Heb je teveel paddenstoelen geplukt of gekocht? Met deze tips en trucs kun je paddestoelen langer bewaren om er later van te kunnen genieten. Wist je dat je paddenstoelen in kunt maken, in kunt vriezen of kunt drogen? Ontdek de vele tips en trucs om paddenstoelen langer te bewaren.
Inhoud
Herfst en paddenstoelen
Als de herfst zijn intrede heeft gedaan trekken mensen weer de bossen in op zoek naar eetbare paddenstoelen. Als je echter meer plukt dan je in één keer op kunt, dan doe je er goed aan om je oogst op de juiste manier te bewaren. Met een vochtgehalte van maar liefst 90% moet je daarbij een juiste balans vinden tussen vochtigheid en droogte.
Teveel van het één of ander kan resulteren in het schimmelen of juist uitdrogen van de paddenstoelen. Maar gelukkig zijn er een aantal tips en trucs om paddenstoelen langer te bewaren.
Weet je niet zo goed welke paddenstoelen je nu wel of niet moet plukken? Lees dan in elk geval mijn artikel over giftige paddenstoelen of neem het zekere voor het onzekere en koop deze gewoon in de winkel. Het laatste dat je wil is vergiftigd worden door wildpluk.
Tips en trucs om paddenstoelen langer te bewaren
- Schoongemaakte paddenstoelen leg je in een luchtdoorlatende doos in de groentela van de koelkast. Op deze manier kun je ze minimaal 24 uur lang bewaen. Let op: bewaar paddenstoelen NOOIT in een plastic zak, hierdoor gaan ze juist schimmelen
- De paddenstoelen even smoren (“Smoren is het aanbraden van een gerecht, waarna het verder gaart in eigen vocht of met af en toe toevoeging van wat water, bouillon, wijn of bier. Smoren gebeurt met de deksel op de pan, waardoor het vocht niet te snel verdampt. Smoren is geschikt voor wat vetter vlees, paddenstoelen, tomaten en andere groentesoorten www.voedingscentrum.nl) zorgt er eveneens voor dat je paddenstoelen langer kunt bewaren
- Paddenstoelen kun je prima gebruiken om in te maken (verderop enkele tips voor het inmaken ervan). Door het inmaken kun je deze op een later tijdstip gebruiken als (smaak) toevoeging in heerlijke herfst – en wintergerechten
- Paddenstoelen kun je ook drogen. Dat doe je als volgt: bakrooster bekleden met bakpapier, oven op 50-60˚C instellen en de paddenstoelen in 6-8 uur drogen. In plaats van de oven kun je ook gebruik maken van een voedseldroger.
- Invriezen van paddenstoelen is een andere manier om deze lekkernij langer te bewaren. Ingevroren paddenstoelen zijn tot 6 maanden houdbaar. Let wel: ingevroren paddenstoelen mogen NIET ontdooid worden voor het gebruik, maar moeten ingevroren bereid worden!
Het inmaken van paddenstoelen
- Maak de paddenstoelen grondig schoon en snijd deze in stukken
- Smoor ze vervolgens op zacht vuur in het eigen vocht gaar
- Haal de paddenstoelen uit de pan, zonder het vocht mee te nemen (dat gaat het makkelijkst met een schuimspaan). Doe ze vervolgens in schone, glazen potjes (was de glazen eerst en dompel ze daarna even onder in kokend heet water om ze helemaal te steriliseren; op een droge handdoek ondersteboven laten drogen, daarna zijn de glazen klaar voor gebruik)
- Overgebleven kookvocht filteren, zout toevoegen en over de paddenstoelen gieten
- Glazen potjes met deksel goed afsluiten en vervolgens in de oven of in kokend water doen om deze houdbaar te maken.
In de oven: op een temperatuur van circa 160˚C 40-60 minuten laten garen en vervolgens nog 10 minuten op 100˚C
In een pan: water laten koken op 100˚C en de glazen ongeveer 60 (snelkookpan) – 110 minuten (gewone pan) erin laten.
Door de hitte komt de deksel onder druk te staan en zuigt deze zich helemaal tegen de glasrand aan. Hierdoor kun je de paddenstoelen vacuüm bewaren.
Het invriezen van paddenstoelen
Wil je de paddenstoelen invriezen? Kies dan het beste voor verse paddenstoelen Let wel, niet alle soorten zijn geschikt om in te vriezen. Soorten zoals cantharellen bijvoorbeeld, dienen eerst geblancheerd te worden. Overigens heeft het blancheren meer voordelen: er gaan minder vitamines verloren en er gaat minder smaak verloren.
Paddenstoelen blancheren
- Paddenstoelen goed schoonmaken en in schijfjes snijden
- Voor 500 gram paddenstoelen 2 liter water met wat citroensap aan de kook brengen en vervolgens de paddenstoelen 2-4 minuten in het kokende water doen
- Paddenstoelen eruit halen (met schuimspaan) en onder koud stromend water laten schrikken
- Goed uit laten druppelen
- Paddenstoelen meteen, zonder te kruiden, in porties in diepvrieszakjes verpakken (indien mogelijk vacuüm verpakken)
- Plat in de vriezer leggen, zodat het snel invriezt en later makkelijk te gebruiken is
Voedsel mythe rondom paddenstoelen
Veel mensen denken dat je paddenstoelen niet op mag warmen. Dit is echter een mythe dit mag namelijk wel als deze snel afgekoeld en na de bereiding bij een temperatuur van 2˚-4˚C bewaard worden. Opwarmen dient bij een minimale temperatuur van 70˚C te geschieden!