Nuttige en handige tips voor jongeren die alleen op vakantie gaan (zonder ouders). Of je nu op een georganiseerde jongerenreis gaat of op reis gaat met vrienden of vriendinnen, hier vind je wat nuttige tips voor je reis.
Op een gegeven moment zie je het als jongere niet meer zitten om samen met je ouders en eventueel jongere zussen/broers op vakantie te gaan. Je neemt samen met je ouders het besluit om het dit jaar eens anders te doen. Je wilt zelf op vakantie gaan, al dan niet met een aantal andere jongeren. Speciaal voor jongeren die alleen op vakantie gaan, is dit artikel geschreven. Je vindt hier heel wat leuke en nuttige tips, zodat je straks op een geslaagde vakantietrip terug kunt kijken.
Inhoud
Een goede voorbereiding op de vakantie begint thuis
Voordat je op vakantie gaat moet je je thuis goed voorbereiden. Ook al ga je met een groepje of een georganiseerde trip via een organisatie, het is altijd goed om voorbereid te zijn. Zoek thuis op het internet naar zo veel mogelijk informatie over de plaats waar je naar toe gaat.
Ga je naar een land waarvan je de taal niet kent? Misschien is het toch handig om, bijvoorbeeld via het internet, een aantal belangrijke woorden en zinnen in de betreffende taal te leren. Een klein zakwoordenboek kan eveneens uitkomst bieden. Zorg ervoor dat je thuis alvast kijkt naar uitstapjes, restaurants die goedkoop, maar vooral betrouwbaar zijn.
Vraag anderen naar hun ervaring en noteer belangrijke nummers. Stop dit papiertje in je portemonnee of daar waar je het altijd bij je hebt, in geval van nood (denk hierbij ook aan nummers van de plaatselijke politie).
Slim je koffer inpakken
Stel het inpakken van je koffer niet tot het laatste moment uit. Als je pas inpakt de avond ervoor is de kans groot dat je of iets vergeet of dat je je op het laatste nippertje bedenkt en dingen verandert. Hierdoor neemt de kans toe dat je belangrijke zaken alsnog vergeet. Inpakken doe je dus ruim van te voren. Je kan er gerust een week eerder mee beginnen.
Leg je koffer open in een hoek van de kamer en stop er in eerste instantie in wat je zelf denkt nodig te hebben/ Wellicht handig om eerst een lijst te maken van zaken die je mee wilt nemen en die dingen als eerste in je koffer te doen. De dagen erna kun je altijd nog van gedachten veranderen en dat kan dan ook makkelijk. Je hebt immers nog een paar dagen voor de boeg. Toch dat ene jurkje niet, maar wel die hippe broek? Of liever dat ene shirt niet, maar wel dat gave hemd? Het kan allemaal.
Om kleren ongekreukt uit de koffer te krijgen, moet je kleren niet opgevouwen in je koffer doen, maar opgerold. Neem naast kleren wat pennen en papier mee. Eventueel een boek, verzorgingsspullen, een camera en je smartphone kunnen in een aparte (hand)tas. Plak in je koffer een sticker met jouw gegevens en die van je ouders/verzorgers, incl. eventuele verzekeringsgegevens.
Persoonlijke verzorging tijdens de vakantie
Niet elk land heeft een goede hygiëne of producten van een hoge kwaliteit, daarom is het belangrijk een aantal zaken van thuis mee te nemen. Dit kan bovendien ook nog eens in kosten schelen. Denk hierbij aan: maandverband/tampons voor meisjes, douchegel, shampoo (te verkrijgen in kleine reisverpakkingen, lekker makkelijk, licht en niet duur), zonnebrand crème!, make-up.
Verder is het aan te raden een aantal basismedicijnen mee te nemen. Norit (in geval van diarree) en paracetamol (altijd handig). Ben je astma patiënt of heb je last van suiker of een andere ziekte, zorg dan dat je voldoende medicijnen meeneemt. Zorg er bovendien voor dat je op een apart papiertje geschreven hebt waar je aan lijdt, welke medicijnen je gebruikt, welk dieet je volgt enz. Dit papiertje moet je te allen tijde bij je hebben, liefst geschreven in de lokale taal of anders in het Engels, zodat het in geval van nood begrepen wordt.
