boek je vakantie bij de ANWB

Suppen wordt steeds populairder en dat is met een reden. Suppen is niet alleen de perfecte activiteit voor het weekend of je vrije dag, je werkt hiermee ook nog eens hard aan je conditie. Heb jij het suppen nog niet ontdekt? Lees dan snel verder en ontdek waarom jij vandaag nog wil beginnen met suppen.

 

Inhoud

Wat is suppen?

Suppen is een afkorting voor: Stand Up Paddling. Het is eigenlijk niets anders dan je staande houden op een board en jezelf op het water vooruit duwen met een peddel. Het heeft wel wat weg van surfen, maar suppen doe je dus op rustig water met een peddel. Sommige mensen noemen het daarom ook peddelsurfen. Je kunt dit alleen doen, maar het is ook een leuke vrijetijd activiteit samen met je kind. Je hebt verschillende SUP boarden, waaronder die van het merk SEB.

 

Kiezen voor het juiste SUP board

Of je nu een doorgewinterde supper bent of een beginner, suppen begint met de keuze voor het juiste SUP board. Kies voor een allround board, geschikt voor beginners en gevorderden. Een board voorzien van maar liefst 3 vinnen voor optimale balans en stabiliteit. Ben je al een ervaren supper? Dan kun je voor het allround pro board kiezen. Hiermee kun je goed manoeuvreren onder alle omstandigheden, zelfs bij kleine golven. Tot slot heb je ook nog advantage SUP boards, die optimale stabiliteit geven en daardoor ook perfect geschikt zijn voor ouders die graag met hun kind het water op willen gaan.

Suppen ontspannen tijdens je vrije dag en werken aan je conditie supboard

De SUP boards worden compleet geleverd met alles wat je nodig hebt: van board, pomp tot wetbag, waarmee je kostbare spullen bij je kunt houden als je op het water bent. Omdat de boards opblaasbaar zijn nemen ze buiten gebruik weinig ruimte in. Daarnaast is het ook ideaal als je op vakantie gaat. Zo kun je namelijk je eigen SUP board meenemen en op vakantie genieten van suppen.

Verder vind je in het assortiment niet alleen diverse boarden, maar ook andere accessoires zoals een Seb kayak seat, drybags (om je spullen waterproof bij je te houden tijdens het suppen), kleding en nog veel meer. De eerste boarden zijn overigens ook te koop bij Declathon.

Suppen ontspannen tijdens je vrije dag en werken aan je conditie supboard 1

 

Suppen: ontspannen tijdens je vrije dag en werken aan je conditie

De zomervakantie is net achter de rug, maar eigenlijk ben je nog helemaal niet toe aan werken en de dagelijkse sleur. Dan is suppen de perfecte oplossing. Eenmaal op het water glijden alle beslommeringen uit het dagelijkse leven van je af en kun je genieten. Geen enkele keer is hetzelfde en je weet nooit wat je ontdekt terwijl je op het water bent. Daarbij werk je ongemerkt ook nog eens keihard aan je conditie en is een uur suppen een complete workout voor nagenoeg alle spieren in je lijf.

Ben je een gevorderde supper? Dan kun je zelfs midden op het water op je board allerlei extra oefeningen doen. Denk daarbij aan interval sprinten of bijvoorbeeld opdrukken.

 

Waarom is suppen zo gezond?

Zoals gezegd gebruik je voor het suppen heel veel spieren. Dat begint al bij het balanceren op het SUP board, terwijl je op het water bent. Water staat in principe nooit stil, waardoor je met je lichaam mee moet gaan in alle bewegingen. Dat vergt al heel wat van je spieren. Daarnaast beweeg je met je knieën mee en sta je niet stram en stijf op het board. Ook het peddelen door het water kost kracht en inspanning.

Ondanks alle inspanningen komt je lichaam tegelijkertijd ook tot rust. Water heeft namelijk een rustgevende uitwerking, waardoor het het vakantiegevoel dicht benadert. Ideaal dus als je een drukke week achter de rug hebt en even helemaal wil ontladen.

En als je er toch al een leuke dag uit van wil maken, dan kun je in een waterdichte tas eten en drinken meenemen voor onderweg. Je kunt in je eentje het water op of maak er een leuk uitje van met je partner, vrienden of andere enthousiaste suppers.

Suppen ontspannen tijdens je vrije dag en werken aan je conditie waterbestendige zak

Waar kun je suppen?

Eigenlijk kun je overal waar water is peddelsurfen. Dat kan in de grachten van grote steden als Utrecht en Amsterdam, maar ook prima op plassen en meren. Zelfs rivieren, de zee en Oceaan zijn prima geschikt om te peddelsurfen. Houd er wel rekening mee dat grote golven iets heel anders is dan suppen op rustig binnenwater. Maar het is dus zeker mogelijk en biedt dankzij de peddel net iets meer balans dan bijvoorbeeld gewoon surfen.

Suppen ontspannen tijdens je vrije dag en werken aan je conditie kind

 

Suppen voor beginners

Suppen is een heel toegankelijke watersport die geschikt is voor jong en oud. Het is niet moeilijke en als je eenmaal de techniek onder de knie hebt kun je heerlijk genieten op het water. Als je net begint met suppen dan is het goed om online video’s te bekijken hoe je dat het beste aan kunt pakken. Ook zijn er op diverse plekken in het land mogelijkheden om lessen te volgen om het suppen onder de knie te krijgen.

Zo moet je namelijk de peddel op de juiste lengte instellen, weten waar je op het board moet staan (je begint niet direct staand, maar knielend op het board om eerst een beetje feeling te krijgen hoe het allemaal werkt) en je ontdekt waar je verder rekening mee moet houden. En wil je absoluut relaxen? Met een zitje maak je van je supboard en soort van open kano. Deze is ook perfect als je met je kind het water op wil gaan.

Suppen ontspannen tijdens je vrije dag en werken aan je conditie zitje

Denk vooral ook aan je veiligheid als je verder het (diepere) water opgaat: dan is het noodzakelijk om een leash te gebruiken. Mocht je in het water vallen, dan raak je je SUP board in elk geval niet kwijt en dat kan zelfs levensreddend zijn.

 

Peddelsurfen, het hele jaar door

Voor wie denkt dat suppen alleen leuk is in de zomer heeft het mis. Je kunt elk jaargetijde het water op, als je maar de juiste SUP kleding hebt. Denk daarbij aan stevige en warme waterschoenen en thermische bescherming in de vorm van een neopreen wetsuit. Voor de beste uitrusting laat je je het beste informeren bij de lokale sportwinkel, zodat je niet onderkoeld raakt op het water.

Meer informatie vind je op sebwatersports.com/.

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in