boek je vakantie bij de ANWB

Heb jij als goed voornemen dat je wil afvallen? Ontdek nu waarom dit eigenlijk een heel slecht idee is en wat je beter kunt doen als je echt af wil vallen. Gezond en vooral blijvend afvallen, zonder de druk van goede voornemens.

 

Inhoud

Afvallen in het nieuwe jaar

Een paar kilo’s kwijtraken – een klassieker onder de voornemens voor het nieuwe jaar. In enquêtes geeft een groot deel van de respondenten elk jaar aan meer aandacht te willen besteden aan hun gezondheid. Afvallen staat daarbij op de eerste plaats.

Gewicht verliezen kán goed zijn voor de gezondheid en het zelfbeeld, mits je natuurlijk daadwerkelijk overgewicht hebt – en het niet doet omdat de maatschappij een verkeerd zelfbeeld creëert. Wat je wens ook is: natuurlijk en gezond afvallen is veel zinvoller dan allerlei adviezen voor snel afvallen te volgen.

Mijn advies als voedingscoach: bespaar jezelf de dwangmatige wens om af te vallen – zeker niet snel. Ontdek nu 1. waarom dit niet werkt – en 2. wat je in plaats daarvan beter kunt doen.

Leestip: De 5 meest gemaakte fouten bij het wegen

 

Snel afvallen: een slecht idee

Het is namelijk gewoon een slecht idee, dat snelle afvallen. Waar komt die wens eigenlijk vandaan? Doen je knieën en voeten echt pijn? Word je belemmerd in je dagelijks leven of prestaties vanwege je gewicht? Of wil je er gewoon uitzien zoals mensen in de reclame? Hun uiterlijk wordt niet alleen opgepoetst met veel trucs, maar het is ook hun beroep om ons met hun uiterlijk (vaak vrij onnodige) dingen en diensten te verkopen.

Het is waar: veel mensen hebben inmiddels overgewicht en vaak begint dat al in de tienerjaren. Een dieet volgen lijkt dan zo eenvoudig en een goede oplossing. Althans, dat laten sommige media je in elk geval geloven. Maar is dat wel zo? Absoluut niet!

 

Afvallen maakt ongelukkig

Wist je dat een dieet maakt ongelukkig maakt? En dat het daarom absoluut geen goed voornemen is? Want zeg nou even eerlijk: is ongelukkig zijn een goed voornemen voor het nieuwe jaar?

Denk maar eens aan de hoeveelheid diëten die bestaan en allemaal beloven ze om  ogenschijnlijk moeiteloos gewicht te verliezen. Je hebt het24-uurs dieet, havermout dieet, No-Carb dieet en Low-Carb dieet, paleo dieet, kaneel dieet, scheiden van voedsel, Glyx dieet en tientallen andere.

Eén ding hebben ze allemaal gemeen: een dieet heeft weinig te maken met natuurlijk afvallen, omdat het bijna altijd draait om min of meer radicale ontzeggingen. En ontzegging betekent ontevredenheid. Eten is nou eenmaal één van de mooiste en belangrijkste dingen in het leven. Als we er niet meer van kunnen genieten of mogen genieten, uit zich dat ook in onze gemoedstoestand. En niet alleen daar.

Afvallen maakt ongelukkig

 

Snel afvallen maakt dik

Wil je snel afvallen dan is de kans groot dat je op zoek gaat naar een dieet. De gedachte om met een dieet gericht en snel een paar kilo’s te verliezen, is natuurlijk verleidelijk. Maar helaas volgt vaak het tegendeel: het jojo-effect. Als je namelijk slechts een beperkte tijd een dieet volgt, dan eet na het dieet weer zoals voorheen en voor je het weet zitten de kilo’s er weer aan. En niet alleen dat: in de meeste gevallen kom je zelfs meer aan dan voor je dieet.

Amerikaanse wetenschappers ontdekten in 2016 dat deelnemers aan de populaire afslankshow “The Biggest Loser” zes jaar na de show niet alleen dikker waren dan kort na de show, maar dat hun lichamen zich actief verzette tegen het gewichtsverlies. Bij alle deelnemers was het basaal metabolisme – de energie die het lichaam onafhankelijk van beweging en sport verbruikt – tijdens de show gedaald en ook zes jaar later nog aanzienlijk lager.

De – zeker wat ontmoedigende – stand van de wetenschap is dus: de meeste diëten lijken noch duurzaam te werken, noch bijzonder gezond te zijn voor ons lichaam. Zelfs als je overgewicht hebt en je gezondheid lijdt onder je gewicht, zijn er betere en gezondere manieren om natuurlijk af te vallen dan een snel dieet.

