boek je vakantie bij de ANWB

Mensen die lijden aan een allergie voor katten hebben meestal last van eiwitten die voorkomen in cellen en delen (bijvoorbeeld haren). Gelukkig is er goed nieuws voor alle liefhebbers van de gezellige knuffels, die lijden aan allergie voor katten: in dit artikel een top 10 kattenrassen die geschikt zijn voor mensen met een allergie.

 

Inhoud

Allergie voor katten

Een kattenallergie kan zomaar uit het niets ontstaan, maar je kunt er ook gewoon al van kleins af aan last van hebben. Bij een allergie ben je allergisch voor het eiwit FELD 1, ook wel bekend als Fel d 1. Je lichaam reageert op deze stof en veroorzaakt medische klachten waaronder jeuk en benauwdheid. Van de Belgische en Nederlandse bevolking is ongeveer 25% allergisch voor katten.

 

1. Russisch blauw

Het kattenras Russisch blauw valt direct op door de blauwe vacht en het feit dat dit ras veel minder Fel de 1 produceert dan veel andere kattenrassen. De katten staan bekend om hun opvallende verschijning en hun plezierig karakter. Ze hebben een dubbele vacht en zijn daardoor geschapen voor het leven in de buitenlucht van noordelijke klimaten. Ideaal dus voor koudere streken.

 

Russisch blauw kat allergie

 

2. Devon Rex

De vacht van de Devon Rex is niet alleen zacht, maar ook kort en golvend. De meeste katten hebben een prachtige beige kleur en vallen op door hun grote oren. Dankzij hun korte vacht verliezen zij natuurlijk veel minder haren dan andere kattenrassen, waardoor deze een plek verdienen in de top 10 kattenrassen voor mensen met een allergie. Devon Rex katten staan erom bekend dat ze in hun hart altijd een klein speels kitten blijven, met energie die vergelijkbaar is met die van een hond. Zoek je een speelkameraadje? Dan is de Devon Rex de perfecte kat voor jou.

 

Devon Rex kat allergie

 

3. Cornish Rex

De Cornish Rex is een nauwe verwant van de Devon Rex, met dit verschil dat de Cornish Rex donkerder van kleur is, iets meer krullen en een groter lichaam heeft. Dit kattenras heeft bovendien maar één dunne laag vacht (de meeste katten hebben twee lagen vacht, waardoor zij beschermd zijn tegen de kou). Minder lagen betekend natuurlijk automatisch minder haarverlies.

 

Cornish Rex kat allergie

 

4. Bengaal

Bengaalse katten zijn bijzonder geliefd, niet in de laatste plaats omdat ze aan een miniatuur luipaard doen denken. Deze katten zijn zeer energiek en hebben heel veel ruimte nodig en zijn dol op spelen. Hun vacht is uitzonderlijk kort en fijn, waardoor het haarverlies beperkt wordt tot het minimum. Bengaalse katten likken hun vacht ook veel minder, waardoor er sprake is van minder speeksel en minder allergenen.

 

Bengaal kat allergie

 

5. Oosters korthaar

Oosters korthaar katten te vinden in ruim 300 verschillende kleuren. Ze zijn allemaal herkenbaar aan hun fijne en bijzonder korte vacht. Deze katten hebben nagenoeg geen haarverlies. Met een beetje standaard onderhoud van de vacht is de Oosters korthaar kat een uitstekende keuze voor mensen met een kattenallergie.

 

Oosters korthaar kat allergie

 

6. Siberische kat

Ben je op zoek naar een grote kat met hoog knuffelgehalte? Dan is de Siberische kat een aanrader. Ondanks de dikke fluffy vacht heeft deze kat minder Fel de 1 dan andere kattenrassen. Zelfs kortharige kattenrassen hebben deels meer van de allergene stof.

 

Syberische kat allergie

 

7. Javanees

Net als de Cornish Rex heeft ook de Balinees of Javaanse kat maar één laag vacht. Het grote verschil is dat Balinese katten alleen één toplaag hebben in plaats van een onderlaag. Hierdoor is er sprake van nóg minder haarverlies en dus wordt ook de kans op allergie geminimaliseerd.

 

8. Balinees

Soms worden Balinese katten ook wel de langharige Siamees genoemd, omdat de Balinees een bijzonder luxe vacht heeft. Dit is nogal misleidend, want van deze immense vacht zou je juist verwachten dat je er allergisch op reageert. Niets is echter minder waar: dit kattenras produceert minder Fel de 1 proteïn, waardoor deze minder allergeen zijn dan veel kortharige rassen.

