boek je vakantie bij de ANWB

Make-up en cosmetica onmisbaar voor elke vrouw. Met deze tips voor het bewaren, herstellen en gebruik van make-up hoef je voortaan je gebroken lippenstift of droge mascara niet meer weg te gooien. Dankzij de tips zal je make-up ook langer meegaan, zodat je maximaal kunt profiteren van je cosmetica.

 

Inhoud

Algemene tips voor het bewaren van make-up

Of je nu goedkope of dure make-up hebt, als je lang wilt genieten van je make-up moet je deze op de juiste wijze bewaren en opbergen.

Bewaren: Om een eind te maken aan omvallende flesjes in laden kun je deksels van kartonnen doosjes nemen, waarin je rondjes snijdt ter grootte van de flesjes. De flesjes worden in de gaten geplaatst en het probleem is opgelost. Een andere manier is om hele kleine flesjes te bewaren in bijvoorbeeld een leeg doosje wattenstaafjes of een eierdoosje.

Vastzittende dopjesAls een dop op een glazen fles vastzit, giet er dan wat plantaardige olie over. Vervolgens moet de fles dicht bij een warmtebron gehouden worden. Tik daarbij voorzichtig op de dop, totdat deze loskomt.

KwastjesMake-up kwastjes blijven zacht als ze af en toe gewassen worden met haarconditioner.

Potloden: oog- en wenkbrauwpotloden zijn makkelijker te slijpen als ze vooraf een tijd in de koelkast hebben gelegen.

Cosmetica koelen: Bewaar cosmetica zoals gezichtstoner en vochtinbrengende crème bij warm weer altijd in de koelkast.

Leestip: 8 Bijwerkingen als je dagelijks make up gebruikt

 

Nagellak

De meeste vrouwen hebben tegenwoordig een aantal potjes nagellak in huis. Helaas wordt nagellak meestal op de verkeerde plek bewaard, waardoor deze nogal eens uit kan drogen. Zeker de kleuren die niet vaak gebruikt worden, zullen eerder uitdrogen. Om te voorkomen dat nagellak uitdroogt behoort nagellak in de koelkast bewaard te worden. Misschien een vreemde plek, maar door de temperatuur in de koelkast zal de nagellak langer zacht blijven en niet uitdrogen.

Vaak gebruiken mensen een scheutje nagellakremover om hard geworden nagellak weer zachter te krijgen. Dat is echter geen goede oplossing: nagellakremover is namelijk bedoeld om nagellak te verwijderen. Als je deze dus door de nagellak mengt dan zal dit invloed hebben op de kwaliteit van de nagellak.

Is de nagellak toch eenmaal uitgedroogd dan wil de volgende truc nog wel eens helpen. Plaats de hard geworden nagellak in een schaal met warm water tot de oorspronkelijke consistentie terugkeert. Het kan zijn dat dit warmwater bad een aantal malen herhaald moet worden voordat het gewenste resultaat bereikt is.

Leestip: Zijn jouw nagels het visitekaartje van je handen?

 

tips herstellen en bewaren make-up nagellak

 

Lippenstift

Ook een item dat de meeste vrouwen niet willen missen. Veel vrouwen hebben er dan ook meer dan een in huis/haar handtas. Hoeveel plezier je ook kunt ervaren van een lippenstift, er komt een keer een einde aan de lippenstift. Om de laatste resten lippenstift optimaal te kunnen gebruiken, kun je met een kwastje in de nagenoeg lege huls te gaan en de restjes eruit te halen.

Een lege lippenstift huls hoeft niet weggegooid te worden: spoel de lege huls om met heet water en gebruik deze om er bijvoorbeeld haarspelden in te bewaren.

Een gebroken lippenstift behoort tot de top ergernissen voor veel vrouwen. Gelukkig kun je de lippenstift vrij makkelijk weer maken. Hou de twee gebroken stukken lippenstift boven een vlam. Deze moeten genoeg gesmolten zijn om weer op elkaar gedrukt te kunnen worden. Even tegen elkaar drukken en je hebt weer een complete lippenstift.

