boek je vakantie bij de ANWB

Het is herfst, de dagen worden korter en buiten is het vaak donker, guur en grijs. Veel mensen krijgen dan last van een herfstdip. Ontdek alles wat je moet weten over een herfstdip. Herfstdip wat te doen, herfstdip symptomen en tips om een herfstdip te voorkomen.

 

Inhoud

Wat is een herfstdip?

Een herfstdip is eigenlijk een soort shock voor je lichaam die niet om kan gaan met het veranderen van het seizoen. Kenmerkend daarvoor is het de overgang van de lange zomerse dagen met heerlijke temperaturen naar kortere dagen die vaak koud, guur en grijs zijn. Dit kan ervoor zorgen dat je niet meer lekker in je vel zit en last krijgt van allerlei lichamelijke klachten. Het gaat hier overigens niet per se om klachten die tussen je oren zitten. Je kunt echt lichamelijke klachten krijgen die ervoor zorgen dat je moe, futloos en vermoeid bent.

Veel mensen verwarren een dip met een depressie. Alhoewel de symptomen wel wat op elkaar lijken is een herfstdip of een herfstblues een stukje milder wat klachten betreft.

Leestip: Alles wat je moet weten over winterdepressie

 

Herfstdip symptomen

Bij een herfstdip horen specifieke symptomen, zoals:

  • Verminderde energie
  • Verstoord slaapritme
  • Sombere gevoelens
  • Gebrek aan motivatie
  • Lager libido
  • Sneller geĂ¯rriteerd raken
  • Concentratieproblemen
  • Slechte eetgewoonten

Als je last hebt van een herfstdip dan heb je minimaal 2 weken achter elkaar deze klachten.

 

Oorzaak van een herfstdip

De meest voor de hand liggende oorzaak is het de vermindering van de hoeveelheid licht in het najaar. Doordat er minder daglicht is verandert en ontregelt het dag- en nachtritme. Hierdoor krijgen mensen last van slaapproblemen, wat dan weer tal van andere klachten kan veroorzaken. Een belangrijke rol hierin speelt het hormoon melatonine.

Daarnaast kom je in de herfst veel minder buiten en is de zon minder fel. Dit zorgt ervoor dat je al snel te maken kan krijgen met een tekort aan vitamine D. Combineer dit met het feit dat veel mensen in het najaar vooral binnen zitten en er verminderd sociaal contact is en je hebt de perfecte mix voor een herfstdip.

 

Herfstdip wat te doen

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen als je last hebt van een herfstdip. Dit varieert van het slikken van extra vitamines tot de aanschaf van een speciale lamp om daglicht na te bootsen. Daarnaast zijn er ook andere dingen die je kunt doen als je last hebt van een herfstdip.

 

Herfstdip tips

Mocht je last hebben van een (beginnende) herfstdip dan kun je onderstaande tips toepassen.

  • Zorg voor voldoende beweging
  • Niet snoozen maar direct opstaan
  • Een goed ontbijt is de perfecte start van je dag
  • Opruimen

 

Zorg voor voldoende beweging

Te weinig bewegen is funest voor je energielevel. Of het nu lente, zomer of herfst is, bewegen is een must voor je lichaam. Misschien vind je het in de herfst minder aantrekkelijk om naar buiten te gaan voor een wandeling. Je kunt echter op veel meer manieren bewegen. Bijvoorbeeld door niet de lift te nemen, maar de trap. Of neem een abonnement bij de sportschool. Ook kun je met weinig budget en middelen thuis fit blijven.

Ben je op kantoor aan het werk? Loop dan eens wat vaker naar een collega of de koffie automaat. Ook kun je kijken of het mogelijk is om een stabureau te krijgen voor het verrichten van je werkzaamheden.

 

Niet snoozen maar direct opstaan

Het lijkt zo verleidelijk, vooral als het buiten nog donker en koud is. Je wekker gaat af en je zet deze uit om nog even 10 minuten te snoozen. En misschien doe je dit niet 1 keer, maar 2 – 3 keer. Hoe dan ook is snoozen niet goed voor je lichaam, zeker niet in de donkere maanden van het jaar. Snoozen werkt namelijk heel verwarrend voor je lichaam.

Aan de ene kant is je lichaam direct alert bij het afgaan van de wekker. Je lichaam schiet in de actiemodus en maakt onder andere het hormoon cortisol aan. Aan de andere kant geef je je lichaam het signaal dat je nog niet alert hoeft te zijn en nog een keer wil slapen/dommelen. Hierdoor is je energiepeil al aan het begin van de dag niet wat het wezen moet.

