boek je vakantie bij de ANWB

Al een poosje is er een nieuwe app online: Temu. Een Chinese app waarmee je de meest uiteenlopende producten kunt kopen tegen spotprijzen. Maar wat is Temu nu eigenlijk? Hoe werkt Temu? En zit er nog een addertje onder het gras? Ontdek nu alles wat je moet weten over Temu.

 

Inhoud

Wat is Temu?

Wie bekend is met Shein of Aliexpress zal er niet onderuit komen om de nieuwste hype te ontdekken: Temu. Temu is een Chinese app waarmee je allerlei producten kunt bestellen uit China. Van camera tot spullen voor je huisdieren, van kleding tot speelgoed, het aanbod is enorm. Zoals gezegd is het vergelijkbaar met Aliexpress. De prijzen zijn vaak belachelijk laag, de kwaliteit niet altijd gegarandeerd. Maar als je op zoek bent naar goedkoop, dan ben je bij Temu aan het juiste adres.

 

Hoe werkt Temu?

Grote kans dat je tijdens het scrollen op social media (vooral Facebook) wel een keer een advertentie tegen bent gekomen van Temu. Als je dan daarop klikt zie je dat je de Temu app moet downloaden. Eenmaal gedownload maak je een account aan en dan kun je beginnen met bestellen. Net als bij de eerder genoemde Shein en Aliexpress is het goed om te letten op omschrijvingen en reviews. Op die manier kun je beter inschatten wat je kunt verwachten.

 

Gratis spullen verdienen met Temu

Je kunt niet alleen de meest uiteenlopende producten bestellen, maar nog veel meer. Zo kun je spelletjes spelen en een persoonlijke link met vrienden en familie delen. Door het spelen van spelletjes en het delen van links kun je punten verdienen. Deze punten kun je dan weer inruilen tegen gratis producten of kortingen.

 

Betalen bij Temu

Bij Temu kun je kiezen uit heel veel verschillende betaalmethoden. Denk daarbij aan iDeal, maar ook PayPal, creditcard, Klarna, Apple Pay en Google Pay. Gemak dient de mens en je kunt dus kiezen voor de betaalmethode die het beste bij jou past.

Betalen met PayPal en creditcard heeft als voordeel dat je bestelling verzekerd is. Ontvang je jouw pakket niet? Dan kun je een terugbetaling ontvangen. Achteraf betalen met Klarna is ook mogelijk. Op die manier hoef je pas te betalen als je je pakket ontvangen hebt.

Leestip: Het gemak van een tijdelijke creditcard

 

Levering en service van Temu

De levering gebeurd met de bekende postbezorgingsbedrijven en verschilt per leverancier. In de meeste gevallen mag je ervan uitgaan dat je bestelling binnen 6 – 14 dagen geleverd wordt. In sommige gevallen beloven ze zelfs dat je jouw bestelling binnen 8 – 9 dagen in huis hebt. Zo niet, dan krijg je een kleine terugbetaling.

De klantenservice is goed bereikbaar en over het algemeen mag je geen tot weinig problemen verwachten mochten zich problemen voordoen. Je kunt de klantenservice bereiken via chat, sociale media en gewoon via mail.

 

Retourneren van je bestelling bij Temu

Net als bij andere online aanbieders kun je bij Temu ook je bestelling retourneren. Hiervoor gelden wel voorwaarden:

  • Kledingstukken mogen niet gewassen zijn en voorzien van het originele label
  • Gratis cadeautjes die je bij je bestelling ontvangt mogen niet geretourneerd worden
  • Als een item onder de categorie niet restitueerbaar valt dan kun je deze niet terugsturen

Je eerste bestelling mag binnen 90 dagen gratis geretourneerd worden!

Retourneren doe je makkelijk en snel in de app. Je geeft de reden van retourneren aan en ontvangt een retourlabel. Daarmee kun je jouw bestelling terugsturen.

 

Ervaringen Temu gebruikers

De meeste gebruikers van Temu zijn bijzonder tevreden en raden de app aan. Het is een legale app, waarmee je best veel geld kunt besparen. De kwaliteit varieert net als bij eerder genoemde platformen. Vergeet daarbij niet dat de producten nog steeds uit China komen. Wat kleding betreft verschillen de ervaringen nog meer: soms valt het mee en soms tegen. Vooral bij het kiezen van de juiste maat is het opletten geblazen. Niet altijd komen de maten overeen. Daarom is het belangrijk om in elk geval de reviews te lezen.

 

Nadelen van Temu

Buiten het feit dat het een compleet Chinese app is, zijn er nog een aantal zaken die niet in het voordeel van de app spreken. Dat heeft in eerste instantie te maken met de kwaliteit. Deze kan nogal verschillen met de kwaliteit die je hier in de winkels krijgt. Niet zo gek, want de regels omtrent productie enz. verschilt hemelsbreed van Nederland en Europa. Dat geldt niet alleen voor kwaliteit, maar ook de veiligheid van sommige producten. Goed om hier in elk geval rekening mee te houden als je elektrische producten wil bestellen of bijvoorbeeld speelgoed.

Daarnaast is de app niet AVG proof. De app houdt namelijk al je gegevens bij, zoals welke interesses je hebt, welke producten je bekijkt en meer. Met deze gegevens kunnen ze je gepersonaliseerde reclame sturen. Bovendien moet je reclame maken voor het bedrijf door je persoonlijke link te delen. Klinkt tot nu toe allemaal onschuldig, want veel bedrijven targetten je met persoonlijke reclame (aan de hand van geplaatste cookies).

Er is echter een veel groter probleem met de app. Temu is een Chinese app en valt daardoor onder Chinese wetgeving. Dat houdt in dat zij indien erom gevraagd wordt de gegevens delen met andere Chinese bedrijven of de overheid. Bovendien geeft de app nergens de garantie dat je gegevens niet gedeeld of erger nog verkocht worden. Deze gegevens kunnen dan weer gebruikt worden om te ontrafelen wie jij bent als persoon, hoe je leeft, wat je gezinssamenstelling is en nog veel meer.

Houd er bovendien rekening mee dat je bestelling een minimale waarde van 10 euro moet hebben. Als je niet aan dat bedrag komt, dan kun je de bestelling niet plaatsen.

Wat ook veel mensen vergeten is dat je net als bij Aliexpress invoerrechten en BTW moet betalen over je pakketjes. Alhoewel dit momenteel vaak nog niet gebeurd, is het koffie dik kijken of dit in de toekomst zo blijft. Op de website staat duidelijk aangegeven dat mochten er BTW of invoerrechten geheven worden dat je daar zelf verantwoordelijk voor bent. In Nederland lijkt dat tot nu toe niet van toepassing te zijn (wellicht dat zij net als Shein Europese warenhuizen hebben waar de producten vandaan komen), maar houd er rekening mee dat je zomaar geconfronteerd kan worden met bijkomende kosten. Vooral PostNL houdt zich strikt aan de regels.

 

 

Zoals je ziet is Temu een legitieme app, waarmee je goedkoop producten kunt kopen. De service en levering is goed, de kwaliteit varieert. Als je het niet erg vindt dat je gegevens misschien doorgespeeld worden, kan met een gerust hart gebruik maken van de Chinese app Temu.

 

 

 

Dokteronline.com

6 REACTIES

  1. ik heb 2 artikelen ontvangen en ben heel tevreden, maar het betalen lukt niet. als ik klarna aantik, gebeurt er niets.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in