boek je vakantie bij de ANWB

Wist je dat je per jaar ongeveer 52.000 liter water verbruikt? Hier kan best veel op bespaard worden. Met deze tips om te besparen op waterverbruik bespaar je zowel water als geld.

 

Inhoud

Hoeveel water gebruik je per persoon?

Hoeveel water gemiddeld gebruikt wordt verschilt per situatie. Hoe groter een gezin hoe minder water er verbruikt wordt. Hieronder zie je het waterverbruik per persoon oplopend tot een gezin van 4 personen.

Tips om te besparen op waterverbruik gemiddelde
Bron: waternet.nl

 

 

Waarvoor wordt drinkwater in een huishouden gebruikt?

Nu je weet hoeveel water erdoorheen gaat per persoon vraag je je misschien af waarvoor al dat water gebruikt wordt. De meeste mensen gaan ervan uit dat het grootste deel gebruikt wordt voor douchen en naar de wc gaan. Dit klopt ook wel aangezien ongeveer de helft van je totale verbruik hiervoor nodig is. Maar wist je dat met de hand afwassen of de plantjes water geven ook heel veel water kost?

Daarnaast is water nodig voor:

  • Kleding wassen (wasmachine)
  • Drinken
  • Eten koken
  • Gebruik van de wastafel
  • Huishoudelijke klussen (dweilen, strijken, vaatwasser, ramen wassen)

Heb je een tuin? Zet je in de zomer een zwembad op? Of is er een bad in huis? Dan zal het verbruik nog een stuk hoger liggen.

 

 

Tips om te besparen op waterverbruik

Alhoewel water op zich niet zo heel veel kost is het wel raadzaam om hierop te besparen. Misschien niet zozeer vanuit het oogpunt van je portemonnee, maar vooral met het oog op het milieu. Daarnaast kan het zomaar gebeuren dat we weer een warme zomer tegemoet gaan, waarbij het noodzakelijk wordt om spaarzaam te zijn met drinkwater.

Om te kunnen besparen en bij te houden of dit lukt is het handig om je waterverbruik te weten. Je verbruik kun je zien op de jaarafrekening. Het is goed om je waterverbruik maandelijks bij te houden. Op die manier ontdek je direct als er ineens sprake is van afwijkingen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als er ergens waterlekkage is.

Een waterlekkage kan niet alleen hoge kosten met zich meebrengen, maar ook tal van andere ongemakken. Denk daarbij aan schimmel en vocht in huis. Wil je niet voor onaangename verrassingen komen te staan? Overweeg dan de aanschaf van een Grohe watersensor.

Ziet je waterverbruik er normaal uit? Pas dan onderstaande tips toe om te besparen op water.

 

Douche een minuutje minder

Wist je dat een gemiddelde douchebeurt 8 minuten duurt? Tijdens die 8 minuten gaat er 70 liter aan drinkwater doorheen. Door de douchebeurt met een minuut te verkorten bespaar je al gauw 2200 liter per jaar! Als je bovendien gebruik maakt van een waterbesparende douchekop dan loopt dit nog meer op.

 

Regenton in de tuin

Er zijn maar weinig mensen die in de tuin een regenton hebben. Door het plaatsen van een regenton kun je echter heel veel water besparen. Het gieten van tuin- en kamerplanten kost behoorlijk veel water op jaarbasis. Regenwater kost niet alleen niets, maar is ook nog eens heel goed voor je planten. De besparing? 15 minuten je tuin gieten ‘kost’ 100 liter water!

Heb je geen planten in de tuin of in huis? Dan kun je het regenwater voor andere dingen gebruiken. Regenwater is onder andere perfect om de ramen mee te lappen of de auto te wassen.

 

Water besparen met toilet doorspoelen

Per dag gebruik je gemiddeld 35 liter water om het toilet door te spoelen. Dat kan anders en effectiever. Veel mensen gebruiken de knoppen van het toilet namelijk helemaal niet goed. Voor een kleine boodschap is de kleine knop meer dan voldoende. Gebruik je de juiste knop voor het doorspoelen van de wc? Dan kan dit al snel de helft aan waterverbruik voor de wc schelen.

