boek je vakantie bij de ANWB

Koolhydraten zitten in nagenoeg alles wat je eet. Helaas zijn deze niet altijd even gezond. Daarom is het goed om de inname van koolhydraten te beperken. Dat geldt zeker als je diabetes hebt of af wilt vallen. Ontdek nu tips en inspiratie voor koolhydraatvervangers die niet alleen gezond, maar ook ontzettend lekker zijn.

 

Inhoud

Wat zijn koolhydraten?

Voordat je verder leest eerst een korte uitleg over wat koolhydraten nu eigenlijk zijn. Koolhydraten zijn eigenlijk een verzamelnaam voor zetmeel, suikers en vezels. Deze koolhydraten zorgen ervoor dat je lichaam genoeg energie krijgt om de dag (en nacht!) door te komen. Koolhydraten komen in heel veel voedingsmiddelen voor. Denk bijvoorbeeld aan rijst, pasta, aardappelen, maar ook brood, melk, fruit, chips en nog veel meer.

 

Zijn koolhydraten slecht voor je lichaam?

Je lichaam heeft energie nodig en deze wordt gehaald uit koolhydraten. Je darmen zetten de koolhydraten (zetmeel en suikers) die jij via voeding binnenkrijgt namelijk om in glucose. Dit wordt dan weer omgezet in bloedsuiker, waarmee je lichaam voorzien wordt van energie. De vezels die je binnenkrijgt zijn nodig voor een goede darmwerking. Onder normale omstandigheden kan je lichaam koolhydraten in normale hoeveelheden prima verwerken.

Een teveel kan echter zorgen dat je aankomt. Daarnaast moeten mensen die diabetes hebben opletten op de inname van koolhydraten aangezien het lichaam het teveel aan bloedsuiker niet om kan zetten in energie. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuiker te hoog wordt.

 

Tips en inspiratie voor koolhydraatvervangers

Wil jij afvallen? Of minder koolhydraten eten omdat je (pre) diabetes hebt? Kijk dan eens naar onderstaande koolhydraatvervangers.

 

Vervang rijst en couscous door groente couscous of groente rijst

Ben jij dol op parelcouscous? En wil je dit heerlijk parelcouscous recept maken, maar dan met wat minder koolhydraten? Dan kun je de couscous makkelijk en snel vervangen door groente couscous of groente rijst. Deze kun je zelf maken of kant-en-klaar in de winkel kopen. Denk maar aan bloemkool of broccolirijst. Niet alleen heerlijk en koolhydraatarm, maar ook nog eens binnen een paar minuten klaar gemaakt!

 

Koolhydraatarme wraps

Ben jij dol op wraps? Kies dan in toekomst voor koolhydraatarme wraps in de vorm van een slawrap. Geen liefhebber van sla? Dan maak je van een gewoon omelet in een handomdraai een heerlijke wrap. Het beleg van de wrap bepaal je helemaal zelf, maar wil je echt voor koolhydraatarm gaan? Dan hebben groentes de voorkeur.

 

Pasta vervangen door groente pasta

Net als met rijst kun je gewone pasta ook makkelijk vervangen door een koolhydraatarm product. In plaats van pasta kies je dan gewoon voor groente pasta. Hiervoor kun je onder andere courgette gebruiken. Deze kun je met een spiraalsnijder prima zelf maken.

 

Vervang patat door pastinaak of zoete aardappel

Een patatje op zijn tijd is natuurlijk lekker, maar zeker niet altijd gezond. Wil je toch genieten van patat? Dan vervang je de traditionele aardappel gewoon door pastinaak of zoete aardappel. Mocht je geen zin hebben om deze zelf te maken, dan kun je deze gewoon in de supermarkt kopen.

 

Zelfgemaakte pizzabodem

Niets zo lekker als pizza. Helaas is pizzabodem nu niet bepaalt koolhydraatarm. Gelukkig kun je de bodem heel makkelijk vervangen door een pizzabodem gemaakt van groente. In de schappen van de supermarkt vind je onder andere bloemkool-, bieten-, pompoen- en courgette pizzabodems. Niet alleen lekker, maar bovendien ontzettend gezond en met veel minder koolhydraten.

 

Gezonde en koolhydraatarme pannenkoeken

Of je het nu voor jezelf of je hele gezin wil maken, gezonde pannenkoeken zijn niet moeilijk te maken. Je vervangt namelijk gewoon het traditionele pannenkoekenbeslag door een combinatie van banaan en ei of banaan en havermout.

 

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in