boek je vakantie bij de ANWB

Als je op zoek bent naar een nieuwe koekenpan, dan kan het je al snel duizelen van het grote aanbod. Koekenpannen zijn er in uiteenlopende formaten, kleuren en gemaakt van diverse materialen. Maar welke koekenpan moet je nu eigenlijk kopen? Ontdek alles wat je moet weten over koekenpannen.

 

Inhoud

Wat is een koekenpan?

Een koekenpan is een platte pan met een lange steel. De pan ontleent zijn naam aan het feit dat je er pannenkoeken in kunt bakken. Maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Een koekenpan hoef je niet per se alleen te gebruiken voor het bakken van pannenkoeken, maar is ook geschikt voor het bakken van vlees of bijvoorbeeld een eitje. Dit is dus een wezenlijk verschil met bijvoorbeeld een wokpan die veel hoger is en waar meer in kan.

Leestip: 50 Lekkere pannenkoeken varianten van zoet tot hartig

 

Welke koekenpan moet ik kopen?

Of je nu op zoek bent naar pannen voor je uitzet of op zoek bent naar vervanging van een koekenpan, met zoveel aanbod kun je wel eens de weg kwijt raken. Want welke pan is nu echt goed? En hoe zit het met antiaanbaklaag? En welke materialen zijn er en wat zijn de verschillen? Hieronder vind je alles wat je moet weten over koekenpannen kopen. Aan de hand van deze gegevens kun je de juiste keuze maken voor een voor jou geschikte pan.

 

Welke materialen koekenpannen heb je?

Grofweg gezegd zijn er vijf materialen waaruit je kunt kiezen:

  1. Aluminium
  2. Gietijzer
  3. Roestvrij staal
  4. (Vertind) Koper
  5. Pannen met antiaanbaklaag

Vooral over nummer 5 zijn er nogal eens wat discussies, zeker als het gaat om pannen waarbij de antiaanbaklaag gemaakt van PFAS bij verhitting omgezet wordt in een voor mens en dier giftige stof.  Kies je dus voor een pan met antiaanbaklaag? Dan moet je erop letten dat dit geen PFAS of PFOA is.

 

Welk materiaal koekenpan is het beste?

Eigenlijk is dat redelijk persoonlijk en hangt dat ook af van je gebruik. Gietijzer is een natuurlijk materiaal dat van zichzelf een mooie laag creëert naarmate je de pan langer gaat gebruiken. Als deze laag er eenmaal is dan heb je een pan die heerlijk bakt. Daarnaast is gietijzer niet alleen geschikt voor gebruik op het fornuis, maar ook in de oven.

Een goed voorbeeld van degelijke gietijzeren koekenpannen zijn de pannen van Blackwell. Deze zijn voor het grootste deel niet voorzien van anti-aanbaklaag, maar worden door goed in te branden geschikt voor veelzijdig gebruik. Denk daarbij aan bakken, grillen, sudderen en stoven. In principe kun je een gietijzeren Blackwell pan op alle warmtebronnen gebruiken.

Zoek je een pan voor alledaags gebruik dan is een roestvrij stalen koekenpan met een dikke bodem de beste optie. Een dikke bodem heeft als voordeel dat de warmte optimaal verdeeld wordt. Roestvrij staal is van zichzelf een sterk materiaal, waar je lange tijd plezier van hebt.

Zowel aluminium als koper kunnen niet alleen de smaak, maar ook de kleur van je eten beïnvloeden. Deze wil je dus liever vermijden, alhoewel deze licht zijn en vaak voor een laag budget verkrijgbaar.

 

Welke koekenpan moet ik kopen?

Naast de keuze voor bepaald materiaal zijn er natuurlijk meer zaken waarop je moet letten als het gaat om de keuze van een koekenpan. Je let namelijk op dingen zoals:

  • Grootte van de pan (hoe meer mensen in het gezin hoe groter de pan moet zijn)
  • Waarvoor gebruik je de pan (er zijn verschillende pannen voor verschillende doeleinden)?
  • Is de pan geschikt voor jouw warmtebron (gas, inductie, keramisch, halogeen en elektrisch)?
  • Moet de pan niet alleen op fornuis gebruikt kunnen worden, maar ook in de oven?
  • Welk budget heb je over voor de pan (onthoud: goedkoop is vaak duurkoop en dat geldt zeker voor pannen, waar je zo lang mogelijk gebruik van wilt maken)?

Ten slotte mag het design en ontwerp passen bij het interieur van jouw keuken of jouw smaak.

 

Zoals je ziet is er keuze genoeg als het aankomt op de aanschaf van een koekenpan. Zorg dat je voor het juiste materiaal kiest, passend bij jouw warmtebron, budget en wensen. Op die manier staat jou niets in de weg van het bereiden van heerlijke maaltijden.

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in