boek je vakantie bij de ANWB

De feestdagen staan voor de deur en dat betekent voor veel mensen ook weer veel geld uitgeven. Genieten en toch besparen? Dan kan met deze 10 budgettips voor de feestdagen.

 

Inhoud

Feestdagen of geef-lekker-veel-geld-uit dagen?

December betekent voor de meeste mensen genieten van feestdagen. Dat begint al met Sinterklaas, dan komt Kerst en vervolgens ook nog eens Oud en Nieuw. Waar het vroeger vooral ging om gezellig samen zijn met het gezin, genieten van lekker eten is het tegenwoordig een race om de grootste cadeautjes te kunnen geven en krijgen. Daarnaast wordt alles uit de kast gehaald om allerlei geweldige gerechten op tafel te zetten en wordt bakken met geld uitgegeven aan vuurwerk. De feestdagen zijn vooral feest voor de detailhandel en een ramp voor de portemonnee. Gelukkig kan dit ook anders, daarom deel ik 10 budgettips voor de feestdagen.

 

10 Budgettips voor de feestdagen

Besparen en toch volop of zelfs meer genieten van de feestdagen lijkt niet samen te kunnen gaan. Toch is dit wel degelijk mogelijk.

1. Begin vroeg met het kopen van cadeautjes

Het is inmiddels al half november en eigenlijk is deze tip niet meer heel actueel. Gebruik deze budgettip daarom voor het komende jaar. Begin met het inslaan van cadeautjes op het moment dat de feestdagen achter de rug zijn. Houd folderaanbiedingen in de gaten en koop een cadeautje wanneer het in de aanbieding is. Zorg dat je tussendoor je kinderen peilt wat ze leuk vinden en koop aan de hand daarvan cadeautjes. Naast folders kun je ook de koopjeskalender in de gaten houden voor nog meer korting.

 

2. Hou je aan de 4 cadeautjes regels

Sommige mensen kunnen echt doorslaan als het gaat om het kopen van Sinterklaas of Kerstcadeautjes. Om je budget te beperken kun je de 4 cadeautjes regel hanteren. In Amerika staat deze bekend als de 4 gift rule en houdt het volgende in:

 • 1 cadeautje wat het kind erg graag wil
 • 1 cadeautje dat nodig is
 • 1 cadeautje om te dragen (kleding)
 • 1 cadeautje om te lezen

Natuurlijk kun je deze regels niet alleen gebruiken voor kinderen, maar ook voor tieners en volwassenen.

 

3. Stel een budget per persoon op

Kijk naar wat je kunt missen en het aantal mensen voor wie je cadeautjes wilt kopen. Deel het beschikbare bedrag en nu weet je hoeveel je kunt besteden aan cadeautjes per persoon. Zorg ervoor dat je niet over het budget heen gaat. Hou je iets over? Dan kun je dat bedrag doorschuiven naar het eten, snoep of iets anders.

 

Schoencadeaus (NL)Schoencadeaus (NL)

 

4. Wees creatief met je aankopen en kijk voor gratis weggevertjes

Is het echt nodig om alles nieuw te kopen voor je kinderen? Of kunnen je kinderen ook blij gemaakt worden met tweedehands speelgoed dat misschien maar een fractie kost van nieuw speelgoed? Ga eens langs een tweedehands winkel om daar tussen alle spullen te snuffelen. Vaak kom je daar niet alleen goedkope spullen tegen, soms loop je tegen pareltjes aan. Dan heb je niet alleen bespaard op het budget, maar verras je de ontvanger ook nog eens met een uniek cadeau. Daarnaast kun je ook een kijkje nemen op Marktplaats, weggeefhoeken op Facebook en lokale rommelmarkten.

 

5. DIY of maak het zelf

De leukste cadeautjes hoeven niet per se uit de winkel afkomstig te zijn. Het is veel leuker om een zelfgemaakt cadeau te geven. Je kunt hier werkelijk alle kanten mee op. Ben je handig in de keuken? Maak dan een paar heerlijke potjes jam of weck wat groente uit je eigen tuin. Ben je handig met de naaimachine? Verrras dan met een zelfgemaakt kledingstuk of haak een mooi omslagdoek of brei een trui. Deze tip is overigens niet alleen voor vrouwen. Er zijn ook genoeg handige mannen. Maak bijvoorbeeld een mooie bloembak van hout of verras je kinderen voor Sinterklaas of Kerst met een zelfgemaakt poppenhuis.

 

6. Kwaliteit boven kwantiteit

Natuurlijk kun je met een hele zak vol cadeautjes aankomen van ome Ali of de Action, maar soms moet je je afvragen waar je liever voor kiest. Ga je voor heel veel prulletjes of kies je liever voor kwaliteit en koop je maar 1 of 2 cadeautjes?