Daarnaast zou je een truc toe kunnen passen om de spoelbak minder vol te laten lopen. Hiervoor vul je een plastic fles voor de helft met zand. Vul aan met water. Draai dicht en plaats deze fles in de waterbak van je toilet zonder het spoelmechanisme te hinderen. Door de fles kun je maar liefst 1,5 liter water per spoelbeurt besparen!

 

Laat water niet onnodig lopen

Of je nu je tanden poetst, de afwas doet of je aan het scheren bent, laat de kraan niet onnodig open staan. De kraan dichthouden tijdens het tanden poetsen levert een besparing op van maar liefst 40 liter water.

 

Ongebruikt water opvangen en gebruiken

Natuurlijk stap je niet direct onder de douche, want het water moet eerst op temperatuur komen. Helaas gaat daarbij ook enorm veel water verloren. Je kunt dit water voortaan opvangen in een emmer. Het ongebruikte water kun je voor verschillende dingen gebruiken. Spoel bijvoorbeeld je toilet door, geef de planten in huis water of poets er je auto mee. Overigens geldt dit net zo goed voor water dat je laat lopen tijdens het wassen van groente en fruit.

 

Vervang een lekkende of druppelende kraan

Zo op het eerste gezicht lijkt een lekkende of druppelende kraan weinig verschil te maken. Vooral omdat het heel langzaam gaat en je er verder niet bij stilstaat. Toch kan een lekkende kraan al gauw voor duizenden liters waterverspilling per jaar zorgen. Wil je dus op water besparen? Zorg dan dat je de kraan zo snel als mogelijk vervangt.

 

Gebruik een emmer of gieter

Natuurlijk is een tuinslang een mooi en handig ding. Bij het gebruik hiervan gaat echter heel veel water verloren. Dit kun je voorkomen door gebruik te maken van een gieter. Daarmee giet je alleen de planten en gaat er zo min mogelijk water verloren.

Was jij je auto zelf? Of maak je de tuin schoon? Gebruik hiervoor dan niet de tuinslang of een hogedrukreiniger, maar een emmer. Hierdoor kun je tientallen liters besparen. Een mooie besparing die goed is voor je portemonnee en het milieu.

 

Afwassen of vaatwasser

Alhoewel de meeste mensen denken dat met de hand afwassen goedkoper is, hoeft dit niet het geval te zijn. Dat ligt aan een aantal dingen. De grootte van je huishouden bepaalt namelijk de hoeveelheid afwas die je hebt. Daarnaast is de manier waarop je zowel de vaatwasser gebruikt als gewone afwas doet van groot belang.

Wil je water besparen? Dan is het sowieso een must om de vaat niet voor te spoelen. Ongeacht of je nu met de hand afwast of met de vaatwasser. Overigens is voorspoelen bij een vaatwasser hoe dan ook af te raden. Laat je de kraan open tijdens het afwassen? Dan verspil je water en is een vaatwasser een betere keuze. Je vindt hierover een uitgebreid artikel bij de Consumentenbond.nl.

 

Tips besparen water

Er zijn dus verschillende manieren om in en om het huis water te besparen. Dat begint in de keuken en eindigt buiten in de tuin. Door alle bovenstaande tips toe te passen kun je een paar honderd tot zelfs duizenden liters water per jaar besparen. Misschien een kleine besparing in de kosten, maar wel een grote impact op het milieu. Wil je nog een keer wat tips op een rijtje zien? Bekijk dan het filmpje hieronder.

 

 

 

 

Dokteronline.com

3 REACTIES

  1. Ik ben op zoek naar een waterbehandeling systeem middels elektrolyse. Weten jullie of zoiets bestaat thuisgebruik (zonder chemicaliën)?

  2. Toilet spoelen met regenwater, wij hebben bij de douche een timer hangen, 4 min. en dat gaat prima, om de dag douchen. Wij gebruiken met 2 personen 60.000 liter water per jaar en proberen dit nog meer naar beneden te krijgen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in