boek je vakantie bij de ANWB

Ontdek de top 10 vreemde kersttradities wereldwijd. Ooit gehoord van een augurk kerstboomornament of de poeperd? Nee? Lees dan vooral snel verder en ontdek 10 vreemde Kersttradities wereldwijd.

 

Inhoud

Top 10 vreemde Kersttradities wereldwijd

Kerst brengt allerlei tradities met zich mee. Vaak gaat het om tradities die gepaard gaan met het geven van cadeautjes. Soms zijn het vreemde tradities, waarbij je je afvraagt wie deze bedacht heeft. Hieronder vind je een verzameling van wel heel aparte Kersttradities.

Leestip: Ontdek waarom Kerst geen christelijk feest is

 

10. Kerstboomornament augurk

Een ietwat vreemde traditie is het augurk ornament. In plaats van de vorm van een traditionele kerstbal heeft dit ornament de vorm van een echte augurk. Deze kerstboom augurk wordt ergens in de kerstboom geplaatst. De traditie schrijft voor dat de eerste persoon die de augurk in de boom ontdekt een extra Kerstcadeau krijgt. Deze traditie kent zijn oorsprong in verschillende landen waaronder Spanje en Duitsland. Een bijzondere en ietwat vreemde kersttraditie.

 

vreemde kersttradities augurk ornament

 

9. Met de rolschaats naar de Kerst Mis

In Venezuela (Caracas) vind je eveneens een aparte en vooral opvallende traditie met Kerst. Vanaf 16 december tot en met 24 december worden de normaliter zo drukke straten van de stad tot 8 uur in de morgen afgesloten voor alle verkeer. Dit biedt mensen de gelegenheid om zich op rolschaatsen te verplaatsen. Het is dan ook een echte kersttraditie om naar de Misa de Aguinaldo (kerst mis in de vroege morgen) met rolschaatsen te komen.

 

top-10-vreemde-kersttradities-wereldwijd-rolschaatsen

 

 

8. Kerstboom versierd met spinnenwebben

De volgende traditie komt uit de Oekraïne, waar je spinnenwebben in kerstbomen tegenkomt. Een oude legende vertelt het verhaal van een arm gezin dat op Kerstochtend wakker werd en de kale kerstboom, volledig bedekt met spinnenwebben die zilver en goud fonkelden, in de kamer ontdekte. Deze legende wordt levend gehouden met deze traditie.

 

vreemde kersttradities wereldwijd spinnenweb

 

7. De Christmas Cracker

De traditie van het gebruik van de Christmas Cracker voor de kerst is afkomstig uit Engeland en de Commonwealth. De Christmas Cracker is een kartonnen rol verpakt in mooi geschenkpapier en gedraaide uiteindes. Hierdoor ziet de Christmas Cracker er als een grote bonbon uit. De traditie zegt dat twee personen de cracker uit elkaar moeten trekken. Dat zorgt natuurlijk voor een hoop lol en plezier.

Door het trekken springt de Cracker op oneven wijze uit elkaar en dat gepaard met een knal en vooral heel veel gelach. De persoon die uiteindelijk het grootste stuk van de Christmas Cracker in handen heeft is de winnaar. In het grotere stuk van de cracker is namelijk een Kerstcadeautje verstopt. In sommige landen hoort deze traditie bij Oud en Nieuw.

 

6. Gefrituurde kip voor kerst

In Japan bestellen veel mensen in aanloop naar de kerstdagen gefrituurde kip. In tegenstelling tot de traditionele ham of kerstkalkoen eten ze in Japan dus gefrituurde kip. Ondanks het feit dat officiële cijfers aangeven dat slechts 1% van de Japanse bevolking het christelijke geloof aanhangt, neemt de viering van het traditionele kerstfeest toe. Daar horen ook allerlei tradities bij.  Veel bedrijven gebruiken deze tradities voor het verhogen van hun omzet. Inmiddels is het traditie om KFC (Kentucky Fried Chicken) te eten tijdens de kerstdagen in Japan.

 

vreemde kersttradities wereldwijd gefrituurde kip

 

5. Kerstmis heks

In Italië zullen kinderen op de avond van Driekoningen (5 januari) verwachtingsvol naar bed gaan in het vertrouwen dat er die nachts iets magisch gebeurd. Volgens de Italiaanse overleveringen brengt een oude heks deze nacht cadeautjes en snoepjes voor alle kinderen langs. De oude heks met de naam La Bafena wordt meestal uitgebeeld als een oude dame die op een bezem vliegt. Zij is bedekt met roet, omdat zij door de schoorstenen vliegt om alle huizen te bezoeken. Deze kersttraditie is vergelijkbaar met Sinterklaas en de Amerikaanse Santa Claus. Voor de heks zet men echter wijn en eten klaar.

 

vreemde kersttradities wereldwijd heks

 

4. Bezems

In tegenstelling tot Italië waar de heks juist heel erg welkom is, worden in Noorwegen de bezems rond de Kerstdagen veilig opgeborgen. De reden? Men gelooft dat heksen en boze geesten uit de graven opstaan en de bezems gebruiken om door de lucht te vliegen en chaos te creëren tot de vroege morgen.

vreemde kersttradities wereldwijd bezems

 

3. SantaCon

In New York is het traditie om elk jaar opnieuw een grote Santa bijeenkomst te houden. Om de vakantie te vieren komen New Yorkers bij elkaar, terwijl zij gekleed zijn als diverse karikaturen uit de verschillende kerstverhalen. De Amerikaanse stad kleurt dankzij alle kerstmannen en elfjes rood, groen en blauw.

vreemde kersttradities wereldwijd santa

 

2. Bewerkte radijsjes

Op het centrale plein van Oaxaca van Mexico vormen op 23 en 24 december bewerkte radijsjes het middelpunt. Kribben, krijgers, dansers, historische en mythologische gebeurtenissen worden gebeeldhouwd uit radijsjes door de Mexicaanse ambachtslieden. Dit zorgt voor een bijzonder kleurrijk dorpsbeeld. El Festival de los Rabanos (Het festival van de Radijsjes) is een uniek festival dat dans, dansen en fijn bewerkte radijsjes op bijzondere wijze met elkaar combineert.

 

vreemde kersttradities wereldwijd radijsjes

 

1. De poeperd

Top 10 Vreemde kersttradities wereldwijd wordt afgesloten met een bijzondere (of bizarre) kersttraditie. In Catalonië is een nieuwe traditie geboren, waarbij de traditionele kerststal opgevrolijkt wordt door iets extra’s. Dit extra figuurtje staat bekend als El Caganar, meer bekend als de poeperd. Waren het voorheen voornamelijk keramiek herders die hiervoor gebruikt werden, tegenwoordig worden de meest uiteenlopende figuren gebruikt voor het uitbeelden van de poeperd.

 

vreemde kersttradities wereldwijd poeperd

 

Heb jij ook een aparte of leuke Kersttraditie die je in ere houdt? Laat het me weten.

 

 

Dokteronline.com

8 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in