boek je vakantie bij de ANWB

Voorkom ziek worden en lees deze tips om het immuunsysteem te versterken. De tips zijn vooral gericht op voeding, aangezien het immuunsysteem alle belangrijke stoffen uit de voeding haalt. Ontdek hier alle tips om het immuunstelsel te versterken.

 

Inhoud

Wat is het immuunsysteem?

Het immuunstelsel of immuunsysteem is erop gericht indringers van buiten, maar ook lichaamsvreemde cellen op te ruimen. Je kunt hierbij denken aan schimmels, een virus zoals bijvoorbeeld het Coronavirus, bacteriën en bijvoorbeeld parasieten. Dit opruimen zorgt er onder andere voor dat we beschermd zijn tegen ziektes, zoals bijvoorbeeld kanker.

Het immuunsysteem bevindt zich in ons gehele lichaam. Bijvoorbeeld in de huid, de darmen, lymfeklieren en het bloed. Als het immuunsysteem verzwakt is, dan is het lichaam minder beschermd tegen indringers en worden we ziek. Door onze voeding en onze levensstijl aan te passen kunnen we ons immuunsysteem gezond houden en zelfs versterken.

 

Het immuunsysteem en onze levensstijl

Het immuunsysteem haalt belangrijke stoffen zoals vitaminen en mineralen uit onze voeding. Het gebruik van alcohol en overmatig gebruik van cafeïne hebben echter een negatieve invloed op het immuunsysteem. Dit geldt ook voor een ongezonde levensstijl waarbij veel gerookt wordt. Het inademen van vervuilde lucht en zware metalen (kwik, lood en cadmium) in de voeding hebben eveneens invloed op het immuunstelsel. Voeding is gecombineerd met voldoende slaap sleutel om het immuunsysteem te verbeteren.

 

tips om het immuunsysteeml te versterken 1

 

 

Tips om het immuunsysteem te versterken

Voeding staat op nummer 1 om het immuunsysteem te versterken. Onderstaande tips staan dus allemaal in het teken van voeding, waarmee het immuunsysteem versterkt kan worden.

 

1. Voeding algemeen

Onze voeding moet rijk zijn aan vitaminen, mineralen, antioxidanten en plantaardige beschermende chemicaliën (de zogenaamde bioflavonoïden). Dit is nodig om de natuurlijke weerstand van het lichaam te versterken. Vrije radicalen worden geneutraliseerd door antioxidanten.

 

2. Vlees, vis en zuivel

Ons lichaam heeft bovendien de behoefte aan voldoende vlees, vis en zuivelproducten. Denk daarbij aan gevogelte en mager vlees, die de benodigde mineralen bevatten. Ook peulvruchten zoals erwten, bonen en linzen bevatten belangrijke mineralen. Kaas, eieren en lever leveren vitamine A, terwijl spinazie, wortelen en zoete aardappelen bèta caroteen bevatten.

 

tips om het immuunsysteeml te versterken 2

 

3. Vitamine B12

Een tekort aan vitamine B12 heeft grote gevolgen voor je immuunsysteem. Door vlees, eieren en vis te eten kun je een tekort aan vitamine B12 voorkomen. En voorkomen is beter dan genezen. Mocht je twijfelen, laat je vitamine B12 dan eens testen. Er lopen best veel mensen rond met een vitamine B12 tekort en de klachten kunnen behoorlijk ernstig zijn. In een enkel geval moet je zelfs injecties krijgen om je vitamine B12 gehalte op peil te krijgen. Inmiddels is gebleken dat de ondergrens die gehanteerd wordt door de meeste huisartsen ver onder het acceptabele niveau ligt. Het is daarom goed om zelf te cijfers te bekijken en eventueel stappen te ondernemen om een tekort aan te vullen.

 

4. Vitamine C

Een must voor je immuunsysteem is vitamine C. De meeste vitamine C vind je in fruit, maar ook in groenten. Zorg ervoor dat je een dagelijkse hoeveelheid van 200 mg vitamine C binnenkrijgt. Pas dan wordt je lichaam aan het werk gezet om imunoglobine aan te maken. Deze bloedeiwitten dienen als extra antistoffen tegen ziektes.

 

tips om het immuunsysteeml te versterken 3

 

5. Vitamine D

Net als vitamine B en C is ook vitamine D belangrijk om het immuunstelsel te versterken. Vitamine D krijg je door de zon en via je voeding binnen. Helaas is de zon in Nederland schaars. Veel mensen kampen daarom in de herfst en winter met een (ernstig) tekort aan vitamine D. En dat terwijl vitamine D cruciaal blijkt als het aankomt op het weren van een virus.

Laat daarom bij twijfel altijd je vitamine D checken en vul eventueel aan met vitamine D. Mijn dochter en ik hadden deze winter een ernstig vitamine D tekort en moesten echt aan hoge doses vitamine D. Een voedingsmiddel met vitamine D is onder andere vette vis, alhoewel het lichaam niet heel veel vitamine D uit voeding opneemt.

 

6. Vitamine E

Ik sluit deze lijst met belangrijke vitamines af met vitamine E. Vitamine E vind je onder andere in noten, olijfolie, avocado’s en volkoren granen.

 

tips om het immuunsysteeml te versterken 3

 

7. Zink

Vergeet ook de inname van voldoende zink niet. Een tekort aan zink tast namelijk het immuunsysteem aan en zorgt ervoor dat je ziek wordt. Je vindt het mineraal zink onder andere in pompoenpitten, oesters en mager rundvlees.

