boek je vakantie bij de ANWB

Slecht nieuws voor iedereen die graag een hapje gaat eten in ons buurland. Met ingang van 1 januari 2024 is de kans groot dat je een flink stuk meer betaald voor die lekkere Schnitzel. Hoe dat zit en waarom uit eten gaan in Duitsland duurder wordt ontdek je nu.

 

Inhoud

Duitsland is goedkoper dan Nederland

Laten we bij het begin beginnen. Wil je boodschappen doen, verzorgingsproducten, producten voor de kleine kopen of goedkoop tanken? Dan moet je naar Duitsland gaan. Waar de prijzen in Nederland blijven stijgen (ondanks beloftes om de prijzen te laten zakken), zijn de prijzen in Duitse supermarkten de laatste tijd juist flink gezakt. Zo betaalde je lange tijd voor een pak macaroni meer dan 1 euro, inmiddels betaal je bij Kaufland (eigen merk) 0,79 euro per pak van 500 gram. En dat is niet de enige prijsverlaging.

Daarnaast is al lange tijd bekend dat je verzorgingsproducten en babyproducten goedkoop in kunt slaan bij de Duitse DM. Daar kan geen aanbieding van de Kruidvat, Trekpleister of wat dan ook tegenop. Zelfs als je vanuit de Randstad moet komen is het nog voordeliger, zeker als je direct een voorraad voor een paar maanden koopt of voor meerdere mensen inkoopt en de benzinekosten deelt.

Vergeet vooral niet om van deze tips om nog goedkoper boodschappen te doen in Duitsland gebruik te maken. Want in Duitsland houden ze nog van coupons. Hierdoor krijg je extra kortingen, zowel in supermarkten als bij de DM, Müller enz.

Ten slotte is ook de benzine over de grens een heel stuk goedkoper. Voor mijn auto die op de originele E5 het beste rijdt betaal ik hier al gauw rond de 2 euro per liter. Komt nog eens bij dat ik moet kijken waar ik kan tanken, want lang niet alle benzinepompen hebben de benodigde brandstof. Rij ik over de grens, dan betaal ik rond de 1,70 per liter voor de gewone ouderwetse E5. Een besparing van maar liefst 30 cent of meer per liter.

 

Waarom is Duitsland goedkoper?

Er zijn meerdere redenen waarom het in Duitsland allemaal een stuk goedkoper is. Ten eerste is de bevolking een stuk groter, waardoor je meer producten hebt en de productiekosten lager liggen. Tel hierbij een lager btw tarief en je snapt dat dit al betere prijzen oplevert dan in Nederland. Andere factoren die een rol spelen: de lonen liggen lager in ons buurland, de benzineprijs is een stuk lager en er is meer concurrentie, waardoor de prijzen beter zijn. Als je nog gebruik maakt van apps en coupons, dan ben je helemaal spekkoper.

 

Uit eten gaan in Duitsland wordt duurder

Veel mensen combineren boodschappen doen over de grens met een dagje uit zijn. Dat dagje uit wordt in de meeste gevallen afgesloten met een lekker hapje en drankje. Niet zo gek, want de prijzen van Duitse restaurants liggen eveneens een stuk lager dan de Nederlandse prijzen. Op die manier wordt uit eten gaan nog leuk en blijft het vooral betaalbaar.

Helaas komt hier dus per 1 januari 2024 een einde aan. De prijzen van Duitse restaurants gaan namelijk omhoog, tenzij een restaurant besluit om de verschillen uit eigen zak te betalen.

Dat de prijzen omhoog gaan ligt aan het feit dat de btw van 7% weer opgeschroefd wordt naar het oude niveau en daardoor weer 19% wordt. De 7% regeling was ingevoerd vanwege Corona en de hele nasleep ervan en was een tegemoetkoming voor de horeca. Nu er geen sprake meer is van een pandemie wordt teruggegaan naar het oude btw tarief van 19%.

Betaalde je tot voor kort 15 euro voor een Schnitzel, dan wordt de nieuwe prijs 16,80 euro. Betaal je voor een steak 24 euro, dan betaal je voortaan 26,80 euro. Dat wil zeggen: als de horeca de prijzen 1:1 doorspeelt naar de klant. Doen ze dat niet, dan zullen ze voortaan genoegen moeten nemen met minder winst. Aangezien bij veel horecazaken toch de rek eruit is, is de kans groot dat de verhoging dus te zien is aan de prijzen van het eten.

 

Uit eten Duitsland duurder dan Nederland of toch nog steeds goedkoper?

Het is natuurlijk koffiedik kijken, maar houd er wel rekening mee dat je voortaan meer betaalt voor die heerlijke Schnitzel. Is het dus vanaf 1 januari niet meer voordelig om in Duitsland te eten? Integendeel! De prijzen liggen nog steeds een stuk lager dan in Nederland. Bovendien is het zo dat de porties in Duitsland vaak een stuk groter zijn en je als je het eten niet opkrijgt de restjes gewoon mee naar huis kunt nemen.

Wil je dus lekker uit eten gaan in Duitsland? Dan betaal je aan het einde van de rit nog steeds minder dan bij een doorsnee Nederlands restaurant.

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in