boek je vakantie bij de ANWB

Wil jij weten wat nou het verschil tussen echte en nep honing is? Als liefhebber van honing leg ik je hier graag uit hoe je echte honing van nep honing kunt onderscheiden. Moeilijk? Helemaal niet. Een paar kleine tests en je weet meteen of je te maken hebt met goede en gezonde honing.

 

Inhoud

Gezondheidsvoordelen honing

Zoals je vast wel weet heeft honing tal van gezondheidsvoordelen. Denk daarbij aan het drinken van een kopje kamillethee met wat honing erin bij keelpijn. Maar er zijn nog veel meer gezondheidsvoordelen, die reeds sinds de oudheid bekend zijn. Zo zien we bijvoorbeeld in de Bijbel dat er gesproken wordt over het land van melk en honing (Israël) en werd honing reeds in het oude Egypte door artsen gebruikt als natuurlijk medicijn.

Niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat honing een natuurlijk antibioticum is. Probeer het gerust een zelf, natuurlijk alleen met echte honing! Heb je een wond: smeer er dan gewoon elke keer goede honing op. Je zult zien dat je wond binnen no time genezen is, zonder dat je hier allerlei andere medicijnen en zalfjes voor moet gebruiken.

 

Natuurlijk zijn er meer gezondheidsvoordelen aan honing:

  • Ideaal bij wonden
  • Tegen virussen, schimmels en bacteriën
  • Voor luchtweginfecties
  • Helpt de bloedsuikerspiegel
  • Natuurlijke zoetstof

 

echte-honing

 

Waarom kiezen voor echte honing

Zoals het met veel natuurlijke producten gaat die in de loop der tijd nagemaakt worden, is de markt ook overspoeld met nep honing. Met tal van merken op de schappen van de supermarkt is het niet verwonderlijk dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Toch is het belangrijk erop te letten dat je echte, goede honing koopt om optimaal te genieten van de gezondheidsvoordelen.

 

Kinderen tot 1 jaar: geen honing

Nog een kleine, maar belangrijke tip: honing kan de Clostridium botulinum bacterie bevatten. Deze bacterie maakt de giftige stof botuline aan. Alhoewel deze bacterie in Nederland nagenoeg niet voorkomt is het van groot belang om hier rekening mee te houden. De bacterie veroorzaakt namelijk ernstige voedselvergiftiging.

Kinderen tot 1 jaar zijn bijzonder gevoelig voor deze bacterie en kunnen hierdoor zuigelingenbotulisme krijgen. Daarom is het gebruik van honing voor kinderen onder 1 jaar ernstig af te raden.

 

Weetjes over echte honing

Honing wordt gemaakt van de bloemen nectar die verzameld wordt door bijen. De nectar wordt meegenomen naar de bijenkorf, waar deze drie verschillende processen doorloopt (allemaal door de bijen gedaan). Tijdens de eerste stap worden bepaalde enzymen in de nectar geïnjecteerd, waardoor deze fermenteert en dikker wordt.

Bij de tweede stap wordt de nectar zelfs nog dikker en verandert deze in honing. En tijdens de laatste stap wordt water aan de nectar onttrokken, waardoor de honing een lossere consistentie krijgt en 80% water verliest. Dit zorgt ervoor dat honing een diepe goudbruine kleur heeft en een dikke consistentie. Dit is het juiste moment om de honing te ‘oogsten’. Wordt de honing te vroeg verzameld dan is deze vloeibaar.

 

het-verschil-tussen-echte-en-nep-honing-bijen

 

Het verschil tussen echte en nep honing

Na het lezen van bovenstaande ben je natuurlijk hartstikke benieuwd naar het verschil tussen echte en nep honing. Hieronder vind je 4 makkelijke tests, waarmee je thuis kunt kijken of je echte of nep honing hebt gekocht.

 

Test 1: De kristallisatie test

Tijdens de laatste stap van het proces om van nectar honing te maken wordt deze door de bijen geïnjecteerd met een enzym dat ervoor zorgt dat water onttrokken wordt. Dit proces zorgt ervoor dat honing als deze opgeborgen wordt een dikke gekristalliseerde klomp vormt op de bodem van het glas.

Dit heeft te maken met het enzym dat ook na de aankoop er nog voor zorgt dat honing dikker wordt. Nep honing zal niet kristalliseren en gewoon vloeibaar blijven, ongeacht de omstandigheden.

 

gekristalliseerde-honing

 

Test 2: De water test

Juist vanwege de samenstelling van echte honing lost deze niet makkelijk en snel op in water. Deze test is bijzonder simpel: neem een lepel honing en doe deze in een glas water (heet, warm of koud, maakt niet uit). Echte honing zal naar de bodem zakken en niet snel oplossen. Je zult veel moeten roeren om echte honing goed opgelost te krijgen. Nep honing lost daarentegen heel snel en makkelijk op.

 

Test 3: De test met papier

Hiervoor heb je twee vellen papier nodig en een pen. Noteer op elk vel apart het merk honing dat je test. Smeer op elk blaadje een beetje honing. Echte honing is niet nat, waardoor deze niet in het papier zal trekken. Nep honing daarentegen zal het papier scheuren en kapot maken door de hoeveelheid vocht (water) die erin zit.

 

Test 4: Test met je vingers

Deze test is niet geheel objectief, omdat het enige ervaring vereist om erachter te komen of je te maken hebt met echte of nep honing. Neem gewoon een beetje honing tussen je duim en wijsvinger. Wrijf de honing tussen de vingers. Echte honing zal alleen gedeeltelijk opgenomen worden door de huid, de rest blijft plakken tussen je vingers. Nep honing bevat heel veel suiker en zal heel plakkerig aan blijven voelen.

 

Hieronder vind je nog een test om te kijken of honing echt of nep is

 

Kende jij de verschillen tussen echte en nep honing al?

 

Dokteronline.com

8 REACTIES

  1. Gezien je al veel honing hebt getest, heb je een aantal merken verkrijgbaar bij supermarkten die jij beoordeelt als echte honing?

    • Beste Ben, wij wonen helaas nog niet zo lang in Nederland (remigratie na 13 jaar in de tropen) en tot nu toe heb ik nog geen honing hoeven te kopen in de winkel. Ik zou eerder naar een lokale imker op zoek gaan voor echte honing.

  2. Super artikel. Het is de reden waarom ik met dit bedrijfje ben begonnen: https://beewarehoney.com/
    Er is een manier voor bedrijven om verantwoordelijk honing te testen van elke imker. De fraude begint bij de imkers en gaat door met de groot verwerkers, waar honing wordt verhit en vermengd. Anja heeft gelijk met alle punten die ze maakt. Helaas is het vaak niet te proeven of imkers ook wel of niet suiker toevoegen aan de honing productie. Vandaar dat bij Beeware Honey alles wordt getest en getoond.

  3. Wat een onzinnig artikel. Natuurlijk is het goed om goede en slechte honing (neohoning) te onderscheiden. Maar de trucjes om dit te doen zoals omschreven in het artikel raken werkelijk kant nog wal!

    Ik ben beroepsimker en honing maken is mijn professionaliteit. Als imker weet ik dus waar ik het over heb.

    Echte honing van nephoning onderscheiden doe je door middel van analyses in het laboratorium.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in