boek je vakantie bij de ANWB

Het zou je maar gebeuren: je vlucht wordt geannuleerd! Vlucht geannuleerd claim gratis je compensatie. Geen dure bemiddeling van 25%, maar gewoon gratis compensatie ontvangen. Ik vertel je hoe dit werkt.

 

Inhoud

De vlucht van mijn dochter en haar vader werd geannuleerd

Vlucht geannuleerd! Het is mijn dochter en haar vader in augustus dit jaar overkomen. Volgens de maatschappij door slecht weer, maar daar was helemaal geen sprake van. De stress was ongelooflijk, want de volgende dag zou zij haar 18e verjaardag vieren en nu wees alles erop dat ze nooit op tijd thuis zou zijn. Terwijl zij in paniek was, want ik had al zo veel voorbereidingen getroffen en ze kon niemand meer afzeggen, ben ik naarstig op zoek gegaan naar een oplossing om haar op tijd terug te krijgen.

Volgens de luchtvaartmaatschappij was er geen mogelijkheid om de volgende dag terug te vliegen en wanneer dit wel zo zou zijn konden ze ook niet aangeven. Daar sta je dan: in een vreemd land, je moet de volgende dag terug zijn, maar de luchtvaartmaatschappij geeft niet thuis. Je moet het zelf maar uitzoeken: zij zouden dan achteraf wel de nieuwe tickets vergoeden.

Met veel omwegen heb ik een vlucht gevonden vanuit een andere stad, zodat zij uiteindelijk op tijd thuis was en kon genieten van een welverdiende verjaardag na een slapeloze nacht. Het heeft wel een flinke duit gekost (al met al ruim 500 euro, inclusief trein naar andere stad en nieuwe vliegtickets). Dat is voorgeschoten, maar moet natuurlijk ook weer terug komen.

 

 

Vlucht geannuleerd of vertraagd

Daar sta je dan: je vlucht wordt geannuleerd of loopt vertraging op. Dat kan door allerlei omstandigheden: van problemen met het vliegtuig zelf tot weersomstandigheden die het onverantwoord maken om te vliegen. Wat de reden ook is, jij als passagier bent daar de dupe van. Gelukkig zijn er wel regels en heb je bij een geannuleerde of vertraagde vlucht recht op compensatie.

 

Vlucht geannuleerd claim gratis je compensatie

Zoals eerder aangegeven heb je recht op compensatie als je vlucht geannuleerd wordt of als deze vertraging oploopt. Dat is vastgelegd en je krijgt te maken met vaste bedragen bovenop vergoeding voor bijvoorbeeld een hotel, eten/drinken, extra vervoer, nieuwe vliegtickets enz. Hoeveel je vergoed krijgt en wanneer hangt van een aantal factoren af. Hieronder vind je de voorwaarden en de compensatie in een handige tabel voor vertraagde vluchten:

 

Lengte van de vlucht Vertraging bij aankomst  Compensatie per passagier
1500 km of minder   Meer dan 3 uur     250 euro
Binnen EU meer dan 1500 km

OF

Andere vlucht tussen 1500 – 3500 km

  Meer dan 3 uur    400 euro
Meer dan 3500 km  Tussen 3 – 4 uur   300 euro
Meer dan 3500 km   Meer dan 4 uur   600 euro

 


De vergoeding vervalt wanneer er sprake is van overmacht. Onder overmacht vallen de volgende zaken:

 • Extreme weersomstandigheden
 • Natuurramp
 • Terrorisme
 • Staking
 • Medische noodsituatie

 

Wordt je vlucht geannuleerd, dan heb je eveneens recht op compensatie. Deze compensatie is afhankelijk van een aantal zaken en de hoogte is afhankelijk van lengte van de vlucht en de opgelopen vertraging door de annulering.

