Elke avond zitten we met z’n allen aan tafel. Over onze eigen tafelmanieren hoeven we meestal niet na te denken. Al zal het thuis wat soepeler eraan toegaan dan buiten de deur. Maar hoe zit het met tafelmanieren in andere landen? Ontdek het nu en leer alles over slurpen, niet met je linkerhand eten en nog veel meer.
Inhoud
Eten en tafelmanieren in Nederland
Voor ons in Nederland is het eten feitelijk niet meer dan een noodzakelijk kwaad. Natuurlijk zullen we ons tijdens hoogtijdagen inzetten om er iets extra feestelijks van te maken. Maar feit is en blijft: wij Nederlanders hebben geen eetcultuur. Eenmaal over de grenzen zie je echter dat het eten een belangrijke rol speelt in het dagelijkse leven. Maar hoe zit dat dan precies?
Hoe zit het met tafelmanieren in andere landen? Ontdek het nu
Als je in het buitenland bent is het wel zo handig om te weten welke tafelmanieren er in andere landen gelden. Zorg dus dat je op de hoogte bent van de plaatselijke tafelmanieren en voorkom hiermee gênante situaties voor jezelf, je gezin en/of je gastheer of gastvrouw. Je zal merken dat mensen je ook meer gaan waarderen als je weet hoe het in een bepaald land hoort.
Tafelmanieren in Europa
In de meeste Europese landen, maar ook in Canada is het zo dat de vork in de linkerhand gehouden wordt en het mes rechts. De tanden van de vork wijzen hierbij naar beneden. Met het mes wordt eten gesneden en je gebruikt het ook om eten op de vork te schuiven. Het wisselen van handen bij het hanteren van bestek is niet gebruikelijk (nu weet ik wel niet hoe het zit met mensen die linkshandig zijn hoor 😉
Natuurlijk zijn er in Europa wel nog andere verschillen. In Frankrijk wordt bijvoorbeeld uitgebreider gedineerd dan dat wij in Nederland zijn gewend. Immers: in Nederland wordt eten vooral gezien als een noodzakelijke activiteit.
En wat te denken van warme landen als Spanje, Italië en Portugal? Daar is eten een onderdeel van de cultuur en een hele familiehappening. Niets voor de tv of even tussendoor. Nee, met z’n allen lekker gezellig aan een grote tafel met diverse schalen eten. Het gewone avondeten wordt al gauw een avondvullend programma (nou ja, bijna dan).
In Rusland is het gewoonte om juist aan tafel zaken te doen. Hierbij hecht men grote waarde aan een goed verzorgde tafel en een goede bediening. Evenals in andere Europese landen is het ook in Rusland de gewoonte om uitgebreid te tafelen.
Tafelmanieren in Amerika
Gaan we over de Oceaan dan komen we in Amerika aan. Alhoewel het hier een Westers land betreft, zijn er toch wel opmerkelijke verschillen in de tafelmanieren. Aanvankelijk lijkt het wel hetzelfde, want in Amerika wordt de vork in de linkerhand en het mes in de rechterhand genomen. Maar dan komt het: men legt het mes weg en pakt de vork op om met de rechterhand om te eten. Hierbij wijzen de tanden van de vork naar boven, net alsof men met een lepel aan het eten is.
Een andere zaak wordt het natuurlijk als je naar de plaatselijke fastfoodketen gaat om een hapje te halen. Dat mag je natuurlijk wel gewoon zo uit het vuistje eten.
Hou er ook rekening mee dat je in Amerikaanse restaurants (vooral in grote steden) je eten per gewicht kunt kopen. Dus hoe voller je bord, hoe meer je betaald. En vergis je niet: een opscheplepel van die lekker uitziende aardappelpuree weegt al gauw meer dan je denkt. Je zou denken dat door deze manier van eten het gewicht van de gemiddelde Amerikaan wel mee zou moeten vallen, maar helaas, het tegendeel is waar.
Tafelmanieren in Azië
We gaan richting het oosten. Let erop dat het in sommige Oosterse culturen gewoonte is om tijdens het eten niet te praten! Iets met spreken is zilver, zwijgen is goud.