 

Kleine waarschuwing

Nog een kleine waarschuwing: bepaalde vitamines mogen alleen in beperkte mate ingenomen worden. Ook kunnen vitamines wisselwerking op elkaar hebben. Een teveel aan zink is bijvoorbeeld gelinkt aan anemie en juist een verminderde weerstand. Het is dus zeker niet raadzaam om zomaar vitamines te slikken ook al doen fabrikanten ons dat geloven.

 

Welke voeding moet je vermijden voor een goede weerstand?

Hierboven gaf ik voorbeelden van voeding die absoluut goed voor je zijn wil je je immuunsysteem verbeteren. Er zijn echter ook tal van dingen die je liever moet mijden. Denk daarbij aan:

  • Te veel cafeïne (niet alleen koffie, maar vooral energiedrankjes)
  • Alcohol
  • Fast food (af en toe mag, maar niet te vaak)
  • Margerine (dat is een chemisch product)
  • Suiker (met mate gebruiken)
  • Te veel zout (dat verhoogd je bloeddruk en is niet goed voor je algehele gezondheid)

Leestip: 5 Tekenen dat je teveel suiker eet

Voldoende slaap voor een verhoogde weerstand

Niet alleen voeding speelt een grote rol bij het verhogen van onze weerstand. Dat geldt ook voor slaap en dan vooral voldoende en kwalitatieve slaap. Nu hoef je niet per se 8 uur te slapen, sommige mensen hebben voldoende aan 6 of 7 uur slaap. De behoefte aan slaap verandert naarmate je ouder wordt. Toch is het heel belangrijk om je lichaam de kans te geven om bij te tanken.

In een optimale situatie betekend dit dus op tijd naar bed en vroeg opstaan. Zorg er wel voor dat je daadwerkelijk snel in slaap valt en uitgerust wakker wordt. Als je 8 uur in bed doorbrengt, maar daarvan effectief slechts 5 uur slaapt, dan komt je lichaam niet voldoende tot rust.

En dat is juist nodig. Niet alleen vanwege alle indrukken die je overdag opdoet, maar het lichaam heeft de nacht nodig om ter herstellen. Wil je je weerstand verhogen om minder vatbaar te zijn voor een virus, zoals Corona? Dan doe je er goed aan om voldoende te slapen.

 

Vermijd stress

Wie kent het niet? In tijden van stress ben je veel vatbaarder voor ziektes. Iemand in je nabije omgeving is verkouden en hup, jij hebt het ook te pakken. Verhoog je weerstand daarom door stress zo veel als mogelijk te beperken.

Neem voldoende tijd om te ontspannen, ga de natuur in om tot rust te komen en zorg dat je leeft en niet alleen van hot naar her rent. Alle verplichtingen zijn leuk, maar als het alleen maar stress oplevert dan win je er niets bij. Integendeel, je immuunsysteem gaat dit niet waarderen en dat merk je aan het feit dat je de eerste beste virus te pakken hebt.

 

Blijf in beweging

Je hoeft geen abonnement op de sportschool te nemen. Voor je weerstand is het echter van groot belang dat je in beweging blijft. Kies voor wandelen, elke dag een half uur, fietsen, rennen of bijvoorbeeld een teamsport. Sporten zoals zwemmen zijn goed voor je hele lichaam. Bijkomend voordeel is dat je ook nog eens afvalt of op een mooi gewicht komt. Als je niet of te weinig beweegt slaat je lichaam te veel vet op. Dit komt je gezondheid en je immuunsysteem niet ten goede. Wil je optimale weerstand? Zorg dan voor voldoende lichaamsbeweging in welke vorm dan ook.

 

Nog een laatste tip: mocht je ondanks alles toch ziek worden, maak dan gebruik van natuurlijke antibiotica. Heb je zelf nog tips om het immuunsysteem te versterken?

 

Tips om het immuunsysteem te versterken (1)

Dokteronline.com
Volgend artikelReview driepoot statief
anja
Creatief, eigenwijs, nieuwsgierig, moeder en jonge oma. Duitse met Nederlands paspoort die ook jaren in Suriname heeft gewoond. Een paar steekwoorden die mij als redacteur van dit online magazine omschrijven: nieuwsgierig, probeert graag nieuwe dingen uit, gezondheid voorop (opgeleid als voedingscoach, basis medische vakken opleiding gevolg), geniet van het leven, dol op bloemen, planten, dieren, bakken, koken, reizen, zelf maken. Mijn nieuwsgierige aard heeft ertoe geleid dat ik mijn tips die ik overal en nergens tegenkom graag met anderen deel.

14 REACTIES

  1. […] Misschien kun je je nog herinneren dat je oma bij elke verkoudheid, maar ook bij griep, aan je bed stond met een kom zelfgemaakte kipbouillon. Niet zo verwonderlijk, want verse zelfgemaakte kipbouillon is een paardenmiddel met de volgende werkzame en heilzame stoffen: cysteïne, een belangrijke bouwstof van glutathion waarmee de cellen versterkt worden, ontsteking geremd worden en virussen tegengehouden worden, ideaal voor elke verkoudheid en griep. Vitale stoffen waaronder zink en calcium versterken bovendien het immuunsysteem. […]

  2. […] Voor veel mensen is het volgen van een hele kuur net iets te veel van het goede. Daarnaast zijn er bepaalde detoxkuren waar je echt niet zomaar aan moet beginnen. Denk daarbij aan vasten. Dit kun je voor een zeer korte periode doen, maar ook daar moet je met heel wat dingen rekening houden. Heb je geen zin om een lange detoxkuur te volgen? Dan kun je onderstaande detox volgen, zodat je lichaam binnen één dag gereinigd is en jij een gezondheidsboost krijgt. Een oppepper dus voor je immuunsysteem. […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in