Triggerfinger, ook bekend als stenoserende tenosynovitis of haperende vinger, is een veelvoorkomende aandoening die invloed heeft op de beweging van de vingers en duim. Ontdek nu wat een triggerfinger is, wat de oorzaken zijn, behandeling triggervinger en wanneer je met je klachten naar de huisarts moet.
Inhoud
Wat is een triggervinger?
Een triggerfinger of haperende vinger wordt gekenmerkt door pijn, soms ook zwelling en moeite met het soepel bewegen van de aangetaste vinger of duim. Deze aandoening treedt op wanneer de pees en de omringende peesschede ontstoken raken en verdikken. Hierdoor wordt de normale glijbeweging van de pees verstoord.
Â
Oorzaken van triggerfinger
De exacte oorzaak van een haperende vinger is niet altijd duidelijk, maar er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan ervan:
Overbelasting en repetitieve bewegingen
Herhaaldelijke bewegingen of activiteiten die de vingers en duimen belasten, zoals typen, schilderen en tuinieren, kunnen leiden tot irritatie en ontsteking van de pezen en peesscheden.
Leeftijd en geslacht
Een triggervinger komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en het risico neemt toe met de leeftijd.
Onderliggende aandoeningen
Mensen met bepaalde aandoeningen, zoals diabetes, reumatoĂŻde artritis en jicht, hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van een triggerfinger.
Genetische aanleg
Tot slot lijkt er ook een genetische component te zijn die sommige mensen vatbaarder maakt voor het ontwikkelen van deze aandoening.
Symptomen van triggervinger
De symptomen van haperende vinger variëren in ernst en kunnen geleidelijk verergeren. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:
Pijn en gevoeligheid
Pijn en gevoeligheid aan de basis van de vinger of duim, vaak rond het gebied waar de pees de hand binnenkomt.
Vingerstijfheid
Moeite om de vinger of duim volledig te buigen of recht te maken.
Een “knik” sensatie
Soms kun je een gevoel van weerstand merken bij het buigen en strekken van de vinger, gevolgd door een plotselinge “knik” of “pop”.
Zwelling en knobbels
Zwelling en een voelbare knobbel of verdikking in het getroffen gebied van de pees.
Â
Behandeling van triggerfinger
De behandeling van triggerfinger is afhankelijk van de ernst van de symptomen. Bij een behandeling moet je denken aan:
Rust en activiteiten aanpassen
Het vermijden van repetitieve bewegingen en activiteiten die de aandoening kunnen verergeren, helpen om de symptomen te verminderen. Geef je vinger vooral veel rust, zodat de zwelling van de ontsteking afneemt.
Vind je het moeilijk om je vinger rust te geven? Dan kun je ook naar een speciale handfysiotherapeut. Deze kan een spalk op maat maken. Vaak krijg je twee spalken: eentje voor overdag en eentje voor de nacht. Als dit niet voldoende helpt kun je voor de nacht ook een complete handspalk krijgen. Daarnaast kan de fysio je gerichte oefeningen geven om de vinger wel te bewegen, maar niet te belasten.
Warmte- en koudetherapie
Warmte helpt om de bloedstroom te bevorderen en de spieren te ontspannen. Â Kou daarentegen helpt dan weer bij het verminderen van ontstekingen en zwelling.
Oefeningen doen
Specifieke oefeningen en rekoefeningen kunnen de flexibiliteit van de pezen en spieren verbeteren en de bewegingsvrijheid herstellen. Let op dat je niet zomaar oefeningen doet, aangezien je daarmee meer kwaad dan goed kunt doen.
Medicatie
Heb je echt veel pijn? Overweeg dan simpele pijnstilling zoals een paracetamol.
Injecties
Een corticosteroĂŻdinjectie in de peesschede vermindert ontstekingen verminderen en brengt in elk geval tijdelijke verlichting. Daarnaast kan het de ontsteking genezen.
Chirurgie
In ernstige gevallen, wanneer andere behandelingen niet effectief zijn gebleken of de aandoening chronisch, kun je chirurgische ingreep uit laten voeren. Hierbij wordt de  vernauwde peesschede geopend en de beweging van de pees te vergemakkelijkt.
Houdt er wel rekening mee dat dit echt een operatie is met de nodige risico’s. Je moet bovendien een lang hersteltraject in, waarbij je direct na de operatie met oefeningen aan de slag moet gaan.
Helaas is een operatie ook geen garantie dat de triggervinger niet meer terugkomt. In sommige gevallen keert de ontsteking namelijk gewoon terug en ben je terug bij af.
Wanneer naar de huisarts?
Twijfel je of je last hebt van een triggervinger? Maak dan een afspraak bij de huisarts. Deze kan er naar kijken en je eventueel doorverwijzen. Let daarbij vooral op de eerder genoemde symptomen.
In het geval van ernstige pijn, zwelling, roodheid of als de vinger of duim vast komt te zitten in een gebogen of gestrekte positie, moet je onmiddellijk medische hulp zoeken.