China
Als we het over China hebben dan weet eigenlijk iedereen meteen dat mensen daar met stokjes eten. En echt: zelfs de soep wordt er met stokjes gegeten. Nou ja, de soep is meestal nogal gevuld en die vulling wordt dus met de stokjes gegeten. De overgebleven saus/bouillon wordt daarna luidruchtig opgeslurpt.
Een tafel in China is gedekt met allerlei kleine schaaltjes met daarin verschillende gerechten. Verveelt het avondeten zeker nooit en eentonig wordt het op die manier ook niet snel. Ben je in China of met Chinezen aan tafel dan is het de bedoeling dat je om de beurt van elke schaal iets neemt en eet. Het is hierbij niet de bedoeling dat je laat blijken welk eten je voorkeur heeft, want dat kan beledigend opgevat worden.
Laat je na het eten een stevige boer, dan weet de Chinees in elk geval zeker dat de maaltijd gesmaakt heeft.
Japan
Japan is net als China een Aziatisch land waar met stokjes gegeten wordt. Wel zijn er enkele grote verschillen tussen China en Japan wat betreft de tafelmanieren. Japanners zijn hierin ook veel kritischer. Stoelen zijn niet altijd voorhanden. Vaak zitten mensen op de grond met een heel laag tafeltje voor zich. Let hierbij op de zithouding (een vorm van knielen). Het servies bestaat ook hier uit kleine kommetjes.
In Japan is slurpen toegestaan (zou precies iets zijn voor alle kinderen 😉 en zelfs heel gewoon als soep op het menu staat.
Zorg ervoor dat je nooit met je stokjes in het voedsel prikt om het zo op te pakken.
Let op, het volgende mag je in Japan absoluut nooit doen: je stokjes rechtop in de rijst zetten. Dit is een gewoonte die voorbehouden is wanneer voedsel geofferd wordt aan de voorouders. Tenzij je je gastheer vroegtijdig naar zijn grootouders wilt sturen, NIET DOEN!
Verder mogen de stokjes voor niets anders gebruikt worden dan om te eten. Zorg ervoor dat je niet wijst met de stokje of je kommetje verschuift.
Rijst eten met stokjes lijkt moeilijk, maar is het niet: je mag de kom naar je mond brengen en dan met de twee stokjes in je hand duw je de rijst naar binnen.
Zorg ervoor dat je ten allen tijde alles netjes opeet, want als je iets overlaat, dan wordt dit gezien als een teken dat je geen respect hebt voor de ander (en dat is juist niet de bedoeling).
Thailand
In Thailand wordt dan gewoon weer met lepel en vork gegeten. Een mes is in de meeste gevallen niet nodig, omdat het eten reeds klein gesneden is (lekker handig!). Nu moet je alleen erop letten dat je het bestek in de juiste hand houdt. In je linkerhand hou je de vork en in de rechterhand de lepel. Met de vork duw je het eten op de lepel. Matig de hoeveelheid eten op je lepel.
In enkele gevallen zul je net als in China en Japan ook stokjes krijgen om mee te eten.
Staan er veel schaaltjes met verschillende gerechten op tafel, dan schep je van alle schaaltjes een klein beetje op de rijst op je bord.
Tafelmanieren in Midden- en Zuid-Amerika
Oke, we laten de stokjes achter ons en steken weer de Oceaan over waar we terechtkomen in Midden en Zuid- Amerika. In veel Midden en Zuid-Amerikaanse landen is eten een ware cultuur. Alles draait als het ware om lekker en goed eten. Dit geldt trouwens ook voor het Caraïbisch Gebied.
Suriname
In Suriname leven mensen met verschillende culturele achtergronden, vandaar dat de tafelmanieren er ook heel divers zijn. Zo zul de bij de Hindoestanen veelal met je hand moeten eten (vooral op feestjes). Vooraf krijg je wel de gelegenheid om je handen te wassen dus dat scheelt.
Bij de Creolen is rijst het hoofdvoedsel en deze wordt met een lepel gegeten. Er hoort vaak groente bij en meestal kip als vlees. Kip wordt op lepel naar mond gebracht en dan afgekloven. Er zijn ook veel mensen bij die de kip nagenoeg compleet met bot en al naar binnen werken, dus kijk hier niet vreemd van op. De Chinezen houden hun tradities uit China aan.