 

Lengte van de vlucht Vertraging bij aankomst Compensatie per passagier
1500 km of minder  Tot 2 uur  125 euro
1500 km of minder  Meer dan 2 uur  250 euro
Binnen EU meer dan 1500 km of andere vluchten tussen 1500 – 3500 km  Tot 3 uur  200 euro
Binnen EU meer dan 1500 km of andere vluchten tussen 1500 – 3500 km  Meer dan 3 uur  400 euro
Meer dan 3500 km  Tot 4 uur  300 euro
Meer dan 3500 km  Meer dan 4 uur  600 euro

 

 

De compensatie vervalt als:

 • De vlucht 14 dagen van te voren geannuleerd wordt en jij hiervan op de hoogte bent
 • Je een andere route hebt genomen, waardoor je weinig tijdverlies hebt geleden
 • Er sprake is van overmacht. In dit geval heb je wel recht op maaltijd, een overnachting en vervoer indien van toepassing.

 

Vlucht geannuleerd claim gratis je compensatie 1
Deze vlucht was met een kwartier vertraagd

 

Claim je gratis compensatie bij een geannuleerde vlucht

Als je ooit te maken hebt gehad met een geannuleerde vlucht weet je ook dat er talloze spelers op de markt zijn die jou kunnen helpen om de compensatie waar je recht op hebt terug te vorderen. Helaas zit hier een prijskaartje aan: zij nemen namelijk 25% van de compensatie als dank voor de bemiddeling. Heb je dus recht op een compensatie van 600 euro ontvang je uiteindelijk slechts 450 euro. Als je met een gezin van vier personen reist, dan ben je 600 euro kwijt aan de bemiddelaar. Dat kan en hoeft helemaal niet! Jij hebt namelijk recht op gratis compensatie zonder tussenkomst van een bemiddelaar!

 

Hoe? Heel simpel! Als je een rechtsbijstandverzekering hebt dan kun je contact opnemen met je verzekering. Hiervoor betaal je maandelijks een bijdrage en een geannuleerde of vertraagde vlucht valt ook onder deze verzekering. Hierdoor kun je die 25% kosten in eigen zak stoppen!

 

De rechtsbijstandverzekering rekent hiervoor geen extra percentage. Zij nemen alle werk uit handen en zorgen ervoor dat je alle gemaakte kosten en compensatie vergoed krijgt. Hierdoor steek je die 25% in eigen zak (mooi meegenomen, want daarmee kun je volgende keer weer op vakantie gaan).

Natuurlijk moet je wel met een aantal zaken rekening houden:

 • Neem zo snel als mogelijk (na thuiskomst) contact op met de rechtsbijstandverzekering
 • Zorg ervoor dat je alle benodigde stukken kunt overleggen (heb je een ander ticket geboekt, een hotel geboekt of moest je vervoer regelen? Zorg dan dat je overal bonnen van hebt en de tickets kunt overleggen aan de verzekeringsmaatschappij

 

Laat je niet direct afschepen als je verzekering aangeeft dat dit niet kan. Hier moesten ze ook twee keer nadenken over de vraag of zij konden helpen, maar uiteindelijk bleek dit wel het geval te zijn. Inmiddels is de som opgemaakt en hebben mijn dochter en haar vader recht op:

 • Vergoeding van de nieuwe vliegtickets om op tijd terug te zijn
 • Vergoeding van de gemaakte vervoerskosten (gemaakte bus- en treinkosten)
 • Compensatie voor opgelopen vertraging (ter hoogte van ruim 250 euro per persoon)

 

Hoeveel het uiteindelijk gaat worden is nog niet helemaal zeker. De verzekeringsmaatschappij heeft contact opgenomen met de luchtvaartmaatschappij en zij kunnen het altijd nog op overmacht gooien. In elk geval moeten de ticketkosten en vervoerskosten betaald worden.

Misschien gaat het bij een bemiddelaar sneller, maar 25% afdragen van de compensatie is behoorlijk. Dit terwijl het bij je eigen verzekeringsmaatschappij gewoon gratis kan!

 

Wist jij dat je recht hebt op gratis compensatie bij een geannuleerde vlucht via je rechtsbijstandverzekering?

 

Dokteronline.com

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in