Financiële zaken regelen
Op vakantie gaan kost natuurlijk geld. Wie binnen Europa blijft zal weinig problemen hebben, aangezien in de meeste landen de Euro gehanteerd wordt. Spreek thuis met je ouders af wat het veiligst en beste is: pinpas meenemen en ter plekke (beperkt) pinnen wat je nodig hebt (hou hierbij rekening met de extra kosten die eventueel in rekening gebracht kunnen worden door de Nederlandse bank) of dat je een (beperkt) bedrag contant meeneemt. Reis je met meerdere mensen dan kun je best wat contant geld meenemen, maar reis je alleen, hou het dan zeker beperkt.
Comfortabel op weg naar je bestemming
Om ontspannen op de plaats van bestemming te komen, is het belangrijk de reis goed te beginnen. Dat begint al met het vervoer. Hieronder enkele tips om comfortabel op weg te gaan.
Reizen met het vliegtuig
Als je met het vliegtuig reist moet je met de volgende zaken rekening houden:
– Goedkope vliegmaatschappijen zijn niet voor niets low budget. Zorg dat je je eigen eten en drinken meeneemt of voldoende geld hebt om in het vliegtuig iets te kopen.
– Zorg dat je je niet gaat vervelen in het vliegtuig (neem een boek mee)
– Je koffer mag niet te zwaar zijn en je handbagage moet voldoen aan bepaalde voorwaarden (informeer vooraf)
– Houd je papieren, vliegticket en paspoort bij de hand
– Wees op tijd op het vliegveld
– Zorg dat je vooraf alles weet over de vlucht. Vertrek- en aankomsttijd, vluchtduur, waar kom je aan, hoe kom je vanuit luchthaven naar je logeerplek (hotel, appartement, camping, jeugdherberg)
Reizen met de trein
– Bepaal vooraf je route: vertrek – en aankomstpunt (meest gunstig gelegen, zonder veel overstappen)
– Neem voor onderweg genoeg eten en drinken mee en zorg voor vermaak
– Moet je onderweg overstappen, zorg dan dat je ruim voor de stopplaats voor de deur staat en klaar bent om uit te stappen. Let er vooral ook op dat je koffers en dergelijke niet uit het oog verliest of vergeet
– Reis je met een groep of met z’n tweetjes, laat dan altijd iemand op de bagage letten als je naar het toilet moet
Reizen met de bus
– Verreweg de meeste vakanties voor jongeren worden geboekt in combinatie met een busreis omdat dit het goedkoopst is. Mocht er onderweg gestopt worden bij een wegrestaurant, neem dan geld mee of indien je dat niet wilt of geld wil besparen: neem voldoende (niet bederfelijk) eten en drinken voor onderweg mee.
– Reizen in een bus duurt vaak lang en is vermoeiend, zorg dat je uitgerust bent, vóór je op reis gaat. Benieuwd naar onze ervaring met het reizen met de Flixbus? Lees dan onze ervaring met de Flixbus.
– Heb je last van wagenziekte? Zorg er dan voor dat je vooraan zit, zodat je recht voor je op de weg kan kijken en meld dit ook aan de chauffeur of reisbegeleider. Frisse lucht doet wonderen, maar heb een zakje bij de hand voor het geval het toch misgaat en je moet overgeven.