 

Gezond en natuurlijk afvallen

Beter dan elk beperkend dieet is natuurlijk afvallen door een algemene verandering van voeding. Je hoeft je voeding niet van de ene op de andere dag te veranderen. In plaats daarvan kun je geleidelijk enkele kleine dingen aanpassen. Je zult zien: het is heel eenvoudig om je leven en je voeding een beetje gezonder, bewuster en duurzamer te maken.

 

10 Stappen gezond en blijvend afvallen

Hier zijn 10 stappen voor een gezonder leven zonder dwangmatig afvallen of diëten.

 

1. Luister naar je lichaam

Laat je niet voorschrijven wat je moet eten door diëten of voedingstrends. Luister goed naar de signalen van je lichaam. Het vertelt je wanneer je honger hebt, wanneer je dorst hebt, wanneer je verzadigd bent of wanneer het bepaalde voedingsmiddelen nodig hebt.

Alleen omdat je vrienden gluten, lactose of koolhydraten vermijden, betekent dat niet dat jij dat ook moet doen. Iedereen heeft zijn eigen individuele voeding. Als je natuurlijk wilt afvallen, is het echter belangrijk om naar jezelf te kijken. Wanneer heb je echt honger en wanneer snack je alleen uit verveling of gewoonte? Dat laatste hoeft niet en zorgt ervoor dat je aankomt.

 

2. Neem de tijd om gezond af te vallen

Neem de tijd om te eten. Je lichaam waardeert een bewust genoten maaltijd meer dan een snel naar binnen gewerkte boterham onderweg van de metro naar het werk. Langzamer eten maakt je voller – en helpt dus zonder moeite om natuurlijk af te vallen.

Vaak wordt er zoveel gegeten, omdat het lijkt alsof je nog niet verzadigd bent. Want dat komt niet uit de buik, maar uit het hoofd. En daarvoor moet je lichaam dus de tijd krijgen. Tijd die het niet krijgt als je hap slik weg doet met je maaltijd.

Het eten smaakt bovendien beter als je de tijd neemt om van het eten te genieten. Als je plezier hebt in koken, neem daar dan ook tijd voor. Koken maakt gelukkig en trots. Bovendien vergroot het de waardering voor de maaltijd – én je hebt zelf onder controle wat erin zit.

Afvallen zelf koken

 

3. Je bent wat je eet

Je hebt het vast wel eens gehoord: je bent wat je eet. Bewust genieten betekent niet alleen bewust zijn van je lichaam tijdens het eten, maar ook bewust omgaan met de keuze van voedsel (en duurzaamheid). Want de keuze van je voedsel heeft niet alleen invloed op jou, maar ook op het milieu.

Biologische kwaliteit, lokaal en seizoensgebonden fruit en groenten, fair trade producten, vlees en andere dierlijke producten zijn goed voor jou en je geweten, maar ook voor het milieu.

 

4. Natuurlijk afvallen: eet niets wat je oma niet als voedsel zou herkennen

Het is zo makkelijk om de supermarkt in te gaan en voedsel te kopen. Maar dat is niet wat je moet doen wil je gezond afvallen. Wat bekend staat als de voedingstrend Clean Eating, is eigenlijk niets anders dan een heel natuurlijke, gezonde volwaardige voeding – maar dan met een Engelse naam en dure kookboeken er bovenop.

Wat je wel kunt leren uit deze trend: “Eat nothing your grandmother wouldn’t recognize as food” – “Eet niets wat je oma niet als voedsel zou herkennen”.

Magnetron lasagne, diepvriespizza of kant-en-klare pakjes hebben weinig te maken met een gezonde, uitgebalanceerde voeding. Eet daarom zo veel mogelijk vers, onbewerkt voedsel zonder toevoegingen. Kun je het je permitteren, dan kies je bij voorkeur biologische kwaliteit eten en kook je zelf. Daarmee kun je natuurlijk en gezond afvallen.

 

5. Gezond afvallen: succesvol zonder stress!

Je beste vriendin vermijdt suiker? Je broer eet volgens de Clean Eating principes? Jij probeert je aan de 5 per dag regel te houden, waarbij je vijf porties fruit en groenten moet eten – maar je hebt het nu al twee dagen achter elkaar niet gehaald? Stop met stressen!

Je hebt vast al genoeg andere stress in je dagelijks leven. Laat je daarom niet stressen door de voedingsplannen van anderen of je eigen ideale voorstellingen. Zelfs als je alleen maar één appel en één wortel hebt gegeten, is dat (veel!) beter dan helemaal geen fruit en groenten.

