Alhoewel het pas februari is, markeert deze maand wel het begin van een nieuw tuinseizoen. In de tuin zie je ook langzaam dat de natuur langzaam ontwaakt uit haar winterse rust. Hoewel de dagen nog kort zijn en de nachten koud, zijn er toch tal van dingen die je in en voor je tuin kunt doen. In deze uitgebreide tuinkalender voor februari vind je waardevolle tips en suggesties om het tuinseizoen goed te beginnen.
Inhoud
Voorbereiding van de bodem
Februari is de perfecte maand om de bodem van je tuin voor te bereiden op het komende seizoen. Begin met het verwijderen van onkruid, dood plantmateriaal en eventuele overgebleven bladeren. Vervolgens kun je de bodem beluchten door voorzichtig de grond om te spitten of te cultiveren. Dit helpt bij het verbeteren van de drainage en bevordert een gezonde groei van plantenwortels.
Voordat je begint met zaaien, is het verstandig om de bodem te testen op pH en voedingsstoffen. Dit kan gedaan worden met behulp van een bodemtestkit die verkrijgbaar is bij tuincentra of door een monster naar een gespecialiseerd laboratorium te sturen. Op basis van de testresultaten kun je de bodem aanpassen door organisch materiaal of meststoffen toe te voegen om de pH en voedingsstoffen in balans te brengen.
Onderhoud van de tuin
Naast het voorbereiden van de bodem kun je ook alvast wat onderhoudstaken in je tuin aanpakken.
- Snoeien: Februari is de ideale tijd om fruitbomen en struiken zoals appels-, perenbomen en mispels te snoeien. Dit doe je dan namelijk net voordat de sapstroom op gang komt. Verwijder dode takken en dun uit om licht en lucht door de kroon te laten stromen.
- Onderhoud van gereedschap: Controleer en reinig tuingereedschap zoals snoeischaren, harken en spades. Slijp indien nodig de messen van snoeischaren voor een optimale snede.
- Bescherming tegen vorst: Houd het weer in de gaten en bescherm vorstgevoelige planten met behulp van fleece, stro of speciale tuinbedekking.
Planning en ontwerp tuin
De werkzaamheden die je in februari in de tuin kunt doen zijn redelijk beperkt. Gebruik daarom deze tijd om je tuinplannen en ontwerpen klaar te maken voor het komende seizoen. Denk na welke gewassen je wilt verbouwen, waar je ze wilt plaatsen en welke aanvullende elementen je aan je tuin wilt toevoegen, zoals een moestuinbak, een kruidentuin of een bloembed met vaste planten.
Maak ook een zaai- en plantkalender voor het hele jaar, waarin je noteert wanneer je welke gewassen je zaait, plant en oogst. Dit zorgt voor overzicht en maakt het makkelijker om het hele jaar door te oogsten en te zaaien.
Houd er bovendien rekening mee dat je om de zoveel jaar de gewassen roteert, zodat je uitputting van de grond voorkomt.
Andere tuinwerkzaamheden in februari zijn:
- Heb je nog geen tuinhuis of berging? Nu is het de tijd om deze in je tuin te zetten
- Loop je hek even na: zitten er planken los, moet er iets aangepast of hersteld worden? Dit kun je perfect doen deze maan.
- Bereid alvast alles voor om te kunnen composteren
- Als je klimplanten gaat planten dan kun je hiervoor nu al voorbereidingen treffen
- Een automatische watertoevoer leg je het beste in februari aan. Houd hierbij wel rekening met het weer, dus sluit deze nog niet aan op de watertoevoer
- Bestel nu alvast alle zomerbollen, zaaigoed en eventueel andere planten. Sommige planten moet je vooraf al bestellen namelijk
- Leg een voorraad pot-, zaai- en tuingrond aan en koop alvast meststoffen
Zaaien en planten
Ondanks de koude temperaturen zijn er verschillende gewassen die je al kunt zaaien in februari, vooral als je beschikt over een kas of een koude bak. Daarnaast kun je veel gewassen binnenshuis zaaien. Lees hieronder wat je kunt alvast kunt zaaien:
- Vroege groenten: Wortelen, radijsjes, spinazie, snijbiet en erwten kunnen al worden gezaaid in beschermde omgevingen zoals een kas.
- Tomaten: Tomatenplanten hebben over het algemeen een lange groeiperiode voordat ze buiten kunnen worden geplant. Door ze binnenshuis voor te zaaien, geef je ze een voorsprong en kun je eerder in het seizoen van verse tomaten genieten.
- Paprika’s en pepers: Net als tomaten hebben paprika’s en pepers een lang groeiseizoen. Ook deze zaai je dus binnenshuis, zodat ze voldoende tijd krijgen om te groeien voordat ze naar buiten worden verplaatst.
- Aubergines: Aubergines hebben warmte nodig om te ontkiemen en te groeien, dus zaai ze binnenshuis in februari voor optimale resultaten.
- Komkommer: Hoewel komkommers meestal buiten worden gezaaid, kun je ze ook binnenshuis zaaien om ze een voorsprong te geven.
- Courgettes en pompoenen: Deze gewassen gedijen goed bij warme temperaturen en hebben een lange groeiperiode. Voor deze planten geldt dus: binnen zaaien in februari.
- Bloemkool en broccoli: Deze koolgewassen kunnen eveneens binnen worden voorgezaaid in februari. Zorg ervoor dat je ze op een koele, lichte plaats plaatst om te voorkomen dat ze te snel doorschieten.
- Sla en andere bladgroenten: Hoewel sla en andere bladgroenten over het algemeen goed buiten kunnen worden gezaaid, kun je hiermee ook binnen starten voor een vroege oogst.
- Kruiden: Kruiden zoals peterselie, koriander en dille kunnen worden gezaaid in potten binnenshuis en worden later overgeplant naar de tuin wanneer de temperaturen stijgen.
- Bloemen: Vroegbloeiende bloemen zoals viooltjes, primula’s en madeliefjes kun je zaaien in een beschermde omgeving, zoals bijvoorbeeld een kas.
Vergeet niet om de zaailingen regelmatig water te geven en te beschermen tegen vorst indien nodig en van toepassing. Zorg ervoor dat je bij het binnenshuis zaaien van deze gewassen gebruik maakt van goede zaai- en stekgrond en voldoende licht. Een kweeklamp kan ook van pas komen, vooral op donkere winterdagen. Wees voorzichtig met water geven, zodat de zaailingen niet te nat worden, waardoor schimmels optreden. Met de juiste zorg en aandacht kun je binnen een gevarieerd assortiment aan planten opkweken, klaar om later in het seizoen naar buiten te verhuizen.
Daarnaast is het ook mogelijk om echt al planten in de tuin te zetten. Denk hierbij aan fruitstruiken en bomen die op dat moment geen blaadjes dragen. Verder kun je bladverliezende heesters, bomen en struiken (ver)planten zolang het niet vriest.
[…] het enige wat nodig is, is wat creativiteit, tijd en toewijding. Met deze beproefde tips en een tuinkalender kun je je buitenruimte gemakkelijk een upgrade geven die nog jaren […]