– Duurt de reis erg lang dan kun je een klein kussentje meenemen voor meer comfort tijdens de rit
Reizen met de auto
Wellicht heb je de mogelijkheid om met iemand mee te rijden of ga je met een groepje waarvan iemand reeds in het bezit is van een rijbewijs. Om ten volle te genieten van je autorit dien je rekening te houden met het volgende:
– Spreek bij voorbaat af of jullie eten en drinken meenemen of onderweg ergens stoppen
– Stippel de route vooraf goed uit, zodat jullie niet voor verrassingen komen te staan
– Zorg voor je eigen veiligheid: altijd in de gordel zitten en zeg er iets van als de bestuurder zich niet aan de verkeersregels houdt
– Tijdens een lange autorit is het aan te raden om zo nu en dan een pauze in te lassen om de benen te strekken en het toilet te bezoeken (vaak hebben benzinestations toiletten)
– Vertrek niet op het moment dat iedereen weg gaat: ga een dag eerder of juist later, dat voorkomt onnodige ellende in de file
Tips om je vakantie op een leuke manier door te brengen
Ben je eenmaal op de plek van bestemming dan is het natuurlijk tijd om te genieten. Om dit volledig te kunnen doen zijn hier nog een aantal tips:
– Maak veel foto’s en noteer elke avond wat je gedaan hebt (leuk om dit later na te kunnen lezen)
– Neem een souvenirtje voor jezelf mee, iets dat je altijd zal herinneren aan je vakantie. Dat hoeft niet per se iets uit een winkel te zijn. Misschien vind je een leuke steen, een aparte schelp of iets anders dat specifiek/uniek van je vakantieplek afkomstig is.
– Een vakantieliefde lijkt leuk en aantrekkelijk, maar houd er wel rekening mee dat de meeste liefdes geen stand houden. Ook al weet je zeker dat het bij jullie anders zal lopen en neem je je vast voor contact te onderhouden.
– Ga je in een vreemde stad op pad, zorg dan dat je het adres van je accommodatie bij je hebt. Mocht je verdwalen, kun je tenminste altijd teruggebracht worden naar je verblijfplaats
– Ga niet zomaar met vreemden mee: al ziet iemand er nog zo betrouwbaar uit, denk er altijd aan dat je aan iemands uiterlijk niet kan zien of diegene betrouwbaar is
– Laat geen waardevolle spullen in je koffer of kamer als je erop uit gaat, zelfs in een hotel kunnen spullen gestolen worden
Nog meer tips voor jongeren die alleen op vakantie gaan zonder ouders
– Laat je eten/drinken niet onbeheerd achter, zeker niet op drukke plekken
– Draag je geld, portemonnee, mobieltje enz. niet zichtbaar op het lichaam. Ga er zeker niet meer te koop lopen (de kans dat je het dan kwijt bent is namelijk groot)
– Meld je ouders als je gearriveerd bent en voordat je vertrekt
– Mocht je problemen ondervinden zoek dan hulp bij een volwassene
– Let op als je aan het strand bent: voor je het weet ben je verbrand of heb je een zonnesteek. Om dit voorkomen moet je voldoende water drinken (geen zoete of alcoholhoudende dranken). Niet in de zon zitten tussen 12 uur ’s middags tot 3 uur in de middag. Smeer je in met een zonnebrandcrème minstens factor 15, zoek af en toe de schaduw op (let op: zelfs in de schaduw wordt je bruin)
– Toon respect voor locale gebruiken en tradities
Tenslotte: geniet en stuur een ouderwets kaartje naar je ouders!
Heb je nog aanvullende tips voor jongeren die alleen op vakantie gaan (zonder ouders)? Laat het me weten in een reactie onder dit artikel!
Nuttige tips!
Elke jongere zou dit moeten nastreven! Super deze tips. Ik hoop dat mijn kids voorlopig nog even gezellig mee gaan trouwens 😉
Dat hoop ik van mijn eigen kids ook, ook al is onze zoon pas 18 geworden 🙂 vind het wel zo gezellig met het hele gezin
Inderdaad goed voorbereiden is heel erg belangrijk. Fijne en handige tips.
Klopt, met de voorbereiding staat of valt eigenlijk alles.
Wat een handige tips!
Dank je wel
Als ik dit lees krijg ik allemaal flashbacks naar mijn eerste meidenvakantie in Chersonissos haha.. Leuk en goed artikel!
Hahaha… leuk. Zo te lezen heb je wel genoten
Ik ga al een tijdje alleen op vakantie dus geen tips meer nodig hihi en heb nog geen kinderen. Maar voor anderen kan het handig zijn!
Hahaha… die tips zijn ook handig voor oudere mensen die op vakantie gaan 😉