boek je vakantie bij de ANWB

Heb jij last van hevig menstrueel bloedverlies? Kijk jij als een berg tegen je menstruatie op? Helaas ben je niet de enige. Maar liefst 1 op de 5 vrouwen heeft last van hevig menstrueel bloedverlies. Middels de campagne bloedserieus wordt in de november meer aandacht gericht op deze aandoening.

 

Inhoud

Wat is hevig menstrueel bloedverlies?

Tijdens je menstruatie verlies je bloed. De hoeveelheid verschilt niet alleen per vrouw, maar wordt door veel meer factoren bepaalt. Denk daarbij aan je leeftijd, je hormonen, de omgeving waarin je leeft, stress en nog veel meer. Niet zo gek dat de hoeveelheid bloed die je verliest niet altijd hetzelfde hoeft te zijn. Gemiddeld zul je echter 4 eetlepels bloed per menstruatie verliezen.

Helaas zijn er ook omstandigheden waarbij je veel meer bloed verliest. Dit valt dan onder de noemer hevig menstrueel bloedverlies.  Het is een medische aandoening die net iets verder gaat dan gewone ongesteldheid. Als er sprake is van HMB verliest een vrouw heel veel bloed. Het kan daarbij gaan om een 3/4 longdrink glas vol per periode of meer. Juist omdat het om zulke grote hoeveelheden gaat heeft dit een enorme impact op het leven van de vrouw.

HBM komt voor bij vrouwen in de premenopauze. Dat wil zeggen dat vooral vrouwen tussen 35 – 55 jaar in de ‘risico’ groep vallen.

Waar je tijdens een normale ongesteldheid toe komt met een maandverband of een tampon, heb je tijdens HMB meerdere menstruatieproducten nodig. Het verwisselen van deze producten om de 1 – 2 uur is eerder regel dan uitzondering. Omdat een vrouw zo veel bloed verliest komen er andere dingen om de hoek kijken, zoals bijvoorbeeld ijzertekort.

Daarnaast ervaren veel vrouwen enorme problemen in hun dagelijkse leven. Het sociale leven wordt op een laag pitje gezet, zeker rondom de periode dat je ongesteld moet worden. Daarnaast is er vaker sprake van ziekmelding op het werk. Vooral als de vrouw veel pijn heeft en er geen mogelijkheid is om met grote regelmaat de menstruatieproducten te verwisselen.

Maar liefst 1 op de 5 vrouwen heeft last van hevig menstrueel bloedverlies logo

 

Symptomen hevig menstrueel bloedverlies

Veel vrouwen schrikken van de hoeveelheid bloed die ze verliezen als ze ongesteld zijn. Toch is het in de meeste gevallen niets om je zorgen over te maken. Heb je te maken met heavy menstrual bleeding? Let dan op onderstaande symptomen:

  • Langdurige menstruatie (langer dan 7 dagen)
  • Een korte cyclus (een normale cyclus duurt 21 – 42 dagen)
  • Hevige ongesteldheidspijn
  • Verlies van grote stolsels
  • Totale bloedverlies is zeker 3/4 longdrink glas vol

 

Oorzaken heavy menstrual bleeding

Alhoewel 50% van de gevallen niet verklaarbaar is, zijn er wel enkele oorzaken die hevig menstrueel bloedverlies kunnen veroorzaken. Denk hierbij aan:

  • Spiraaltje
  • Baarmoederpoliepen
  • Vleesbomen
  • PCOS (Polycysteus ovariumsyndroom; hier heeft ook 1 op de 5 vrouwen last van)
  • Adenomyose
  • Bekkenontsteking
  • Hormonale stoornissen
  • Ovariële disfunctie
  • Menstruatiecyclus zonder eisprong
  • Erfelijke bloedingsziekten
  • Endometriose

In een enkel geval kan hevig bloedverlies tijdens je ongesteldheid wijzen op een zeer ernstige onderliggende ziekte. In dat geval gaat het om kanker aan één van de vrouwelijke voortplantingsorganen.

Hevig menstrueel bloedverlies menstruatieproducten

Maar liefst 1 op de 5 vrouwen heeft last van hevig menstrueel bloedverlies

Heel veel vrouwen schamen zich, omdat HMB nog niet zo bekend is onder vrouwen. En dat is jammer, want maar liefst 1 op de 5 vrouwen die in de premenopauze zitten krijgen hiermee te maken. De kans is dus groot dat jij iemand in je familie- of vriendenkring kent die hiermee te maken heeft, zonder dat jij het weet.

