boek je vakantie bij de ANWB

Niet alleen kinderen veranderen. Ook het lichaam van een volwassene verandert. Toch zijn er pieken te bespeuren waarop het lichaam (extreem) verandert. Dat zit namelijk zo: je lichaam verandert in drie fases: als je 34, 60 en 78 wordt en dit is waarom je er ouder of jonger uitziet dan je eigenlijk bent

 

Inhoud

Je lichaam verandert in drie fases: als je 34, 60 en 78 wordt

Veel mensen dat naarmate je ouder wordt je steeds meer tekenen van ouderdom gaat vertonen. Je krijgt sneller rimpels of last van wallen, je krijgt grijze haren en je huid verandert. Nieuwe onderzoeken hebben echter bewezen dat het net iets anders ligt. Er zijn drie leeftijden waarop het lichaam een spurt lijkt te maken als het om verouderen gaat. Na bloedonderzoeken is vastgesteld dat je lichaam een grote verandering doormaakt op je 34ste, je 60ste en je 78ste. En dit alles heeft niets te maken met je genen of je karakteristieken, het zijn fases waar iedereen doorheen gaat. Dit heeft te maken met de hoeveelheid en compositie van proteïnes in je bloedplasma.

Of en vooral hoe je verouderd heeft alles te maken met je bloed. Ging men er vroeger nog vanuit dat je langzaam maar zeker tekenen van veroudering gaat vertonen, inmiddels is de wetenschap erachter gekomen dat dit achterhaald is. Er zijn namelijk drie momenten in het leven waarop er een grote verandering in je lichaam plaatsvindt.

 

Dit is waarom je er ouder of jonger uitziet dan je eigenlijk bent

Zoals hierboven al gezegd: je kunt veel mensen van dezelfde leeftijd bij elkaar zetten met hele grote verschillen. Of iemand er jong of oud uitziet heeft in eerste instantie alles te maken met je genen. Als je ouders er al ouder uit hebben gezien, dan is de kans heel groot dat jij ook altijd ouder geschat wordt dan je bent.

Ook je biologische klok speelt een belangrijke rol bij het bepalen van je uiterlijke leeftijd. Sommige mensen zien eruit als 20, omdat hun biologische klok dit aangeeft. Anderen zien er daarentegen juist heel oud uit, omdat de biologische klok 20 jaar vooruit loopt. Dat komt omdat je lichaam in een jaar tijd 3 jaar ouder kan worden. Dit komt niet alleen door slechte leefgewoontes, maar kan ook alles te maken hebben met stress in je jeugd. Ook je geboortegewicht heeft hierop invloed.

 

Hoe weet je dat je lichaam vroegtijdig verouderd?

Er zijn diverse manieren om erachter te komen of je lichaam al vroegtijdig (lees voor je 34ste) aan het verouderen is.

