boek je vakantie bij de ANWB

Heb je teveel paddestoelen geplukt of gekocht? Met deze tips en trucs paddestoelen langer bewaren kun je ook later nog genieten van heerlijke paddestoelen. Wist je dat je paddestoelen in kunt maken, in kunt vriezen of kunt drogen? Ontdek de vele tips en trucs paddestoelen langer bewaren.

 

Herfst en paddestoelen

Als de herfst zijn intrede weer doet zullen mensen weer de bossen intrekken op zoek naar eetbare paddestoelen. Als je echter meer plukt dan je in één keer op kunt, dan doe je er goed aan de paddestoelen op de juiste manier te bewaren. Paddestoelen hebben een vochtgehalte van 90%, dit betekend dat er een juiste balans gevonden dient te worden tussen vochtigheid en droogte. Teveel van het één of ander kan in het ene geval resulteren in het schimmelen van de paddestoelen. In het andere geval zullen de paddestoelen uitdrogen. Er zijn echter een aantal tips en trucs om paddestoelen langer te bewaren.

Weet je niet zo goed welke paddestoelen je nu wel of niet moet plukken? Lees dan in elk geval mijn artikel over giftige paddestoelen of neem het zekere voor het onzekere en koop paddestoelen gewoon in de winkel.

 

Tips en trucs paddestoelen langer bewaren plukken

 

Tips en trucs paddestoelen langer bewaren

 • Schoongemaakte paddestoelen in een luchtdoorlatende doos leggen en in de groentela van de koelkast plaatsen. Op deze manier kunnen paddestoelen minimaal 24 uur lang bewaard worden. Let op: bewaar paddestoelen NOOIT in een plastic zak, hiervan gaan ze schimmelen
 • De paddestoelen even smoren (“Smoren is het aanbraden van een gerecht, waarna het verder gaart in eigen vocht of met af en toe toevoeging van wat water, bouillon, wijn of bier. Smoren gebeurt met de deksel op de pan, waardoor het vocht niet te snel verdampt. Smoren is geschikt voor wat vetter vlees, paddenstoelen, tomaten en andere groentesoorten www.voedingscentrum.nlzorgt er eveneens voor dat je paddestoelen langer kan bewaren
 • Paddestoelen kunnen prima gebruikt worden om deze in te maken (verderop enkele tips voor het inmaken van paddestoelen), waardoor men de paddestoelen op een later tijdstip kan gebruiken als (smaak) toevoeging in heerlijke herfst – en wintergerechten
 • Paddestoelen kunnen ook gedroogd worden. Dit kan men op de volgende manier doen: bakrooster bekleden met bakpapier, oven op 50-60˚C instellen en de paddestoelen in 6-8 uur drogen
 • Invriezen van paddestoelen is een andere manier om paddestoelen langer te bewaren. Ingevroren paddestoelen zijn tot 6 maanden houdbaar. Let wel: ingevroren paddestoelen mogen NIET ontdooid worden voor het gebruik, maar moeten ingevroren bereid worden!

 

tips en trucs paddestoelen langer bewaren drogen

 

Het inmaken van paddestoelen

 1. Maak de paddestoelen grondig schoon en snijd deze in stukken
 2. Smoor de paddestoelen op een zacht vuur in het eigen vocht gaar
 3. De paddestoelen uit de pan halen, zonder het vocht mee te nemen (makkelijkst met een schuimspaan), en in schone, glazen potjes doen (hiertoe kan men het beste de glazen wassen en even onderdompelen in kokend heet water om de glazen helemaal te steriliseren; op een droge handdoek ondersteboven laten drogen, waarna de glazen klaar zijn voor gebruik)
 4. Overgebleven kookvocht filteren, zout toevoegen en over de paddestoelen gieten
 5. Glazen potjes met deksel goed afsluiten en vervolgens in de oven of in kokend water om houdbaar te maken.

In de oven: op een temperatuur van circa 160˚C 40-60 minuten laten garen en vervolgens nog 10 minuten op 100˚C

In een pan: water laten koken op 100˚C en de glazen ongeveer 60 (snelkookpan) – 110 minuten (gewone pan) erin laten.

Door de hitte komt de deksel onder druk te staan en zuigt deze zich helemaal tegen de glasrand aan. Hierdoor kan men de paddestoelen vacuüm bewaren.

 

Tips en trucs paddestoelen langer bewaren inmaken

 

Het invriezen van paddestoelen

Wie paddestoelen in wil vriezen doet dit het best met verse paddestoelen. Let wel, niet alle paddestoelen zijn geschikt om gewoon ingevroren te worden. Paddestoelen zoals bijvoorbeeld: cantharellen, dienen eerst geblancheerd te worden. Overigens heeft het blancheren van paddestoelen meer voordelen: er gaan minder vitamines verloren en er zal minder smaak verlies optreden.

 

 Paddestoelen blancheren gaat als volgt:

 1. Paddestoelen goed schoonmaken en in schijfjes snijden
 2. Voor 500 gram paddestoelen 2 liter water met wat citroensap aan de kook brengen en vervolgens de paddestoelen 2-4 minuten in het kokende water doen
 3. Paddestoelen eruit halen (met schuimspaan) en onder koud stromend water af laten schrikken
 4. Goed uit laten druppelen
 5. Paddestoelen meteen, zonder te kruiden, in porties verpakken in diepvrieszakjes (indien mogelijk vacuüm verpakken)
 6. Plat in de vriezer leggen, zodat de paddestoelen snel invriezen en later makkelijk te gebruiken zijn

 

Voedsel mythe rondom paddestoelen

Veel mensen denken dat je paddestoelen niet op mag warmen. Dit is echter een mythe want je mag wel als paddestoelen snel afgekoeld worden na de bereiding en bij een temperatuur van 2˚-4˚C bewaard worden. Opwarmen dient bij een minimale temperatuur van 70˚C te geschieden!

 

Dokteronline.com
Vorig artikelReview bakproducten Tasty Me
Volgend artikelTips voor het bewaren, herstellen en gebruik van make-up
anja
Creatief, eigenwijs, nieuwsgierig en moeder van twee fantastische tieners.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.