boek je vakantie bij de ANWB

De lente is in aantocht en dat betekent dat we ook weer in huis aan de slag gaan om schoon te maken. Streeploos schone ramen horen daarbij. Helaas is ramen zemen een moeilijker klusje dan gedacht. Maar niet getreurd, zo maak jij je ramen simpel en makkelijk streeploos schoon.

 

Inhoud

Voorbereiding voor ramen zemen

Een goede voorbereiding is het halve werk zeggen ze. Dat geldt ook zeker voor ramen wassen. Voordat je begint met ramen zemen moet je zorgen voor een lege vensterbank. Zet planten bijvoorbeeld in de tuin (zomer) of in de badkuip. Deze kun je dan direct een douchebeurt geven (met tuinslang of douchekop), zodat ze stofvrij zijn als je ze na het ramen zemen weer terug plaatst.

Schuif je gordijnen goed opzij of haal deze eraf en stop ze even in de wasmachine. Vitrage kun je eraf halen en direct wassen. Dan zijn deze na het ramen wassen ook direct schoon. Lamellen kun je opzij schuiven en ook direct onder handen nemen. Op die manier heb je straks niet alleen schone en vooral streeploze ramen, maar alles rondom je ramen is schoon en opgefrist.

 

Dit heb je nodig voor streeploze ramen

Om straks van streeploze ramen te kunnen genieten heb je wel het één en ander nodig. Niet alles van onderstaande lijst is nodig. Dat ligt eraan hoe en waarmee je zelf de ramen wilt wassen. Er zijn namelijk een aantal manieren om je ramen streeploos te zemen.

 • Emmer
 • Tuinslang
 • Trapje
 • Borsteltje
 • Keukenpapier of krantenpapier
 • Trekker (zorg voor een goede trekker niet eentje van Aliexpress
 • Zeem
 • Warm water
 • Scheutje azijn/afwasmiddel/ui/ammonia (overigens nooit zomaar dingen met elkaar mengen!)

 

Ramen wassen op bewolkte dag

De verleiding is groot om op de eerste de beste dag dat het zonnetje schijnt naar buiten te rennen om de ramen te lappen. Helaas gaat het daar bij velen al mis. Wil je streeploze ramen? Dan moet je echt wachten op een bewolkte dag. Of ga in elk geval met de zon mee. Je ramen op het zuiden kun je echt alleen wassen op een bewolkte dag. Op het noorden, oosten of westen kun je een geschikt moment van de dag kiezen.

 

Zo maak jij je ramen simpel en makkelijk streeploos schoon

En dan wordt het tijd om de ramen te zemen. Voordat je begint is het handig om dingen als vogelpoep of andere viezigheid handmatig te verwijderen. Vogelpoep verwijder je het beste met een stukje krantenpapier dat nat gemaakt is. Een paar minuten op de vogelpoep leggen en je kunt deze met een ander stukje krantenpapier of keukenrol verwijderen. Wat ook helpt is je ramen en vooral je kozijnen voor het wassen even af te spoelen met een tuinslang.

Voor streeploze ramen ga je als volgt te werk (let op: er zijn meerdere manieren, dus kijk even wat het beste bij je past):

 • Neem een emmer met warm water. Snijd een ui in vier stukken en doe deze in het water. Meer is niet nodig. Ramen zemen en met een trekker droog maken
 • Vul een emmer met water, doe hierin een druppeltje (Dreft) afwasmiddel. Schoonmaken met zeem en trekker
 • Gebruik ammonia in water om je ramen te wassen. Met trekker erover heen en de strepen wegpoetsen met een stuk krantenpapier
 • In plaats van ammonia kun je ook een scheut azijn aan het water toevoegen voor streeploos schone ramen
 • Eventueel kun je afwasmiddel ook mengen met een beetje azijn voor in het water. Verder gebruik je gewoon een zeem en een trekker

Voor welke methode je ook kiest: werk altijd van boven naar beneden of van rechts naar links. Je trekker na elke haal goed droog maken met keukenpapier helpt ook om strepen te voorkomen. Verder kun je het ook proberen met een scheut glansspoelmiddel voor de vaatwasser, een beetje spiritus met een druppel afwasmiddel of bijvoorbeeld Dasty van de Wibra. Andere mensen zweren bij het gebruik van wasverzachter voor mooie ramen zonder strepen.

Leestip: Ook hiervoor kun je wasverzachter gebruiken

 

Vergeet ook de kozijnen niet

Als je bezig bent met je ramen, vergeet dan ook niet je kozijnen schoon te maken. Hiervoor kun je gewoon allesdoekjes gebruiken in combinatie met warm water en allesreiniger. Zorg er wel voor dat je net gereinigde ramen niet weer nat worden. Dan kun je namelijk van vooraf aan beginnen.

 

Mocht het echt niet lukken kun je altijd nog een glazenwasser inschakelen. Hieronder zie je nog een filmpje van een professionele glazenwasser met tips en tricks.

https://www.youtube.com/watch?v=dDa0FpuFmLU&feature=youtu.be&fbclid=IwAR0Qh0CHW-XyyajyQ8BYzKx9y5Po6S9Xsxdcben3rvx4N6rCvhqPY-sPl7Y

 

Hoe maak jij je ramen streeploos schoon?

Dokteronline.com

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in