 

Balinees kat allergie

 

9. LaPerm

Het kattenras LaPerm heeft een buitengewoon krullende vacht (hier is dan ook de naam vanaf geleid). Het is juist deze vacht die ervoor zorgt dat deze kat in de top 10 kattenrassen voor mensen met allergie staat. De vacht dient wel met regelmaat onderhouden te worden.

 

LaPerm katten allergie

 

10. Sphynx

De Sphynx is een haarloze kat, wat erg aanlokkelijk lijkt, maar niet onder alle omstandigheden het geval is. Of je voor deze kattensoort allergisch bent hangt eigenlijk vooral af van waarvoor je allergisch bent. Ten eerste produceert dit kattenras nog steeds het Fel de 1 proteïne. Daarnaast hebben de katten meer onderhoud nodig, waaronder baden, zodat er geen overvloed aan olie ontstaat. Bovendien moeten de grote oren ook met enige regelmaat schoongemaakt worden.

 

sphynx katten allergie

 

Eigen ervaring met katten en allergie

Zowel mijn man als mijn zoon hebben beiden te kampen met kattenallergie, toch hebben we al ruim 18 jaar lang katten in huis. De meeste van onze katten komen uit het asiel en zijn geen bepaald ras. Van tijd tot tijd gaat het wat minder en moet mijn zoon medicatie nemen en mijn man eveneens. Voor het grootste deel echter is er niets aan de hand en valt er goed te leven met een kat/katten in huis, zelfs met allergie.

Leestip: Aparte namen voor je huisdier

Sterker nog: we hebben niet alleen een kat (momenteel nog maar 1 kat, maar dat ligt vooral aan zijn karakter, want onze knuffel duldt geen andere katten om zich heen 😉 maar ook een heleboel honden. Dit gaat wat minder goed, maar ook hier valt mee te leven.

Heb je dus te kampen met een allergie voor katten? Dan is er nog geen man overboord. Neem de tijd, verdiep je in de verschillende eerder genoemde kattenrassen en geniet van een leven met een kat.

 

Heb jij een kat in huis of ben je meer een hondenmens?

 

Dokteronline.com

7 REACTIES

 1. Ik ben ook allergisch voor katten, krijg het snel benauwd en de vliezen in mijn ogen worden dik en gaan jeuken. Ik krijg dan echt dikke ogen ook. Nou dachten wij ook een Spynx is ideaal, maar helaas na een volle dag met twee volwassen dieren kreeg ik toch last. Ik weet dus niet of het dan wel zo klopt allemaal, ik heb volgens mij de minst risicovolle gekozen, dus die met haar begin ik maar helemaal niet aan ….

  • Het gaat ook om de huidschilfers waar je op reageert en niet zozeer alleen op de haren. Er is sinds kort speciaal voer op de markt van Purina Pro Plan – LiveClear, speciaal voor katteneigenaren die allergisch zijn.

 2. […] Het is algemeen bekend dat kinderen die opgroeien met huisdieren veel minder last hebben van het ontwikkelen van een allergie. Dit komt doordat je kind al heel vroeg in aanraking komt met allerlei bacteriën. Het lichaam maakt hier antistoffen tegen en is beter weerbaar tegen allergieën. Overigens wordt niet alleen de kans op een allergie beperkt: dat geldt ook voor ziek worden in het algemeen. Mocht je kind wel allergisch zijn, dan kun je overwegen om bijvoorbeeld een kat te nemen die wel geschikt is voor mensen met allergie. […]

 3. Ik heb een vraagje. Je schrijft dat man en zoon allergisch zijn en je gewoon een huistuinkeuken kat hebt. Doe je dan verder nog iets bijzonders om de allergie tegen te houden? Maak je extra schoon of??
  Mijn dochter en ik zijn allergisch. Wij hebben zelf het idee niet op raskatten te reageren maar wel op “gewone ” katten.
  Vroeger een britse kort haar, nauwelijks last van. Bij vrienden met gewone kat wel. Dus nu twijfelen we over weer een raskat.

  • De allergie tegenhouden kan hier helaas alleen door het gebruik van medicatie. Extra schoonmaken heeft nauwelijks invloed erop, aangezien de kat haren op de meest onmogelijke plekken verliest. Wel zorgen we ervoor dat de kat niet naar boven gaat waar de slaapkamers zijn. Is ook niet erg, want beneden is groot genoeg en bovendien is hij graag buiten in de tuin. Als je zelf al de ervaring hebt dat een raskat beter is zou ik voor een raskat gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in