Afvallen stress

 

6. Als je natuurlijk wilt afvallen: beweeg!

Natuurlijk hoort naast een goede voeding voldoende lichaamsbeweging bij een gezonde levensstijl. Het klinkt triviaal, maar het is extreem belangrijk als je natuurlijk wilt afvallen. Probeer wat meer beweging in je dagelijks leven te integreren. Neem de trap in plaats van de lift of roltrap. Laat de bus, metro of auto staan – loop liever een stukje of ga met de fiets.

Ga in het weekend wandelen in plaats van voor de televisie te hangen. Of joggen. Of fietsen. Of langlaufen. Of (sneeuwschoen)wandelen. Zelfs als het nu nog koud is, doet de frisse lucht je goed – en de beweging natuurlijk.

Leestip: 5 Workouts die je thuis kunt doen

 

7. “Eat the rainbow”: eet lekker kleurrijk

Deze tip ken je vast al wel, ook om gezond af te vallen: eet zo gevarieerd mogelijk. Dat klinkt leuk, maar wat betekent dat eigenlijk? Een goede vuistregel: zo kleurrijk mogelijk! Probeer bij het winkelen eens te letten op de kleuren van je eten. Ziet alles er nogal eentonig uit? Kijk dan eens naar het (seizoensgebonden) aanbod van fruit en groenten: wedden dat je nog wat mooie gekleurde soorten ontdekt?

Kijk bijvoorbeeld eens naar groene veldsla, rood-paarse rode kool en de – in geschilde toestand – witte schorseneren. Daarbij nog wat gele of misschien zelfs paarse aardappelen en een rode appel en je hebt al een paar kleuren te pakken. Als je natuurlijk wilt afvallen, helpt het als je je maaltijdplan concentreert op veel groenten.

Je kunt deze vuistregel ook prima combineren met de 5 per dag regel: vijf porties fruit en groenten per dag – drie keer groenten en twee keer fruit – en dit alles zo kleurrijk mogelijk. De maat voor een portie is trouwens ongeveer een handvol. En: sappen, smoothies, gedroogd fruit en noten (ongezouten en  niet geroosterd) horen ook bij de 5 per dag regel. Ook dit is een handige tips bij het gezond afvallen.

Overigens: als je seizoensgebonden inkoopt, is je eten misschien niet altijd kleurrijk – maar je voeding is automatisch gevarieerder.

Afvallen kleurrijk eten

 

8. Cheaten mag

Het is niet leuk om af te zien van alle lekkere dingen in het leven – daarom: als je zin hebt in chocolade, trakteer jezelf dan. Natuurlijk niet elke dag een hele reep. Maar af en toe een stukje kan geen kwaad. Een voordeel van de duurdere biologische en fair trade chocolade: door de hogere prijs en betere kwaliteit eet je bewuster en geniet je bewuster van de chocolade. Bovendien eet je er (hopelijk) minder van dan van goedkope chocolade.

Leestip: 5 Redenen waarom je elke dag een stuk chocolade mag eten

 

9. Ontspan regelmatig

In de stressvolle dagelijkse gang van zaken is er vaak weinig tijd voor ontspanning. Maar zelfs korte, bewuste momenten van rust zijn voldoende om je minder gestrest te voelen. Voor natuurlijk afvallen en je algehele welzijn zijn vertraging, rust en kalmte uiterst nuttig.

Probeer vijf tot tien minuten ontspanning en rust in je dag in te bouwen: kort nadat je ’s ochtends bent opgestaan, tijdens de lunchpauze, na het werk of vlak voor het slapengaan. Probeer gedurende deze korte tijd echt bewust te pauzeren, tot rust te komen en nieuwe energie op te doen. Schermen opzij en even relaxen, desnoods met je ogen dicht.

Afvallen ontspannen

 

10. Gezond afvallen: drink voldoende water

Je hebt deze tip waarschijnlijk al veel te vaak gehoord, maar je kunt het niet vaak genoeg horen: voldoende drinken! Je lichaam heeft dit enerzijds nodig om te functioneren, anderzijds verzadigt het en helpt dus bij natuurlijk afvallen. Het is het beste om altijd een vol glas of een fles in de buurt te hebben – zo word je er voortdurend aan herinnerd om te drinken. Omdat je lichaam voor een groot deel uit water bestaat is niets zo goed als natuurlijk (kraan)water. Extra voordeel: je kunt water overal mee naar toe nemen.

 

Afvallen als goed voornemen is een slecht idee. Je kunt beter langzaam, goed en gezond afvallen voor een blijvend resultaat. Let daarbij niet op wat anderen doen, maar leer luisteren naar je eigen lichaam. Ieder lichaam is anders en heeft andere behoeftes.

 

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in