boek je vakantie bij de ANWB

Je huid is het grootste orgaan en tevens ook het orgaan dat heel wat te verduren heeft. Van make up tot zonnestralen, dagelijks wordt de huid van je gezicht blootgesteld aan allerlei invloeden. En dat zie je aan je huid. Wil jij voortaan een stralende huid? Met deze tips lukt het gegarandeerd.

 

 

Inhoud

De huid als schoonheidsideaal

Een gezonde huid is een waar schoonheidsideaal. Niet zo gek, want een gezonde huid zorgt voor een jonge uitstraling en er jonger uitzien willen we allemaal. Daarnaast is de huid niet alleen een schoonheidsideaal, maar kun je aan de huid heel veel aflezen over de gezondheid van iemand. Je ziet bijvoorbeeld of er sprake is van een vitaminetekort.

 

Een stralende huid? Met deze tips lukt het gegarandeerd

Helaas gaat bij de verzorging van de huid veel mis. Vrouwen gebruiken massaal allerlei producten, zonder zich te realiseren dat ook hier geldt: minder is meer. Niet altijd is het goed om heel veel producten te gebruiken. Bovendien worden vaak producten gebruikt die helemaal niet passen bij het huidtype. Wil jij toch een stralende huid? Probeer het dan eens met onderstaande tips.

 

De beste verzorging voor jouw huidtype

Je huid beslaat je hele lichaam en heeft op verschillende manieren veel te verduren. Dit zorgt ervoor dat je huid op de ene plek droog is, terwijl sommige plekken juist snel vet worden. Is dit ook bij jou het geval? Dan heb je een gemengde huid. In principe kun je vijf huidtypes onderscheiden:

 • Normale huid
 • Droge huid
 • Gevoelige huid
 • Vette-onzuivere huid
 • Gemengde huid

 

Normale huid

Als je een normale huid hebt, dan heb je een lot uit de loterij. Je hebt immers geen last van puistjes of mee-eters en je huid is niet droog of vet. Toch vraagt ook een normale huid om een goede verzorging met producten voor de normale huid, die je onder andere kunt vinden bij Obagi Nederland. Af en toe een lekkere crème gebruiken, zorgt ervoor dat je huid soepel en gehydrateerd blijft.

Een stralende huid Met deze tips lukt het gegarandeerd 2

 

 

Droge huid

Een droge huid herken je aan de jeuk, een trekkend gevoel en soms ook aan schilfers die zichtbaar worden. Vooral in de koude maanden van het jaar kun je snel zien of je last hebt van een droge huid. Alhoewel je er niet altijd iets aan kunt doen, komt een droge huid vaker voor bij rokers, mensen die geregeld alcohol drinken en mensen die te weinig drinken over het algemeen.

Om hier verandering in te brengen moet je dus voldoende (water) drinken. Ook het eten van waterrijke groente en vruchten helpt om de disbalans te herstellen. Kies voor de verzorging vooral voor producten zonder alcohol en parfum. Crèmes die voedend zijn en vocht toevoegen zijn een must. Denk daarbij aan olijfolie, arganolie of druivenpitolie.

Verder is het raadzaam om vitamine C serum toe te voegen aan je beautyroutine. Vitamine C stimuleert de aanmaak van nieuw collageen, terwijl het tegelijkertijd de vochtbalans hersteld en behoudt. Niet alleen geschikt voor een droge huid, maar ook een vette of onzuivere huid heeft hier veel baat bij.

Een stralende huid Met deze tips lukt het gegarandeerd 1

Gevoelige huid

Een gevoelige huid reageert veel sterker op allerlei prikkels van buitenaf dan andere huidtypes. Onder prikkels vallen onder andere UV-straling, parfum of het gebruik van cosmetica. De huid reageert hierop met roodheid en jeuk. Voor een gevoelige huid is de juiste huidverzorging een must. Heb jij last van een gevoelige huid? Dan is het extra belangrijk om bij de aanschaf van producten te letten op het label. Kies bij voorkeur voor natuurlijke producten om de kans op een reactie zo klein mogelijk te houden.

