boek je vakantie bij de ANWB

Heb je een mooie kattenbak gekocht voor je kat, besluit hij of zij deze niet te gebruiken. In plaats daarvan poept en plast je kat naast of voor de kattenbak. Geen nood, dit moet je doen als je kat de kattenbak NIET gebruikt

 

Inhoud

Katten en hun natuurlijke gedrag

Van nature hebben katten bepaalde gedragspatronen en -behoeften. Denk daarbij aan het instinct om te jagen en te gaan en staan waar je kat wil. Niet voor niets wordt gezegd dat katten een eigen wil hebben en dat jij je als baasje daaraan moet onderwerpen. EĂ©n van die basisbehoeftes is ook om het territorium te bewaken en de behoeftes buitenshuis te doen.

Tegenwoordig worden katten steeds meer binnenshuis gehouden, waardoor het gedrag van de kat (gedwongen) hieraan aangepast moet worden. Sinds de jaren ’50 zijn fabrikanten daarom begonnen met het op de markt brengen van de kattenbak. Speciaal voor katten die binnenshuis gehouden worden en iets nodig hebben om hun behoefte doen.

In de loop der jaren is het design van de kattenbak aangepast. Nu heb je ruime keuze uit verschillende kattenbakken. Dit zie je bijvoorbeeld terug in het assortiment kattenbak bij ZOO&ZO. Helemaal af te stemmen op jouw wensen en eisen en natuurlijk de voorkeur van je kat.

 

Waarom plast mijn kat naast de kattenbak?

Om te beginnen is goed om te kijken waarom je kat buiten de kattenbak plast. Sluit medische redenen uit. Het kan namelijk zomaar zijn dat je kat niet bewust buiten de bak plast, maar dat dit het gevolg is van een aandoening. Denk daarbij aan blaasgruis of bijvoorbeeld artrose als je kat ouder is dan 10 jaar. Zijn medische aandoeningen uitgesloten? Dan kun je verder kijken.

Soms heeft buiten de kattenbak plassen ook te maken met het feit dat je kat zijn of haar territorium af wil bakenen. De kat sproeit dan rondom de bak, maar ook op andere plekken in huis kun je de penetrante geur van kattenurine tegenkomen.

 

Waarom poept mijn kat naast de kattenbak?

Ook hiervoor geldt: zorg eerst dat je medische aandoeningen uit kunt sluiten, voordat je verder kijkt naar een mogelijke oorzaak waarom je kat buiten de kattenbak poept. Een medische aandoening die soms over het hoofd wordt gezien bij oudere katten is dementie.

Merk je dat je kat naast de kattenbak poept, kijk dan bovendien of deze ergens pijn heeft. Pijn kan het gebruik van de kattenbak belemmeren. Daarnaast kunnen ook stress en angst ervoor zorgen dat je kat zijn behoefte buiten de kattenbak doet.

Voor een kat kunnen kleine veranderingen al voor grote stress en angst zorgen. Denk hierbij aan het verplaatsen van de kattenbak, verandering van dagelijkse routine, gebruik van andere kattenbakvulling of nieuwe samenstelling van het gezin.

Dit moet je doen als je kat de kattenbak NIET gebruikt

Alhoewel een kat van nature op zoek zal gaan naar een plekje in huis om de behoefte te doen, zul je een kitten moeten trainen wat betreft het gebruik van de kattenbak. En hoewel dit jarenlang goed kan gaan kan het gebeuren dat je kat de kattenbak niet gebruikt. Je kat gaat dan naast of voor de kattenbak plassen en/of poepen.

En als je kat eenmaal de behoefte buiten de bak heeft gedaan, dan weet je ook dat het een behoorlijk karwei is om vooral de indringende geur van kattenurine te verwijderen. Voorkomen is in dit geval ook beter dan genezen. Met onderstaande tips kun je ervoor zorgen dat je kat wel weer de kattenbak gebruikt.

Naast medische aandoeningen, stress of angst zijn er ook andere dingen die een rol kunnen spelen als je kat ineens de behoeftes niet meer op de kattenbak doet.

