boek je vakantie bij de ANWB

De één gruwelt ervan, de ander vindt ze hartstikke lekker: spruitjes. Er zijn heel veel spruitjes recepten en om het wat makkelijker te maken voor jou deel ik vandaag tips om spruitjes lekker te maken.

 

Inhoud

Spruitjes, wij zijn er dol op (maar dat was niet altijd zo)

Voordat ik mijn tips met jullie deel wil ik eerst een kleine anekdote delen over hoe het hier in huis aan toe ging toen de kinderen nog kleiner waren. Jaren geleden wilde ik spruitjes maken voor het avondeten. Op zich geen probleem, alleen mijn dochter lustte absoluut geen spruiten. Ik heb als Brugman lopen praten tegen haar, maar zij weigerde. Ik liet het even rusten en sprak haar later nog eens aan hierop. Haar woorden waren letterlijk: ‘Oke, ik ga proeven en als ik ze toch lust dan…’ (ze zou haar slipper opeten of zo zei ze).

Goed, we zitten aan tafel en ik leg 1 spruitje voorzichtig op haar bord. Met lange tanden nam ze het spruitje en knabbelde er voorzichtig een stukje vanaf. Dat smaakte schijnbaar toch naar meer. Voorzichtig werd een iets grotere hap genomen. En ineens… was het spruitje op. Niet alleen was het spruitje op, ze wilde een grote portie hebben. Vanaf dat moment is ze dol op spruitjes en eet ze deze geregeld, net als de rest van het gezin. (Nee, ik ben er niet meer op terug gekomen en heb haar haar slipper niet laten eten 😉

 

Tips om spruitjes lekker te maken

 

Tips om spruitjes lekker te maken

Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik wat spruitjes maken betreft heel makkelijk ben: koken in wat zout water en klaar. Zo worden de spruitjes gewoon gegeten bij ons. Dat dit niet iedereen kan waarderen kan ik me ergens wel voorstellen. De bittere smaak van spruitjes wordt vooral door kinderen als vies ervaren. Gelukkig hoeft dit niet en zijn er tal van mogelijkheden en tips om spruitjes lekker te maken.

 

Maak eens spruitjes stamppot

Het voordeel van een stamppot is dat je er heel veel groente in kunt verstoppen zonder dat je kinderen of huisgenoten dit door hebben. Dat geldt ook voor spruitjes stamppot. Bij veel recepten wordt aan de spruitjes stamppot nog spek en appel toegevoegd, waardoor de bittere smaak van spruitjes compleet verdwijnt.

 

Spruitjes in de soep

Behalve in een stamppot kun je spruitjes ook heel goed ‘verbergen’ in een soep. Een goed voorbeeld hiervan is aardappelsoep. Deze maak je door aardappelen in blokjes te koken in groente bouillon. Hier voeg je groente naar keuze aan toe (onder andere broccoli, spruitjes, bloemkool, winterpeen). Als alles gaar is ga je er met de staafmixer doorheen, brengt het op smaak met een scheut room en klaar.

 

Spruitjes op z’n Marokkaans

Wie denkt dat spruitjes alleen voor Hollanders is heeft het mis. Ook Marokkanen lusten spruitjes. Vaak verwerken zij deze groente in hun marmita. Marmita is een soort tajinegerecht dat klaargemaakt wordt in een pan.

 

Andere tips om spruitjes lekker te maken

 • Hou de kooktijd van spruitjes beperkt (spruitjes kook je 6 minuten en dan giet je het water af en laat je ze nog even 5 minuten in de pan stomen)
 • Kook de spruiten in melk in plaats van in (zout) water
 • Gebruik voor het koken geen water maar bouillon
 • Maak er een heerlijke tomatensaus bij
 • Doe wat kerriesaus over de spruitjes
 • Ook lekker in combinatie met champignonsaus
 • Maak de spruitjes in de oven klaar
 • Na het koken de spruitjes in een pan doen met wat olie, knoflook, uitjes en spekreepjes
 • Spruiten smaken heerlijk in een zelfgemaakte kaassaus
 • Door het toevoegen van wat bicarbonaat aan het kookwater wordt de smaak van spruitjes iets minder overheersend
 • Ideaal voor in een aardappelschotel met andere groenten
 • Door het toevoegen van Marokkaanse kruiden krijgen spruitjes een andere smaak
 • Wok de spruitjes in een pan met wat crème fraîche en kruiden zoals kerrie en ras al hanout
 • Veel mensen lusten spruitjes wel als deze met nootmuskaat gebakken worden
 • Koken en vervolgens in de oven doen met wat kaas eroverheen maakt ze ook lekker
 • Om de bittere smaak kwijt te raken kun je spruitjes koken in water met een scheut citroensap en (een theelepel) suiker
 • Dip je spruitjes eens in pindasaus voor een heel andere smaaksensatie
 • Na het koken opbakken met een scheut balsamico azijn maakt de spruitjes ook lekkerder
 • Wokken met wat ketjap manis en laten karamelliseren

 

Hou jij van spruitjes en hoe maak jij spruitjes het liefst klaar?

 

Tips om spruitjes lekker te maken 1

 

 

Dokteronline.com

20 REACTIES

 1. Oh ja spruitjes, ik ben er dol op! Vorige week nog spruitjesstamppot gegeten met vegan kaas erdoor. Maar ook lekker om te wokken met ui en knoflook. En dan soja saus erover… MMM…

 2. Gewoon (al dente) koken en dan nog even goed bakken met boter, peper en zout. Zo eet iedereen bij mij spruitjes., regelmatig zegt bezoek me dat ze alleen mijn spruitjes lusten.

 3. de enige groente die ik echt niet lust! Ik heb het al zo vaak geprobeerd op zoveel verschillende manieren klaargemaakt, zelfs toen ik niet wist dat er spruiten inzaten, had ik iets van “eikes, wat is dat?” … dus nope, ik lust het echt niet, op geen enkele manier! Verder sta ik echt beken om “els, die nu echt alles, se!” Blijkbaar dus toch niet! 😉

 4. Ja! Goed om dit te lezen. Eigenlijk aten we het heel regelmatig, maar sinds ons meisje er is niet meer. Hoe het ook heel lekker is? Min of meer op zijn Indisch. Spruitjes maar heel kort koken. Dan in de wok met ui, taugé, een beetje ketjap en een beetje sambal. Apart gerookte magere spekreepjes bakken. Eventueel (vegetarische variant) tahoe en / of tempé bakken. Dat combineren met witte pandanrijst of juist zilvervliesrijst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in