Brazilië
Een buurland van Suriname. In dit land behoor je alles met mes en vork te eten, zelfs je broodje of pizza. Is dit niet mogelijk dan behoor je je eten in een servet te wikkelen, alvorens het op te pakken. Verder is het gebruik van bestek net als in Europa (dus dat is weer lekker makkelijk).
Aangeboden voedsel mag je niet zomaar weigeren, want dat wordt als onbeleefd ervaren. Dus: vind je het eten er niet bepaald aanlokkelijk uitzien, bedenk dan maar gauw een hele goede smoes om er onderuit te komen.
Hou je handen boven tafel. Mocht je moeten niezen, hoesten of snuiten, loop dan liever even van tafel weg. Het wordt namelijk als zeer onbeleefd gezien worden als je dit toch aan tafel doet.
Mexico
De tafel in Mexico wordt altijd gedekt voor één gang tegelijk. Hier eet je dus eigenlijk altijd een meergangen menu 🙂 Is ook weer eens wat anders en zal zeker niet gauw tot verveling leiden. Eigenlijk ook een goed idee om kinderen die al snel uitgekeken zijn op het avondeten bezig te houden. Ze weten immers nooit wat ze nu als volgende te wachten staat.
Mexicanen houden van lang en uitgebreid tafelen. Het gaat daarbij niet alleen maar om eten, ook de hele entourage eromheen moet perfect bij elkaar passen.
Tafelmanieren in islamitische landen
Van hier vertrekken we richting….
Islamitische landen
In deze landen wordt vaak zonder bestek gegeten. Men gebruikt hier voor het eten de rechterhand. Let op: gebruik NOOIT je linkerhand, deze is volgens het islamitisch geloof onrein en wordt dan ook gebruikt voor het naar het toilet gaan. Voor het eten wordt (als tegenhanger van het christelijke gebed) de naam van Allah genoemd.
Ook hier zul je zien dat de tafel overvloedig gedekt is. Al zou het een arm gezin betreffen, wanneer er gasten over de vloer komen, wordt letterlijk alles uit de kast gehaald om de gast van genoeg eten te voorzien. Het spreekt dan ook voor zich dat je niet laat blijken wanneer een gerecht niet naar je smaak is. Verder behoor je niet over de tafel te reiken naar gerechten die ver van je af staan, eet uit de schalen die dicht bij je staan.
Indonesië
Dit is een gemengd land met Hindoes en moslims. Ook hier geldt dat de linkerhand onrein is.
Zorg ervoor dat je nooit zo zit dat je voetzolen te zien zijn. De voeten zijn het laagst en het wordt dan ook als zeer onbeschoft gezien als je je niet aan deze regel houdt. Daarnaast betekend een leeg glas dat je meer wilt hebben, hou daar rekening mee. Wil je je glas niet meer bijgevuld hebben? Laat het een tijdje halfvol staan. Ook in dit land geldt: sla aangeboden voedsel niet zonder meer af (zie ook boven bij Brazilië).
Tafelmanieren in Afrika
Aangezien Afrika een heel continent beslaat met te veel landen, hier een paar globale tips: in een islamitisch land gelden de hierboven genoemde tafelmanieren. Is het niet een islamitisch land, zul je toch waarschijnlijk gewoon met je handen moeten eten. Bij sommige stammen in Afrika zul je zien dat mensen op de grond voor je spugen. Dit wil zeggen dat ze het met je eens zijn (ja, lijkt me nou ook niet bepaald fris, maar ja).Ben je dan weer in Marokko bijvoorbeeld dan zul je daar met drie vingers van je rechterhand moeten eten (duim, wijsvinger en middelvinger). Na het eten mag je je vingers aflikken.
Zoals je ziet zijn de tafelmanieren buiten onze grenzen echt heel anders. Het is goed om hier rekening mee te houden om anderen niet voor het hoofd te stoten. Aanpassen en meedoen levert vaak hele mooie ervaringen op.
Ben je wel eens in een land geweest waar de tafelmanieren heel anders waren? Deel dan hieronder je ervaringen.