Dit moet je doen als je kat de kattenbak NIET gebruikt kattenbak

1. Kijk eens naar de kattenbak

Kijk eens kritisch naar de plek waar de kattenbak staat. Katten zijn van nature eigenwijs en als de bak niet op de juiste plek staat is de kans groot dat je kat dit duidelijk maakt door de behoeftes NIET in de bak te doen. Zorg voor een rustige plek, waar de kat zich op zijn gemak voelt en zich terug kan trekken. Zet de bak niet in de buurt van eten of op een plek waar je veel loopverkeer verwacht.

Overigens speelt niet alleen de plek een rol, maar ook de grootte van de bak. Dat geldt ook voor het gebruik van een bak met of zonder overkapping. Niet alle katten vinden een gesloten bak fijn.

 

2. Gebruik van kattenbakvulling

Minstens net zo belangrijk als het gebruik van de juiste kattenbak is het gebruik van de juiste kattenbakvulling. Als de kattenbakvulling te hard is voelt je kat zich niet comfortabel en in het ergste geval heeft hij of zij zelfs pijn tijdens het gebruik van de kattenbak. Zo kunnen houten korrels ervoor zorgen dat je kat instabiel staat. Vooral voor oudere katten is dit bijzonder pijnlijk.

Logisch dat een kat die het gebruik associeert met pijn de bak niet meer wil gebruiken. Soms helpt het om een ander merk te gebruiken dat zachter is. Naast de structuur van de kattenbakvulling is de geur ook heel belangrijk. Katten hebben een zeer gevoelige neus, gebruik daarom bij voorkeur geurloze kattenbakvulling.

 

3. Schone kattenbak

Katten zijn hele schone wezens, daarom slapen ze niet alleen een groot deel van de dag, maar zie je ook dat ze zich regelmatig schoonmaken. Een kat is daarom ook heel gevoelig wat de kattenbak aangaat. Als deze niet op tijd (lees dagelijks!) schoongemaakt wordt, dan kan het zomaar gebeuren dat de kat buiten de bak plast of poept. Tijd dus om de bak geregeld schoon te maken. Dat hoeft niet altijd helemaal, maar zorg er in elk geval voor dat je met de schep alle poep en eventueel samengeklonterde kattenurine verwijdert.

Dit moet je doen als je kat de kattenbak NIET gebruikt kattenbakvulling

4. Niet Ă©Ă©n, maar meerdere kattenbakken

Naast alle eerder genoemde eigenschappen staan katten erom bekend dat ze enorm eigenwijs zijn. Ook als je maar Ă©Ă©n kat hebt kan het gebeuren dat deze behoefte heeft aan meerdere kattenbakken. Katten doen hun behoefte van nature namelijk op verschillende plekken. Zet de bakken wel op verschillende plekken in huis en niet naast elkaar, want je kat ziet dit als Ă©Ă©n. Als vuistregel kun je aanhouden dat je altijd Ă©Ă©n kattenbak meer in huis hebt dan het aantal katten.

 

5. Reinig de plek waar je kat gepoept en geplast heeft

Tot slot: vergeet niet de plek goed te reinigen waar je kat zijn of haar behoefte geen gedaan. Gebruik hiervoor geen schoonmaakmiddelen zoals bleekmiddel of middelen op basis van ammoniak. Deze geuren zijn te heftig voor katten en zal er alleen voor zorgen dat ze de plek weer gebruiken om hun behoefte te doen, om van de geur af te raken.

Om te voorkomen dat je kat weer dezelfde plek gaat gebruiken om de behoefte te doen kun je er iets neerleggen waar katten een hekel aan hebben. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld witte peper of mottenpapier. Zorg dat je tussen je kattenspullen ook een flesje spray hebt die ervoor zorgt dat je kat deze plek niet meer gebruikt.

 

Mocht je nog geen verandering merken, dan is het tijd om samen met je kat even naar de dierenarts te gaan. Wellicht is er toch sprake van een medische aandoening die jij als leek over het hoofd ziet.

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in