Juist omdat er een taboe op rust moet er veel meer over gesproken worden vindt hevigbloedverlies.nl. Er is namelijk niets om je voor te schamen. Sterker nog, door erover te praten en vooral naar de huisarts te stappen als je je herkent in bovenstaande klachten en symptomen kun je er iets aan doen. En dat is ontzettend belangrijk, zeker als HMB een ernstige impact heeft op je leven.

 

Wat te doen bij hevig menstrueel bloedverlies?

Herken jij jezelf in bovenstaande? Blijf er dan niet mee rondlopen. Er zijn namelijk verschillende dingen die je kunt doen als je last hebt van hevig bloedverlies tijdens je menstruatie. Om te beginnen is het goed om een afspraak te maken met je huisarts. Hij of zij kan aan de hand van je verhaal een vervolgonderzoek voorstellen. Meestal gaat het om een inwendig onderzoek verricht door de huisarts of gynaecoloog om te kijken of je bijvoorbeeld geen last hebt van poliepen.

Als er geen sprake is van grote afwijkingen kun je verschillende behandelingen ondergaan om minder tot geen last meer te hebben van hevig menstrueel bloedverlies. Deze behandelingen verschillen van kortdurende oplossing (hormoonbehandeling) tot permanente oplossing (baarmoederverwijdering). Ook andere behandelingen zoals myomen wegschrapen (MyoSure), endometriumablatie (NovaSure), maar ook het wegschrapen van baarmoederslijmvlies (dilatatie en curretage) kunnen verlichting brengen.

Voor welke behandeling je kiest is onder meer afhankelijk van een mogelijke kinderwens, maar ook andere zaken. Je kunt je wensen altijd doorgeven aan de behandelende arts/specialist.

 

Meer begrip voor hevig menstrueel bloedverlies

Helaas is er nog maar weinig begrip voor vrouwen die last hebben van hevig bloedverlies tijdens hun periode. En dat is jammer, vooral als je bedenkt dat zo veel vrouwen tussen 35 – 55 jaar hier last van hebben. Daarom is het nodig om begrip te kweken en dat kan door te praten.

Heb jij last van heavy menstrual bleeding? Praat er dan over. Niet alleen met mensen in je directe omgeving, maar ook vrienden en collega’s. Breng je baas op de hoogte van je aandoening en geef uitleg waarom je je regelmatig ziek moet melden. Als jij telkens afspraken af moet zeggen, gewoon omdat het niet lukt: vertel mensen dan waar je last van hebt om meer begrip te kweken.

Zorg dat je gehoord wordt, maar bovenal: zorg dat je er niet onnodig lang mee rond blijft lopen. Heavy menstrual bleeding is een serieuze aandoening, waar gelukkig wel wat aan te doen is. Stap dus gerust die drempel over en breng een bezoekje aan je huisarts. Het kan een ommekeer in je leven betekenen.

 

Juist omdat er zo weinig aandacht voor is, is de maand november uitgeroepen tot campagnemaand. Hevigbloedverlies wil met bloedserieus de aandacht richten op vrouwen die te maken hebben met HBM. Hier vind je de agenda voor deze campagnemaand.

 

Maar liefst 1 op de 5 vrouwen heeft last van hevig menstrueel bloedverlies campagnelogo

Dokteronline.com
Vorig artikelRecept Duitse reerug cake
Volgend artikelEen stralende huid? Met deze tips lukt het gegarandeerd
anja
Creatief, eigenwijs, nieuwsgierig, moeder en jonge oma. Duitse met Nederlands paspoort die ook jaren in Suriname heeft gewoond. Een paar steekwoorden die mij als redacteur van dit online magazine omschrijven: nieuwsgierig, probeert graag nieuwe dingen uit, gezondheid voorop (opgeleid als voedingscoach, basis medische vakken opleiding gevolg), geniet van het leven, dol op bloemen, planten, dieren, bakken, koken, reizen, zelf maken. Mijn nieuwsgierige aard heeft ertoe geleid dat ik mijn tips die ik overal en nergens tegenkom graag met anderen deel.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in