Zet dus liever je wekker op de tijd dat je echt wakker moet worden. Lukt dit maar moeilijk? Schaf dan een wake up light aan, waarmee je langzaam wakker wordt en je lichaam in rust kan ontwaken.

 

Een goed ontbijt is de perfecte start van je dag

Niets zo slecht voor je lichaam en energielevel als een haastig weggewerkt broodje en kopje koffie in de ochtend. Alhoewel je van een lekker kopje koffie waarschijnlijk snel wakker bent zul je al gauw merken dat je lichaam in een dip terecht komt. De energie van het broodje en kopje koffie zijn in een wip en een zucht weg en dan is de kans groot dat je gaat snaaien.

Om dit te voorkomen is het raadzaam om in de ochtend de tijd te nemen voor een goed ontbijt. Onder een goed ontbijt valt een voedzaam ontbijt dat bestaat uit eiwitten, gezonde vetten en vezels. Drink bij voorkeur eerst een glas water of een kopje thee en neem je eerste kopje koffie pas later in de ochtend. Als je een goed ontbijt neemt zul je merken dat je langer verzadigd bent en minder snel naar (ongezonde) snacks en tussendoortjes grijpt. En ook dat heeft impact op hoe jij je door de dag heen voelt.

 

Opruimen

Juist omdat het in het najaar snel donker is en overdag de zon vaak verstek laat gaan kunnen sombere gevoelens optreden. Dit wordt er niet beter op als je huis of werkplek een rommel is. Dit zorgt namelijk voor extra mentale prikkels, waar je lichaam nu absoluut geen behoefte aan heeft. Zorg dus voor een opgeruimd bureau en huis. Overigens zorgt opruimen voor extra beweging en geeft het uiteindelijk meer energie dan dat het energie kost.

 

 

Herfstdip vitamine nemen

Naast bovengenoemde herfstdip tips is het handig als je in de maanden met een ‘r’ erin extra vitamine D slikt. Heel veel mensen lopen rond met een (chronisch) tekort aan vitamine D. Dit kan voor je lichaam hele nare gevolgen hebben. Ook kun je door een tekort aan vitamine D vermoeid zijn, moe, uitgeput, energie- en futloos. Heb je een groot tekort kan dat zich dat uiten in erge lichamelijke klachten waaronder problemen met je hart.

Voor ouderen, mensen met een getinte huid en mensen die gesluierd lopen geldt dat zij sowieso vitamine D moeten slikken. Je kunt hiervoor gewoon de vitamine gebruiken die je bij de Kruidvat of Trekpleister kunt kopen. Weet je niet zeker of je een tekort hebt? Ga dan langs de huisarts om je bloed te laten prikken. Let op: de meeste huisartsen hanteren een vitamine D level van 50 als zijnde goed. Academische ziekenhuizen hebben dit inmiddels bijgesteld naar minimaal 80.

Behalve vitamine D kun je in het najaar ook extra vitamine C nemen. Het voordeel hiervan is dat je eigenlijk geen overdosis kunt nemen, aangezien je een teveel gewoon uitplast. Je hoeft hiervoor dus niet langs de huisarts te gaan. Dagelijks een vitamine C nemen kan namelijk weinig kwaad. Eet je voldoende groenten en fruit? Dan is het slikken van vitamine C niet per se nodig.

 

Herfstdip aanpakken met daglichtlamp

Ervaar je echt heel veel klachten? Dan kun je overwegen om voor de herfst en winter een daglichtlamp aan te schaffen. Dit is een speciale lamp met wit of blauw licht. Welke lamp je kiest hangt af van je budget en je eigen wensen. Let op: alhoewel een lamp met blauw licht bewezen effectiever is, kan blauw licht migraine veroorzaken. Houd hier dus rekening mee als je migraine patiënt bent. Daarnaast kun je blauw licht gebruiken als je last hebt van een oogziekte of oogaandoening.

 

Herfstdip voorkomen

Alhoewel je weinig kunt doen aan het veranderen van de seizoenen, kun je hier wel op inspelen om een dip te voorkomen. Begin hier vroeg genoeg mee, zodat je lichaam in een ander ritme zit, voordat het najaar zijn intrede doet (idealiter dus begin september). Ga sporten en hou dit vol ook als het herfst is. Zorg voor voldoende frisse lucht en gezond eten. Begin op tijd met het innemen van extra vitamine D (en C). Verder is het belangrijk om als het kan buiten te zijn en te blijven afspreken met vrienden en familie voor sociale interactie.

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in