 

10 Budgettips voor de feestdagen 2

 

7. Goedkoop en lekker eten tijdens de feestdagen

Iets dat niet ontbreken tijdens de feestdagen is lekker eten en drinken. Je kunt het daarbij zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Ik heb al eerder tips gegeven om te besparen op eten en drinken en deze tips zijn ook tijdens de feestdagen toe te passen. Verder geldt dat je hier ook al ruim van tevoren mee kunt beginnen. Koop alvast vlees, vis en groente in de aanbieding en vries deze in. Of als je niet gebonden bent aan een bepaald menu: koop de benodigde ingrediënten tijdens de feestdagen vlak voor sluitingstijd van de winkel. Dan worden veel producten afgeprijsd en kun je alsnog genieten van heerlijk eten. Vier je de feestdagen met familie? Laat iedereen dan een gerecht meebrengen om zo de kosten te drukken.

 

 

8. Gratis uitjes tijdens de feestdagen

De periode tussen Kerst en Oud en Nieuw hebben de kinderen ook vakantie. Dat betekent dat je de kinderen ook bezig moet houden. Ook hierop kun je best wat geld besparen. Niet alle uitjes kosten namelijk geld. Bezoek bijvoorbeeld een kerstmarkt met de kinderen of ga langs een tuincentrum waar ze een kerstshow hebben. Daarnaast worden er tal van gratis activiteiten georganiseerd in deze periode. Dat varieert van een heus Dickens festijn tot lichtjesfestival. Gewoon Google erbij pakken en je kunt de leukste dingen ondernemen.

 

9. Besparen op vuurwerk

Het is mogelijk om te besparen op vuurwerk. De beste optie is natuurlijk gewoon niets kopen en genieten van wat de rest afschiet. Wil je toch zelf vuurwerk afsteken, dan kun je het beste naar België of Duitsland gaan. Daar is vuurwerk een stuk goedkoper. En als je toch naar Duitsland gaat: vergeet dan niet langs de DM en Kaufland te gaan. Daar kun je namelijk ook leuke cadeautjes kopen en bij Kaufland haal je veel goedkoper boodschappen.

 

10 Budgettips voor de feestdagen 1

 

10. Ga voor een origineel en alternatief Sinterklaas – of kerstcadeau

Waarom zou een cadeau altijd een product moeten zijn? Je kunt iemand ook verrassen met een alternatief cadeau. Maak een cadeaubon die de ontvanger het recht geeft op een avondje koken, een dag het huis stofzuigen, ramen lappen of iets anders leuks doen. Voor kinderen kun je denken aan: 1 dag de baas in huis zijn, je kind een dag laten bepalen wat jullie eten enz. Er zijn genoeg leuke dingen te bedenken die je geen geld, maar tijd kosten.

 

 

Heb je zelf nog budgettips voor de feestdagen?

Dokteronline.com

27 REACTIES

 1. handige tips!! maar ben bang dat het ons dit jaar weer niet gaat lukken. vooral met het kopen van het voedsel van het kerst diner oftewel het standaard gourmetten hier, we hebben altijd teveel hahah. en de kadootjes van de meiden en manlief. en dan praat ik liever gewoon niet over het vuurwerk man man niet te doen hahah

 2. Jeetje, ik sta er zó anders in. Vorig jaar was het de eerste keer Kerst en Oud en Nieuw zonder mijn moeder (ze is dat jaar in mei overleden) en ik vond het verschrikkelijk. Ik heb alles afgezegd. Dit jaar sta ik er eigenlijk ook duaal in. We gaan nu wel wat meer ‘eruit’ met de feestdagen vermoed ik (naar familie. Ik kom er niet onderuit vermoed ik) alleen zie ik het meer als het vieren van het leven en de herinneringen aan vroeger. Waardoor het voor mij meer een persoonlijke viering wordt die minder over cadeaus en eten gaat. Maar meer over verbinding.

  • Ik snap dat dat je hele kijk op de feestdagen verandert heeft. Cadeautjes, eten en drinken zijn inderdaad minder belangrijk, dan verbinding maken met andere mensen

 3. Ik pas al redelijk veel dingen toe! Alle cadeautjes heb ik al binnen en vuurwerk etc doe ik zelf niet echt aan, soms koop ik wat kleins

 4. Ik doe jaren géén gourmet/fondue pakket meer kopen. Kip, biefstuk en andere benodigdheden koop ik los en snij ik zelf wel in stukjes. Scheelt behoorlijk in prijs 😉

 5. Ik heb eigenlijk een hekel aan de feestdagen, maar goed, ik ga wel naar het kerstfeest in de familie. Iedereen maakt daar iets voor, ik maak al jaren dezelfde taart omdat iedereen daar ook naar vraagt. 😉
  Cadeautjes heb ik nu al, daar kijk ik gewoon het hele jaar voor rond mij… Meestal komt dat veel goedkoper uit en ik moet dan ook niet meer naar de winkels wanneer je nergens over of door kan….

  • Ik heb ook niet zo veel met de feestdagen hoor, meer voor de kinderen. Ik zorg er wel voor dat ik mijn kids verwen met goed eten (meestal drie gangen diner en een kleinigheid)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in