 

tips herstellen en bewaren make-up lippenstift

 

Droge mascara reactiveren

Druppel met een pipet enkele druppels water in een nagenoeg leeg flesje mascara. Roer het mengsel goed om met de mascarakwast. Zo wordt de uitgedroogde mascara toch weer bruikbaar en hoef je deze niet weg te gooien.

 

tips herstellen bewaren make-up mascara

 

Parfum

Voordat je ertoe een grote fles parfum koopt is het verstandig eerst een proefflesje te kopen. Zo kun je erachter komen of de betreffende geur inderdaad in de smaak valt of dat je toch liever een andere geur wilt. In plaats van een klein flesje te kopen kun je ook bij de drogist informeren naar een proefverpakking ervan. Ook op internet kunnen proefverpakkingen van diverse geuren gratis aangevraagd worden.

Parfum moet op een koele en donkere plaats bewaard worden. Door blootstelling aan licht en warmte zal de parfum sneller bederven. Een vette huid houdt parfum beter vast dan een droge huid. Mensen die een droge huid hebben kunnen hun huid eerst met vaseline inwrijven alvorens parfum te gebruiken.

Als je van geparfumeerde lingerie houdt doe dan het volgende: knip een zeemlap in stukjes en besprenkel deze stukjes met wat parfum. Leg de stukken in je lade en jouw lingerie zal altijd heerlijk ruiken. Zeemleer houdt de geur langer vast dan bijvoorbeeld een stuk watten.

Parfum dat je liever niet draagt kan alsnog gebruikt worden om een ruimte lekker te laten ruiken. Besprenkel een doekje met wat druppels parfum en wrijf dit over de (gloei) lamp. Door de warmte zal de parfum langzaam verdampen en de desbetreffende ruimte lekker laten ruiken. Een geschikte ruimte hiervoor is bijvoorbeeld de badkamer en/of toilet.

 

Gebroken oogschaduw en foundation poeder herstellen

Een truc die mijn dochter nog wel eens toepast en geschikt is voor alle make-up in poedervorm. Je hebt hiervoor nodig:

  • de in stukken gebroken oogschaduw, foundation poeder
  • ontsmettingsalcohol (minimaal 70%)
  • huishoudfolie (optioneel)

Verkruimel alles tot het compleet in poedervorm is. Dit poeder doe je in het doosje of vakje waar het in hoort. Een paar druppels ontsmettingsalcohol er en afdekken met de folie. Nu kun je het geheel goed aandrukken zonder dat je vingers vies worden. De alcohol heeft tijd nodig om te verdampen. Verwijder de folie en laat je make-up het liefst een hele nacht lang drogen. Hierna is je make-up weer zo goed als nieuw.

 

tips herstellen bewaren make-up oogschaduw
Photo by freestocks.org op Unsplash

 

 

Dokteronline.com

19 REACTIES

  1. oh de nagellak verkeerd bewaren is zo herkenbaar. Heb onlangs gemerkt dat sommige nagellakjes van kleur zijn veranderd, ja echt waar. Dat word binnenkort nieuwe nagellak kopen. Handige tips vooral om de make-up te bewaren.

    • Oei, dat is niet zo leuk als de nagellak zelfs van kleur verandert is. Dan is weggooien nog de enige optie inderdaad en in toekomst op de juiste wijze bewaren 😉

  2. Wat een handige tips, bedankt voor het delen! Ik heb net een rainbow hightlighter laten vallen……dus ga ik het proberen te herstellen.

  3. Bedankt voor het delen van deze handige tips om makeup en vooral nagellak te herstellen. Mijn nagellak droogt namelijk snel uit merk ik. In het verleden heb ik er ook weleens wat aceton bijgedaan, maar merk ook dat dit het niet beter maakt. Ga de volgende keer de truc met het warme water uitproberen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in