 • Snel blauwe plekken. Als jij je stoot en je heel snel last hebt van blauwe plekken dan kan dat op twee dingen duiden: je hebt afwijkingen waardoor je sneller blauwe plekken krijgt of je bent snel aan het verouderen. Vanaf je 45ste kan het inderdaad langer duren voordat een krab van je kat genezen is. Ben je echter pas 32 en zie je de krab na 2 weken nog, dan kan dat erop wijzen dat je sneller verouderd
 • Dunne huid en zichtbare aders op je handen. Merk je dat je huid op je handen dunner wordt en zijn de aders beter zichtbaar? Dan kan dit wijzen op vroege veroudering. Let wel: als je altijd al last hebt gehad van een dunne huid of zichtbare aders, dan hoef je je nergens druk over te maken.
 • Je wordt minder fit. Een groot teken aan de wand is het feit dat jij je partner niet meer bij kunt houden. Als je tijdens een wandeling achter je partner aan moet rennen en je helemaal buiten adem raakt, dan is dat een teken dat je snel veroudert. Dit geldt zeker als je allebei dezelfde leeftijd hebt en dezelfde levensstijl aanhoudt.
 • Extra vet op het lichaam: het kan op alle leeftijden gebeuren. Zeker rondom de buik en je heupen zul je op een gegeven moment gewoon meer vet opslaan. Zie je ineens ook vet tussen je schouderbladen? Dan kan dit een teken van snelle veroudering zijn.
 • Een andere teken dat je lichaam sneller aan het verouderen is, zijn bruine vlekken op je gezicht, je nek en je hals. Dit zijn pigmentvlekken die in principe niet voor je 40ste verschijnen. Is dit wel het geval? Dan kan het zijn dat je biologische klok ouder is dan je echte leeftijd.
 • Begin je ineens te snurken, dan kan dat een teken van veroudering zijn. Naarmate je ouder wordt neemt de kans op hart- en vaatziekten toe. Snurken kan daarbij een teken zijn dat je lichaam niet helemaal in orde is. Het is goed om dan in elk geval je bloeddruk goed in de gaten te houden.
 • Onregelmatige cyclus. Dat geldt natuurlijk niet als je PMS hebt, maar krijg je ineens last van een onregelmatige cyclus terwijl je nog geen 45 bent, dan kan dit een teken van je lichaam zijn dat je sneller ouder wordt dan je zelf wilt.

 

Wat kun je doen om (snelle) veroudering van je lichaam tegen te gaan?

Helaas kun verouderen niet voorkomen. Dat is een natuurlijk proces waar je niet omheen kunt. Aan je genen kun je weinig veranderen. Gelukkig zijn er wel dingen die je kunt doen om je lichaam zo lang mogelijk jong en gezond te houden. Dat zijn dingen die je zelf in de hand hebt.

 • Zorg voor een gezonde levensstijl met gezond eten, voldoende beweging en vooral genoeg slaap
 • Gebruik zo min mogelijk make up en (chemische) verzorgingsproducten als je jong bent
 • Vermijd het gebruik van suikers zo veel als mogelijk. Tip: dit zijn 5 tekenen dat je teveel suiker eet
 • Beperk het gebruik van schermen zo veel als mogelijk. Gebruik je jouw telefoon vaak? Houd het scherm dan recht voor je en kijk er niet op neer
 • Laat zo nu en dan je bloed testen om de conditie van je gehele lichaam te kunnen bepalen
 • Inzicht hebben in je hormonen kan je ook helpen om het verouderingsproces te stoppen. Het gebruik van verkeerde medicatie en vitamines kunnen ook bijdragen aan het verouderingsproces
 • Was je gezicht vaker met (lauw) water. Doe dit niet alleen in de avond en de ochtend, maar ook na inspanning als je zweet. Gebruik verder geen producten, alleen water

 

Dit is waarom je er ouder of jonger uitziet dan je eigenlijk bent
       Ik word dus altijd jonger geschat dan ik werkelijk ben 😉

 

Ik ben ouder dan ik eruit zie

Het is een feit: al zet je tien mensen van dezelfde leeftijd op een rij, de kans is groot dat sommigen jonger en anderen juist ouder geschat worden. Zelf ben ik altijd het haasje: ik word altijd veel jonger geschat dan ik werkelijk ben. Als ik dan met mijn volwassen kinderen op straat loop gebeurt het geregeld dat mensen denken dat het mijn broertje en zusje zijn of dat ik de vriendin van één van ze ben.

Als de kinderen er niet bij zijn en ik vertel over de kinderen is steevast de vraag hoe oud mijn kindjes dan wel niet zijn. Het ongeloof is vaak groot als ik vertel dat mijn kinderen inmiddels volwassen zijn. In Suriname dachten ze geregeld dat ik een Nederlandse stagiaire was en werd ik geregeld niet ouder dan een jaar of 22 – 25 geschat. Heeft natuurlijk zijn charmes, maar heel soms zou ik ook iets serieuzer genomen willen worden.

