boek je vakantie bij de ANWB

Er is bijna geen ander meubelstuk zo belangrijk als je kledingkast. Hier kun je immers al je kleding netjes in opbergen en elke dag probleemloos nieuwe kledingstukken bij elkaar uitzoeken. Maar de zoektocht naar de perfecte kast kan nog best lastig zijn. Met deze tips vind je in 7 stappen de perfecte kledingkast.

 

Inhoud

Slaapkamer inrichten

Of je nu een renovatie voor de boeg hebt of een verhuizing, een goed ingerichte slaapkamer is een must. Hier breng je namelijk zeker 1/3 van je dag door. De slaapkamer moet een oase van rust zijn waar je even alle beslommeringen van de dag van je af kunt schudden en kunt genieten van een welverdiende nachtrust. En dat alleen als je slaapkamer op de juiste manier ingericht is. Dat wil zeggen: rustige kleuren en vooral niet te veel spullen. Combineer je dat met de juiste verlichting dan heb je de basis gelegd voor een rustgevende slaapkamer waar het goed toeven is.

 

In 7 stappen de perfecte kledingkast vinden

Voor optimale rust en een opgeruimde kamer heb je een kledingkast nodig. De keuze in kledingkasten is echter groot. Zie jij door de bomen het bos niet meer? Hieronder staat precies waar je op moet letten als je een nieuwe kast aanschaft.

 

1. De juiste kledingkast: inbouw of bouwpakket

Een bouwpakket kledingkast is precies wat het aangeeft: je koopt deze in de winkel of online en bouwt het pakket zelf samen tot kast. Je hebt deze in verschillende breedte en hoogteafmetingen. Het voordeel hiervan is dat je de kast altijd weer kan meenemen in het geval je gaat verhuizen.

Een inbouwkast is een op maat gemaakte kast speciaal voor jouw slaapkamer. Omdat het om maatwerk gaat kun je deze kast niet meenemen mocht je ooit verhuizen. Omdat de kast op maat gemaakt is heb je geen ruimteverlies en kun je zowel in de hoogte als de breedte werken. De perfecte oplossing als je te maken hebt met een kleine slaapkamer met beperkte ruimte, bijvoorbeeld door een schuin dak.

 

2. Wat is de beste plek voor een kledingkast?

Voor de meeste mensen is deze vraag heel makkelijk te beantwoorden: aan de grootste kant van de muur, want daar is de meeste ruimte. Maar je kunt een kledingkast ook gebruiken als:

  • Scheidingswand
  • Kast onder een schuin dak om alle ruimte optimaal te benutten
  • Kledingkast onder de trap (ideaal als je weinig ruimte hebt)

 

3. Wat is de ideale afmeting van een kledingkast?

Kasten zijn er in allerlei afmetingen. Als je een standaard kast koopt dan is het goed om een paar richtlijnen in het achterhoofd te houden. De meeste kledingkasten zijn tussen 55 – 65 cm diep. Deze ruimte heb je nodig om kleding netjes op te kunnen hangen. Er zijn ook smallere kasten (35 – 45 cm diep), maar deze zijn dan vooral bedoelt voor opgevouwen kleding.

Wat de hoogte betreft kun je het beste kiezen voor een kast die net zo hoog is als je kamer. Op die manier verlies je geen ruimte en maak je optimaal gebruik van de hoogte. Een andere optie is een iets lagere kast kiezen en dan nog extra opbergdozen op de kast zetten. Houd er wel rekening mee dat de laatste optie ook rommelig eruit kan zien.

Tot slot moet je nog de juiste breedte kiezen. Hieronder vind je de ideale afmetingen:

1 Persoons kledingkast: minimaal 120 cm breed

2 Persoons kledingkast: minimaal 250 cm breed

Kledingkast voor baby of klein kind: minimaal 70 cm breed

Gezinskast: minimaal 350 cm breed

 

 

4. Welk materiaal kledingkast kiezen?

Kasten heb je in allerlei uitvoeringen, zodat er voor elke smaak en stijl wel een geschikte kast te vinden is. Voor welk materiaal je uiteindelijk kiest hangt vooral af van je eigen voorkeur en je budget. Echte houten kasten zijn degelijk, massief en kosten een stuk meer dan bijvoorbeeld een kast gemaakt van MDF hout.

Kies je voor een lichte kleur dan laat dat je slaapkamer groter lijken. Ideaal om mee te combineren en bovendien tijdloos elegant. Donkere kleuren zijn vaak echte eyecatchers, maar deze absorberen het licht, waardoor een kamer kleiner kan lijken. Je kunt dit enigszins beperken door te kiezen voor deuren met spiegels.

 

5. Welke deur moet de kledingkast hebben?

Niet alleen wat materiaal en afmetingen betreft heb je keuze, dat geldt ook voor de deuren. In een kamer met weinig ruimte is het verstandig om te kiezen voor schuifdeuren. Deze nemen geen extra ruimte in. Dat geldt ook voor een kast met zweefdeur.

Gewone deuren nemen veel ruimte in en daar moet je bij het afmeten rekening mee hebben. In de breedte moet je dan zeker rekenen op 30 – 50 cm meer. Dat wil zeggen als je kast 60 cm diep is dat je met deur minimaal 90 – 140 cm moet rekenen. Hierdoor verschuift misschien je hele indeling.

Alles wat dus schuift, naar boven, naar beneden of naar rechts of links is perfect. Sommige mensen vinden een open kast niet alleen praktisch, maar ethestisch mooi. Kies je voor een open kast, dan moet je wel zorgen dat je kleding altijd op en top netjes in de kast hangt/ligt.

 

6. Welke indeling kledingkast?

Hoe je de kledingkast indeelt is ook weer een kwestie van smaak en de kledingstukken die je hebt. Over het algemeen is een kast met daarin een hang- en leggedeelte ideaal. Wil je het helemaal perfect hebben? Dan is er ruimte voor een lade, waarin je kleine dingen zoals ondergoed en bijvoorbeeld sokken in op kunt bergen.

Wil je het echt overzichtelijk maken? Dan kun je werken met mandjes en ladeverdelers. Op die manier wordt je kast netjes en vind je alles makkelijk en snel.

 

 

7. Hoe deel je de kledingkast het beste in?

Bij de inrichting is het vooral te kijken naar wat voor jou het meest praktisch is. In principe leg je kledingstukken in groepen bij elkaar. Dus alle T-shirts bij elkaar, alle truien en broeken. Jurken kun je het beste ophangen. Sommige mensen vinden het fijn om kleding op kleur te sorteren. Anderen vinden een indeling naar seizoen fijn. Welke indeling bij jou past is dus echt heel persoonlijk.

 

Met bovenstaande stappen is het mogelijk om de perfecte kledingkast te vinden. Het maakt daarbij niet uit of het voor jezelf of je kind is!

Dokteronline.com

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in