boek je vakantie bij de ANWB

Het is herfst, de tijd van kastanjes. Veel mensen weten dat je tamme kastanjes kunt eten. Maar de meesten kennen de gezondheidsvoordelen van tamme kastanjes niet. Wist je bijvoorbeeld dat deze heel goed werken tegen reuma en vastzittend slijm? Daarom moet je tamme kastanjes gebruiken voor je gezondheid

 

Inhoud

Wat zijn tamme kastanjes?

Voordat de gezondheidsvoordelen van tamme kastanjes belicht worden eerst een korte uitleg wat tamme kastanjes nu eigenlijk zijn. Je hebt twee soorten kastanjes: de wilde  (Aesculus hippocastanum)  en de tamme soort (Castanea sativa) . Alleen de tamme kastanjes zijn geschikt voor consumpties en kunnen voor je gezondheid gebruikt worden. Overigens behoort de tamme kastanje tot de beukenfamilie.

Je herkent tamme kastanjes aan de volgende punten:

 • Langwerpige, getande bladeren in de vorm van een vogelveer
 • Bolster met veel fijne stekels
 • In de bolster zitten twee tot drie kleine kastanjes die veel weg hebben van een hazelnoot

Daarom moet je tamme kastanjes gebruiken voor je gezondheid tamme kastanjes

Gezondheidsvoordelen van tamme kastanjes

Castanea sativa kent tal van gezondheidsvoordelen. Tamme kastanje bevat onder andere:

 • Vitamines B1 en B6
 • Vitamine C
 • Vitamine E
 • Kalium
 • Foliumzuur
 • Zink
 • Koper
 • Mangaan
 • Fosfor
 • Linolzuur

Daarnaast is het een gezonde bron van eiwitten en vezels. Verder zit er in de tamme kastanje een laag cholesterolgehalte, dat juist slecht cholesterol (LDL) omlaag kan brengen.

 

Daarom moet je tamme kastanjes gebruiken voor je gezondheid

Juist vanwege de hierboven genoemde stoffen zou je eigenlijk nu gebruik moeten maken van het seizoen en Castanea sativa gebruiken. Hieronder vind je een lijst wanneer en hoe je tamme kastanjes voor je gezondheid kunt gebruiken.

Tip vooraf: als je kastanjes plukt gebruik deze dan niet direct. Laat deze eerst 7 – 10 dagen liggen om hier optimaal van te kunnen genieten. Door deze in de koelkast te bewaren blijven ze langer goed.

 

Reuma

Vroeger werd kastanje gebruikt om de pijnen van reuma te verlichten. Van de tamme kastanje (alleen de binnenkant) werd poeder gemaakt. Dit poeder werd opgekookt met water. Als het mengsel afgekoeld was tot lauw werd het gebruikt om de pijnlijke plekken mee in te smeren (1x per dag). Door alle vitamines en mineralen die direct in de huid trekken vermindert reumatische pijn.

Leuk weetje: vroeger werd ook een wilde kastanje in de broekzak gedragen om reuma en rugpijn te voorkomen.

 

Spierpijn en gewrichtspijn

Overigens helpt een mengsel gemaakt van kastanjepoeder niet alleen tegen reuma. Als je kastanjes droogt en vermaalt tot poeder en dit poeder met water aan de kook brengt, kun je het mengsel ook aanbrengen op plekken waar je last hebt van spier- en gewrichtspijn.

 

Gezonde en elastische bloedvaten

Zoals reeds eerder aangegeven bevat tamme kastanje goede cholesterol. Deze is zelfs in staat om slechte cholesterol aan te pakken. Door het eten van Castanea sativa kun je plaque verwijderen, zodat je gezonde en elastische bloedvaten krijgt.

 

Goede spijsvertering, gezond zenuwstelsel en goede weerstand

Juist in deze tijd is een goede weerstand van groot belang. Er wordt immers al gewaarschuwd voor het komende griepseizoen met alle gevolgen van dien. Pak daarom nu je immuunsysteem aan, zodat je voorbereid bent op de herfst en winter. Doordat tamme kastanjes vitamine B6, ook wel pyridoxine genoemd, bevat is dit onmisbaar wil je een goede weerstand opbouwen.

Overigens niet alleen goed voor je weerstand, maar ook heel goed voor je spijsvertering en het zenuwstelsel.

 

Goed voor de botten en stofwisseling

Stoffen zoals mangaan zijn onmisbaar voor de vorming van botweefsel. Dat geldt ook voor fosfor. Daarnaast zijn beide stoffen onmisbaar voor het lichaam aangezien deze ondersteuning bieden bij een goede stofwisseling en het beschermen van het lichaam tegen oxidatieve stress.

 

Vastzittend slijm oplossen en goed voor astma

Als je eropuit trekt om kastanjes te plukken of te rapen, neem dan ook een paar bladeren van de tamme kastanje mee. Deze bladeren kun je namelijk gebruiken bij vastzittend slijm. Trek van de bladeren thee om hiermee slijm op te lossen. Je kunt deze thee ook gebruiken als je last hebt van luchtweginfecties.

Voor de bereiding van de thee neem je een handje vol verse kastanjebladeren en een half handje gedroogde kastanjebladeren. Deze gebruik je om 1 liter thee te zetten. Je mag 3 koppen kastanjethee per dag drinken.

 

Droge huid

Heb jij last van een droge huid? Lijken heel veel crèmes uit de winkel niet te helpen? Probeer het dan eens met puree gemaakt van tamme kastanje. Door alle mineralen en vitamines wordt je huid optimaal gevoed en voorzien van de benodigde voedingsstoffen.

 

Kende jij al deze gezondheidsvoordelen van tamme kastanjes al? Wist je dat de gewone kastanje gebruikt kan worden om zelf wasmiddel te maken? Een stuk gezonder dan gewoon wasmiddel uit de fabriek.

Dokteronline.com

4 REACTIES

 1. Hallo, even een vraagje over een puree maken van tamme kastanje, tegen een droge huid: waarmee moet ik dat aanmaken, zodat het vloeibaar is?

  • Ik zou gewoon de pure puree erop smeren. Eventueel kun je hiervoor nog een goede olie gebruiken, een olie die geschikt is voor droge huid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in