Voor sommige mensen duurt een maand heel lang, vooral omdat het geld eerder op is en er altijd een stukje maand overblijft. Met deze 10 tips om geld te besparen in je dagelijkse leven hou jij geld over in plaats van een stukje maand.
Inhoud
Waarom zou je geld besparen?
Er zijn talloze redenen te bedenken waarom je geld zou moeten sparen. Helaas ziet niet iedereen het nut van sparen en besparen in. Toch is het goed om tenminste een klein bedrag achter de hand te hebben voor onverwachte dingen in het leven. Volgens het Nibud kun je aan de hand van de bufferaar berekenaar precies uitrekenen hoeveel je achter de hand zou moeten hebben voor onvoorziene omstandigheden.
Maar natuurlijk is het altijd goed om meer achter de hand te hebben. Naast onverwachte uitgaven, wil je misschien geld hebben om leuke dingen te doen, jezelf te trakteren of gericht te sparen voor een huis of bijvoorbeeld een mooie auto.
10 Tips om geld te besparen in je dagelijkse leven
Helaas kost het leven nu eenmaal geld. Het is in Nederland haast niet mogelijk om zelfvoorzienend te leven, waardoor je optimaal geld zou kunnen besparen. Toch zijn er nog genoeg mogelijkheden om ook in je dagelijkse leven te besparen. Vaak gaat het om een paar euro, maar al die kleine bedragen lopen uiteindelijk wel op tot een groot bedrag als je het bekijkt over een heel jaar.
Met onderstaande tips kun je je uitgaven per dag grondig onder de loep nemen en waar nodig aanpassen om zodoende geld te besparen.
1. Hou een kasboek bij
Klinkt misschien heel ouderwets, maar om inzicht te krijgen in je uitgaven en inkomsten is het belangrijk om dit allemaal goed bij te houden. Je kunt dit in een echt schrift doen of je zorgt dat je het allemaal online bijhoudt. Belangrijk is dat je echt alle uitgaves noteert, dus ook als je naar de Action bent gegaan voor het kopen van onnodige prullaria.
Als je eenmaal inzichtelijk hebt wat je uitgeeft en binnenkomt, is het makkelijker om te zien waar je (onnodig) veel geld aan uitgeeft. Dat is de eerste stap om geld in je dagelijkse leven te besparen.
2. Besparen op dagelijkse boodschappen
Boodschappen worden steeds duurder en in Duitsland boodschappen doen is lang niet altijd mogelijk. Toch kun je ook hierop besparen als je maar weet hoe of wat. Om te beginnen is het goed als je werkt met een weekmenu. Hierdoor creëer je overzicht en weet iedereen in het gezin wat op welke dag gegeten wordt. Ook erg fijn als je tieners hebt! Je stemt de keuze voor de gerechten af op het seizoen en de aanbiedingen die deze week gelden. Op die manier kom je niets tekort en hou je de kosten beperkt.
Natuurlijk zijn er meer tips om te besparen op je dagelijkse boodschappen. In dit overzicht vind je 21 tips om te besparen op je (dagelijkse) boodschappen.
3. Maak onderscheid tussen wat nodig is en wat je wil
Niet alles wat je wil heb je ook daadwerkelijk nodig en omgekeerd geldt natuurlijk hetzelfde. Belangrijk is om met je financiën bezig te zijn om te zien of je geld uitgeeft aan dingen die je op dat moment nodig hebt of alleen wil hebben. Als je krap bij kas zit is het niet verstandig om die grote 42-inch tv te kopen, omdat je oude tv stuk is. Je kunt dan beter kijken naar een goedkoop tweedehands model, wat net zo goed is en op die manier geld besparen.
4. Koop niets wat je niet direct kunt betalen
Het klinkt allemaal zo aanlokkelijk: je koopt iets en betaalt met Afterpay. Of betaalt lekker makkelijk met creditkaart, omdat je op dit moment eigenlijk geen geld hebt om dat te kopen wat je op het oog hebt. Of je kiest voor lease, gewoon omdat het zo aanlokkelijk lijkt. Om geld te besparen moet je echter het volgende tot een vuistregel maken: koop niets wat je niet direct kunt betalen.
