boek je vakantie bij de ANWB

Kerst komt eraan en niets is gezelliger dan een leuk kerstdorp op te zetten. Dat kan zo uitgebreid als je zelf wilt. Hieronder vind je een beknopte handleiding zodat je zelf stap voor stap een kerstdorp kunt opzetten.

 

Goedkope accessoires en benodigdheden voor kerstdorp

Natuurlijk kun je nu naar het eerste beste tuincentrum rennen om alle benodigdheden aan te schaffen, maar of je portemonnee daar zo blij mee is… Je kunt de meeste spullen voor je kerstdorp ook gewoon bij budgetwinkels zoals de Action, Big Bazaar en Xenos aanschaffen. Ook bij de Blokker kun je leuke spullen voor weinig scoren. Wat en hoeveel je koopt ligt vooral aan de beschikbare ruimte, je budget en je eigen wensen en eisen. Heb je bijvoorbeeld een tafel van 4 meter dan kun je hier meer op kwijt dan een vensterbank die smal is en maar 2 meter breed bijvoorbeeld.

Ik heb twee lieve dames bereid gevonden om jullie te laten zien hoe zij een kerstdorp opzetten. Hieronder zie je alvast een filmpje van 1 van de 2 om een eerste indruk te krijgen hoe het er allemaal uit komt te zien. William van Loon vertelt er zelfs een leuk verhaaltje bij inclusief filmpje op Youtube.

 

Hou er rekening mee dat een Kerstdorp bouwen best veel tijd in beslag kan nemen. Veel mensen beginnen al in november en laten het kerstdorp dan tot begin januari staan. Want zeg nou zelf: is toch hartstikke gezellig zo een mooi verlicht dorpje met alle taferelen die erbij horen? Mocht je nog andere leuke DIY’s zoeken voor kerst, maak dan eens deze unieke kerstbal of dit te gekke DIY rendier.

 

Stap voor stap een kerstdorp opzetten

Anita gaat als volgt te werk bij het opzetten van haar Kerstdorp:

Elk jaar maakt zij samen met haar vriendin een kerstdorp van maar liefst 4 meter (voordeel als je woonkamer zo breed is!). Ze beginnen met het opzetten van de ondergrond die op stevige latten gemonteerd wordt. In deze ondergrond zijn op verschillende plekken gaten geboord die nodig zijn om de bedrading van de verlichting erdoor te laten verdwijnen. Elk jaar wordt voor een thema gekozen en volgens die thema wordt het kerstdorp dan opgebouwd.

 

Stap voor stap een kerstdorp opzetten 4

 

Stap voor stap een kerstdorp opzetten 5

 

Stap voor stap een kerstdorp opzetten 1

Op onderstaande foto’s is het thema van dit jaar te zien en dat is water/stad. Hiervoor zijn de dames begonnen met een kade en het water (hiervoor wordt karton genomen die blauw gespoten wordt). Aan de kanten wordt later losse sneeuw gestrooid. De rest van de opbouw gebeurd dan eigenlijk gewoon op gevoel. Door goed te kijken, te verschuiven en soms dingen te verplaatsen krijgt elk huisje, boompje en alles de beste plaat.

 

Stap voor stap een kerstdorp opzetten 3

Als alle accessoires zoals bomen (erg belangrijk, want daarmee geef je het dorp karakter!), lantaarns, huisjes, dieren, figuurtjes, weggetjes, eventueel een berg of bergen op de juiste plek staan komt de afwerking. Hiervoor wordt over het gehele kerstdorp sneeuw gestrooid. Je kunt zelf kijken waar en hoeveel sneeuw je hiervoor gebruikt.

 

Stap voor stap een kerstdorp opzetten 6

Dit is de finishing touch die ervoor zorgt dat de magie van een winters tafereel voor je eigen ogen tot leven komt. Ideaal om daarmee de donkere dagen voor, tijdens en na kerst gezellig door te komen.

kerstdorp

 

Angela en haar man zetten het dorp als volgt op:

Omdat het opzetten nou eenmaal veel tijd in beslag neemt, begint Angela en haar man al in november aan deze klus. Eerst worden alle dozen met benodigdheden van zolder gehaald. Zij gebruiken voor het opzetten van het kerstdorp een kast die leeggehaald wordt en met planken wordt het geheel groter en langer gemaakt.

Bij het opbouwen kiezen zij ervoor om eerst de grote stukken te plaatsen. In dit geval 3 grote rijtjeshuizen en een poort, zodat er een straatje ontstaat. Daaromheen komen dan een aantal huizen en een kerk inclusief pastoor, die bij de ingang staat om het geheel tot leven te brengen.

 

kerstdorp

Vervolgens worden met de overgebleven poppetjes diverse taferelen uitgebeeld. Denk daarbij aan straatventen, sneeuwballen gevecht, kraampjes met koek en zopie, een fanfareband en zelfs een koets met paarden maakt deel uit van het kerstdorp. Alle attributen die zij gebruiken zijn in de loop der jaren aangeschaft bij Intratuin. En een deel komt uit een winkel in België.

Zodra het dorp klaar is lijkt het alsof zich daar een heel verhaal afspeelt. Je kunt ook voor iets heel anders kiezen en een pastel kerstdorp maken.

 

 

Zet jij ook elk jaar een kerstdorp op?

 

 

Dokteronline.com

5 REACTIES

  1. Ik vind dit er altijd zo prachtig uit zien! Als ik later een eigen huis heb, ga ik ook aan één beginnen denk ik, nu heb ik daar helaas niet echt de ruimte voor.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in