rand.

 

 

Mode accessoires in de jaren ‘80

Niet alleen de mode was opvallend en compleet anders dan wat wij gewend zijn. Dat gold ook voor de mode accessoires. Veel sieraden dragen was een teken dat het goed met je ging ondanks de recessie. Belangrijk dus om heel veel armbanden, kettingen enz. te dragen. Ook onderstaande accessoires waren onmisbaar om je outfit af te maken.

 

Beenwarmers

Deze combineerde je met de eerder genoemde legging. De beenwarmers hielden natuurlijk je benen warm, maar waren vooral bedoelt als fashion item. En ja, deze beenwarmers mochten gezien worden, dus werd er vaak gekozen voor neonkleuren. Gecombineerd met neonkleurige legging en je kunt je voorstellen dat het een kakofonie van kleuren was waar je vandaag de dag pijn van in je ogen zou krijgen.

 

Zweetbandjes

Je kon er niet omheen in de eighties: zweetbandjes. Nee, die werden niet gedragen als sportaccessoire of omdat het zo handig was, het waren pure fashion accessoires.

 

Gekke zonnebrillen of piloten zonnebril

Het kon gewoon niet gek genoeg in de jaren ’80 en dus droegen mensen de gekste modellen zonnebril. Van vierkant tot hartjes en van modellen met strepen tot halverwege tot brillen met fluorescerende monturen en brilglazen.

Aan de andere kant waren er ook genoeg mannen die na het zien van Miami Vice en de fim Top Gun ervoor kozen om een gouden pilotenbril te dragen. Gek genoeg heeft de pilotenbril nooit aan populariteit ingeboet en maakt deze ook weer deel uit van de brilentrends 2022.

 

Populaire schoenen in de eighties

Niet alleen de mode (kledingstukken) werd beïnvloed door films, series en bekende sterren. Dat gold ook zeker voor de keuze van bepaalde schoenen. Helemaal hot en trendy waren onderstaande modellen en merken

 

All Stars

Juist omdat de schoenen betaalbaar en toegankelijk waren werden All Stars in de jaren ’80 enorm populair, met name in de muziekindustrie. Muziek heeft grote invloed op mensen en dat bleek ook hier weer een reden dat veel jongeren de overstap maakten op deze sneakers. Overigens waren het niet alleen liefhebbers van een bepaalde muziekstijl die de geraffineerd simpel ontworpen schoenen omarmden. Iedereen wilde deze sneakers dragen.

 

Dr. Martens

Ook de boots van Dr. Martens hadden hun populariteit te danken aan de muziekwereld. Want ineens liepen veel bekende rocksterren met deze boots gecombineerd met vale, ietwat versleten kledingstukken. En dat was de geboorte van een nieuwe trend die ook doorvloeide in de jaren ’90.

 

Puntige schoenen

Natuurlijk waren er ook nette schoenen, want op kantoor kon je niet zomaar met je All Stars of Dr. Martens aankomen. Geen probleem, want in dat geval koos je voor nette schoenen. Bij voorkeur droeg je pumps met punt. Puntige schoenen waren namelijk helemaal hot en trendy in de eighties.

 

 

Kapsels in de jaren ‘80

Als je zelf jong was in de eighties is dit waarschijnlijk het punt dat je af gaat haken. Want de kapsels die je toen droeg: daar schaam je je nu heel diep voor. Toch was het toen trendy en wist je gewoon niet beter. Iedereen liep er zo bij en als dat niet het geval was, dan was je niet modieus.

 

Matje of nektapijt

Mannen die strak geknipt waren? Nee, dat had je niet. Mannen hadden een matje of een nektapijt. Het haar was in de nek dus langer, terwijl aan de bovenkant vaak gekozen werd voor kapsel met veel gel. Een voorloper van het Coronakapsel dus 😉

 

Wafeltjeshaar en permanent

Vrouwen hadden wafeltjeshaar. Dit kon je bereiken door een speciaal wafelijzer of je ging je haar in kleine vlechtjes vlechten. Als je dat een nachtje liet zitten had je de volgende dag een behoorlijke bos haar met kleine krulletjes. Wie geen zin had in wafeltjeshaar en toch krullen wilde koos voor een permanent.

 

Ontplofte kapsels

Strakke kapsels waren niet aan de orde. Je droeg bij voorkeur een ontploft kapsel. Dat kon je perfect bereiken door een permanent te nemen. Of je ging je haar touperen. Vaak werd hierbij ook een pony gedragen al dan niet met krullen en een zweetbandje.

Mode en kapsels uit de jaren ‘80 make up en kapsel

 

Make up in de jaren ‘80

Onmisbaar in de eighties was make up. Deze werd niet alleen royaal gedragen, maar was ook in your face met knallende kleuren waar je nu van zou schrikken. Overigens waren het niet alleen per se de vrouwen die make up droegen, maar ook de mannen. Dit kwam onder andere door rocksterren als Boy George die het taboe rond make up voor mannen wegnamen.

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in