 

Vette/onzuivere huid

Heb jij geregeld last van puistjes of mee-eters? Glimt je huid op plekken zoals het voorhoofd, neus en kin? Dan is de kans groot dat je last hebt van een vette en/of onzuivere huid. Bij een vette huid heb je last van een verhoogde talgproductie. Dit zorgt ervoor dat je zelfs als je je huid reinigt heel snel weer last hebt van een glimmende/vette huid. De poriën onder de laag talg zijn vergroot, waardoor puistjes en mee-eters ontstaan. Gebruik voor deze huid lichte producten zoals gels en serums en scrub je huid regelmatig. Ook een goed masker en stoombad zijn een weldaad voor de huid.

 

Gemengde huid

Heel veel mensen hebben last van een gemengde huid. Dat wil zeggen dat je je huidverzorging hierop af moet stemmen. Dat kan best lastig zijn, daarom zijn er speciaal voor de gemengde huid producten op de markt gebracht. Zorg in elk geval ervoor dat de droge plekken voorzien worden van voldoende vocht.

 

Tips voor een stralende huid

Als je eenmaal weet welk huidtype je hebt kun je hier bij de verzorging rekening mee houden. Helaas wordt bij huidverzorging de innerlijke verzorging door veel mensen over het hoofd gezien. Want ook dat bepaalt of je er jonger of ouder uitziet dan je bent. Een gezonde levensstijl zorgt voor een frisse en stralende huid.

Slaap: veel mensen onderschatten wat slaap met je doet. Dat geldt ook voor je huid. Voor een frisse oogopslag en een stralende huid is voldoende slaap een must. Reken op gemiddeld 8 uur slaap per nacht voor een gezonde huid.

Water drinken: een goede hydratatie is belangrijk voor je hele lichaam, maar vooral je huid heeft er baat bij. Het maakt niet uit welk type huid je hebt, voldoende water drinken is een must.

Stress: dat stress niet goed is voor je lichaam zul je ongetwijfeld wel weten. Helaas laat stress ook diepe sporen na op je huid. Wil je dus extra lief zijn voor je huid? Probeer dan stress zo veel als mogelijk te vermijden.

Vitamine D en zon: vitamine D is onmisbaar voor het optimaal functioneren van ons lichaam. De beste bron voor vitamine D is natuurlijk de zon. Helaas kan de zon ook voor snelle veroudering van de huid zorgen. Daarom is het belangrijk om je huid goed te verzorgen als deze veel blootgesteld wordt aan de zon. In de herfst en winter is het raadzaam om extra vitamine D te slikken. Niet alleen voor je huid, maar je algemene gezondheid.

Roken en alcohol: je staat er misschien niet bij stil, maar zowel roken als alcohol hebben een behoorlijke impact op je huid. Door het roken ontstaat er schade aan de cellen, wat zorgt voor de toename van vrije radicalen. Daarnaast worden ook collageen en elastine beschadigd als je rookt. Dit zorgt voor rimpels en een slappe huid.

Alcohol zorgt voor een andere vochtverdeling en verwijdt de bloedvaten. Dit zorgt voor vochtophopingen in het gezicht vooral rondom de ogen. Bovendien droogt het de huid uit, waardoor je sneller last van rimpels en puistjes krijgt.

Zuurstof: een groot deel van de zuurstofopname gebeurd via de longen. Maar ook via je huid wordt zuurstof opgenomen. Daarom moet je huid de ruimte krijgen om te ademen en dat lukt niet als je je huid dagelijks bedekt onder een ruime laag make-up. Beweeg regelmatig en zorg dat je dagelijks buiten bent voor frisse lucht, want ook dat is nodig voor een stralende huid.

Voeding: er wordt wel eens gezegd: je bent wat je eet. En ergens klopt dit ook wel. Alhoewel je het misschien niet verwacht, je huid kan heel veel vertellen over je voeding. Fast food en voeding rijk aan suikers is vaak de veroorzaker van een onzuivere huid. Focus je liever op de volgende voedingsstoffen, vitamines en mineralen:

 • Vitamine A
 • Vitamine C
 • Vitamine E
 • Zink
 • Eiwitten (0,8 gram eiwit per kilogram als je volwassen bent) en proteïne
 • Gezonde vetten waaronder Omega 3 en Omega 6

 

Wat doe jij om je huid er stralend uit te laten zien? 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in