boek je vakantie bij de ANWB

Niets zo vervelend als geconfronteerd te worden met incassokosten. Dit zijn kosten die een schuldeiser zoals een leverancier of verkoper in rekening brengt als je de rekening niet op tijd betaalt. Met deze tips kun je incassokosten voorkomen.

 

Inhoud

Wat zijn incassokosten?

Onder incassokosten vallen kosten die een incassobureau moet maken als jij niet op tijd je rekening betaalt. Dit gebeurt niet zomaar: als het goed is heb je vooraf al meerdere herinneringen en aanmaningen gehad om de rekening alsnog te betalen. Als je dan nog niet gereageerd hebt, dan wordt dus een incassobureau ingeschakeld. Dit bureau neemt dan de verantwoordelijkheid over en zorgt ervoor dat jij alsnog aan je schuldvordering voldoet. De extra kosten voor het inschakelen van dit bureau moet jij betalen als zijnde incassokosten.

 

Wanneer krijg je een incasso?

Hierboven zie je al wanneer je te maken krijgt met incassokosten. Maar voordat het zo ver is moet er heel wat gebeuren. Een bedrijf dat jij geld schuldig bent is namelijk verplicht om eerst andere stappen te ondernemen. Zo moet je eerst een herinnering krijgen. Hiermee kan een bedrijf je herinneren aan een openstaande rekening. In principe blijft het niet bij één herinnering, maar sturen de meeste bedrijven je zelfs een tweede herinnering. Wettelijk gezien is overigens maar één herinnering verplicht.

Heb je een herinnering gekregen? Dan heb je sowieso 14 dagen de tijd om de openstaande rekening te voldoen. In de herinnering moet ook aangegeven staan welke incassokosten erbij komen, mocht je de rekening niet betalen. Als je dan nog steeds geen gehoor geeft aan de oproep (herinnering/aanmaning) dan mag een bedrijf dus incassokosten gaan rekenen. Hoe hoog deze precies zijn verschilt per situatie.

 

Met deze tips kun je incassokosten voorkomen

De meest bekende tip is natuurlijk alle rekeningen direct betalen. Maar door omstandigheden kan het gebeuren dat je dit een keer niet lukt. Of dat je een rekening over het hoofd ziet, bijvoorbeeld door drukte, vakantie of andere omstandigheden. Gelukkig zijn er ook andere manieren om incassokosten te voorkomen.

 

1. Betaal je rekeningen automatisch

Vaste lasten zoals de huur, energierekening en bijvoorbeeld kosten voor het telefoon- en internetabonnement kun je het beste automatisch betalen. Je geeft daarbij éénmalig aan je bank/de leverancier toestemming om de terugkerende kosten elke maand op een vast tijdstip af te schrijven. Op die manier heb je er geen omkijken meer naar en weet je zeker dat kosten die je maandelijks hebt gewoon netjes op tijd betaalt worden.

 

2. Eenmalige kosten meteen betalen

Krijg je een rekening? Betaal deze dan direct. Kies bij online bestellingen ook voor direct betalen en niet achteraf. Veel mensen kopen met betalen achteraf en verkijken zich dan op de opgelopen stapel rekeningen. Vaak is dit bedrag dan veel hoger dan wat er op de rekening staat, waardoor sommige rekeningen niet betaald worden. Door niet direct te betalen loop je risico dat het zich allemaal nog meer opstapelt en je op een gegeven moment helemaal niet meer kunt betalen.

 

3. Hou je rekening en afschrijvingen goed bij

Een automatische afschrijving is leuk en aardig, maar helaas kan er ook wel eens iets misgaan. Daarom is het goed om wekelijks of tenminste maandelijks op een vast tijdstip je rekening te controleren. Zijn de automatische overschrijvingen goed gegaan? Kloppen de bedragen? Is er tussentijds iets aangepast? Verwerk dit dan direct in je online bankgegevens, zodat je niet geconfronteerd wordt met openstaande rekeningen.

 

Als je je aan bovenstaande tips houdt kun je incassokosten voorkomen.

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in