Uiteindelijk komt de rekening voor alles wat je koopt vroeg of laat toch wel in huis. Je kunt het uitstellen, maar betalen zul je moeten. In het ergste geval komen hier ook nog eens extra kosten bij! Daarom: koop alleen datgene wat je op dit moment kunt betalen. Dit is het geld dat je hebt en daarmee moet je het doen!
5. Geld sparen
Alhoewel geld sparen nagenoeg niets meer oplevert, vanwege de rente zou je toch elke dag/week of maand een bepaald bedrag moeten sparen. Volgens het Nibud hou je bij voorkeur 10% van je inkomsten aan. Maar ook kleine beetjes helpen: zet alles wat je krijgt voor je statiegeldflessen apart. Rond na elke keer boodschappen doen het bedrag op je rekening af op hele bedragen en maken de centen achter de komma over naar een spaarpotje.
Niet alleen motiverend voor kinderen, maar ook voor jezelf: werk met contant geld en stop bepaalde munten in een fysieke spaarpot.
6. Geld uitgeven aan periodieke dingen
Je komt er niet onderuit, maar soms moet je gewoon geld uitgeven. Denk bijvoorbeeld aan cadeautjes voor een verjaardag, Sinterklaas of Kerst of bijvoorbeeld aan een vakantie of uitjes met de kinderen. Toch kun je hierop ook flink besparen. Bijvoorbeeld door het hele jaar door cadeautjes te kopen (rekening houdend met de koopjeskalender!) en niet pas na de zomervakantie als de prijzen in de winkels aantrekken met het oog op de komende feestdagen.
Leestip: low budget cadeautips voor elke gelegenheid
7. Downgrade je kosten voor bepaalde services
Soms heb je kosten waar je weinig tot geen aandacht aan besteed, omdat het wel zo makkelijk is en je het eenmaal geregeld hebt. Toch kan het best wel wat besparing opleveren als je je kosten geregeld onder de loep neemt. Denk daarbij aan kosten van je mobiele abonnement, kosten voor internet en tv aansluiting, maar ook andere kosten, waaronder kosten voor services die je misschien weinig tot niet gebruikt.
Heb je bijvoorbeeld meerdere streamingdiensten? Kijk dan welke je het meeste en welke je het minste bekijkt. Op die manier kun je je maandelijkse uitgaven een stukje omlaag brengen.
8. Kosten besparen op energieverbruik
Helaas stijgen de kosten voor gas, stroom, water en elektra elk jaar. En de verwachting is dat deze kosten alleen nog meer zullen stijgen. Tijd dus om je eigen energiekosten te bekijken om te zien hoe en waar je nog meer kunt besparen. Sowieso loont het om geregeld je energieleverancier te heroverwegen. Vaak is overstappen een stuk voordeliger, zelfs als je een zogenaamde boete moet betalen.
Daarnaast zijn er tal van manieren om te besparen op de energiekosten zelf. Denk daarbij aan het uittrekken van stekkers van apparaten die je niet gebruikt. In de winter goed luchten om de lucht in huis makkelijker te verwarmen en je huis isoleren helpt ook om de energiekosten te drukken.
Leestip: 25 Tips om te besparen op de energiekosten
9. Besparen en toch genieten
Besparen en genieten kunnen perfect hand in hand met elkaar gaan. Als je maar weet hoe je kunt besparen. Dit kan bijvoorbeeld door uitjes naar een pretpark met korting te scoren. Dat kan op verschillende manieren. Spaar mee met acties van supermarkten of schaf tickets aan via veilingen.
Vind je het leuk om zo nu en dan te genieten in de vorm van eten bestellen of uit eten te gaan? Ook daar kun je heel wat geld op besparen bijvoorbeeld door te kiezen voor Social Deal, het Laatste Tafeltje of Groupon.
Hou dit wel allemaal binnen de perken! Want elke week een pizza bestellen voor 10 euro, betekent op jaarbasis 520 euro uitgeven aan eten dat je wellicht beter had kunnen besparen.
10. Besparen op verzekeringen
Een kostenpost die vaak vergeten wordt: je hebt een verzekering eenmaal afgesloten en je hebt geen zin om er verder over na te moeten denken. Toch is het handig om niet alleen elk jaar je ziektenkostenverzekering onder de loep te nemen en de overstap te maken, dat geldt ook voor alle andere verzekeringen. Vooral voor zaken als een auto, inboedel en huis kan dit al snel een besparing opleveren van enkele tientallen euro’s.