Mijn geheim dat ik er jonger uitzie dan ik ben? Zoals je hierboven al kon lezen heeft dit in eerste instantie niets te maken met iets waarop ik zelf invloed uit kan oefenen. Dat zit namelijk in de genen. Mijn ouders zien er ook jong uit, dus daar heb ik weinig invloed op. Maar… ik let wel op mijn levensstijl en mijn voeding. Make up gebruik ik heel beperkt (altijd al gedaan) en als ik het gebruik dan is het biologische make up (nou ja, ik gebruik eigenlijk alleen oogpotlood).  Verder smeer ik eigenlijk nooit iets op mijn gezicht. Ik was wel elke avond mijn gezicht met warm en daarna koud water. Ik hou niet van zoet, waardoor de suikerinname beperkt blijft. Dat geldt ook voor fast food, waar ik geen fan van ben (ook nooit geweest).

Ik moet wel een ding opbiechten: ik heb al een aantal jaren best veel grijze haren. Die vielen eerst niet zo op, maar inmiddels wel. Echter heb ik vorig jaar mijn haar laten verven in balayage model, waardoor het grijs niet direct zichtbaar is (behalve bij de uitgroei).

Helaas zijn er wel dingen die beter kunnen: ik slaap niet genoeg en vaak slaap ik ook nog eens slecht. Daarnaast ervaar ik best veel stress, vooral sinds we geremigreerd zijn. Alles in dit land moet gehaast en snel. Van een ontspannen en relaxte levensstijl is hier geen sprake. Iedereen rent maar door. Dit zijn wel dingen die invloed hebben om mijn uiterlijk, al is het niet zo dat ik er daardoor ineens 10 jaar ouder uitzie.

 

Hoe zit het met jou? Wordt je altijd op leeftijd geschat of juist jonger of ouder?

 

Dokteronline.com

5 REACTIES

 1. […] Nu vraag je je misschien af waarom het zo belangrijk is om je kleur en type te bepalen. Kleuren bepalen voor een groot deel onze uitstraling en hoe mensen op ons reageren. Overigens heeft dat niet alleen met de kleur van de kleding te maken, maar ook de kleur van make-up, de keuze voor een andere haarkleur, accessoires die we dragen en de bril. Het kan zelfs van invloed zijn of je er jonger of ouder uitziet dan je eigenlijk bent. […]

 2. Iedereen die mij (man) ziet die schat mijn leeftijd meestal tegen de 50, echter ik ben echt 63 en over 2 maandjes al 64. Gezond leven dat is iets waar mijn ouders en groot ouders altijd veen aandacht op hebben gevestigd. En dan niet alleen gevarieerd eten, maar ook niet roken en geen alcohol drinken. En zorgen voor veel beweging. als dat niet op het werk kan, Ga dan maar wandelen of fietsen of in de (moes)tuin werken, als je je maar lichamelijk inspant. vertelden ze altijd. Op mijn 47e kon ik na een overname van mijn werkgever een baantje krijgen als orderpicker. Voor mij was dat een van de beste banen die ik ooit heb gehad. De hele dag met een handscanner lopend producten uit het magazijn halen en dan afleveren op de productievloer. Mijn conditie ging met sprongen omhoog. Wat ik ook altijd deed, maar waar nooit onderzoek is gedaan is het feit dat ik altijd tussen de middag warm eten kocht in het bedrijfsrestaurant. Mij is vaak opgevallen dat mensen die tussen de middag warm eten en lichamelijk inspannend werk hebben, dus dat die calorieen er weer worden afgewerkt, dat die er meestal veel jonger en gezonder uitzien dan mensen die vroeg in de avond pas warm eten. Mijn conditie zit op een niveau waar sommige veertigers jaloers op zijn. Ik ben nu met pre pensioen, maar ik wandel veel hier door de wijk, boodschappen doen te voet, kijkje nemen bij een groot bouw project hier in de buurt, gemiddeld kom ik wel aan de 6 Km per dag. Daarom ook aan iedereen dit dit leest. Doe er uw voordeel mee

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in