Al sinds vele jaren gaan wij op vakantie naar campings. Dat heb ik van huis uit meegekregen. Wij gingen pas ‘laat’ op vakantie; in mijn vroege jeugd ben ik een keer naar Spanje geweest, jaren later een keer naar Oostenrijk en pas sinds mijn twaalfde gingen we met de auto op vakantie.
Inhoud
Met de auto op vakantie
We hadden thuis niet veel te besteden, dus in eerste instantie gingen we met een geleende vouwwagen naar een camping in België. Dat was wel gelijk al een bepaalde vorm van luxe waarmee de standaard is gezet.
Je kunt in je eigen auto met caravan/vouwwagen/aanhanger zo veel spullen meenemen als je zelf wilt. De gehele garderobe kan mee, je hoeft je niet te beperken tot een kleine weekendtas. En je kunt zo veel huisraad en boodschappen meenemen, mocht dat nodig zijn.
Schone en nette toiletten op vakantie
Waar ik voorheen altijd horrorverhalen hoorde van mensen, die met een wc-rol onder hun arm naar de toiletten liepen of die met de shampoo nog in hun haar op zoek moesten naar muntjes voor de douche, kwam dat op deze camping niet voor. Scheelt weer ruimte als je geen heel pak toiletpapier hoeft mee te nemen. De toiletten waren overal netjes voorzien van alle benodigde materialen en de douche kon aan of uit zonder timer.
Het leed dat vakantiewasjes heet…
Wat ik echter tot nu toe op diverse vakantieadressen heb meegemaakt, blijft echter
de toestand rondom het doen van de was. De meeste parken beschikken over een was- en drooggelegenheid. Een keer heb ik dat, heel luxe, via het park zelf kunnen laten doen. Je brengt de was, geeft aan wat er moet gebeuren en je krijgt de hele boel weer netjes, schoon en keurig verpakt bij je huisje afgeleverd. Alleen wel een gek idee dat een onbekend persoon jouw oude, versleten, beetje kapotte onderbroekje heeft gezien, maar daar moet je je overheen zetten. De was is ten slotte gedaan?
Over het algemeen doe ik de was zelf. Helemaal in het begin in een emmer of teiltje, maar tegenwoordig doe ik de was in de machines op het park. Als het allemaal werkt, is dat het snelst en het schoonst. Het probleem is alleen de toestand ervóór. Het is namelijk altijd weer een raadsel of je zelf wasmiddel mee moet nemen en wat voor betaalmiddel het apparaat in kwestie accepteert.
Diverse malen heb ik al meegemaakt, dat zelfs het personeel onderling ruzie kreeg, omdat de één beweerde dat een token nodig was, terwijl de ander ervan overtuigd was dat met gewoon contact geld betaald kon worden. Ik ben stilletjes weggeslopen uit die discussie om er achter te komen, dat de ene machine inderdaad alleen tokens accepteerde en alle andere machines contant geld.
Dit jaar kwam ik een machine tegen, die alleen papiergeld accepteerde. Dat wist het personeel van het vakantiepark blijkbaar ook niet, want die verwees mij door naar een geldwisselmachine. Dan sta je ineens met 20 muntstukken van € 1,–, die die machine ook niet accepteert en waar je zelf zo snel geen bestemming voor hebt. Uiteindelijk is dat opgegaan aan de tol en fooi.
De machines zelf moet je overigens ook nog grondig inspecteren; dit jaar vond ik in de rubberen rand niet alleen ondergoed en muntjes, maar ook spijkers en paperclips. En als je helemaal pech hebt, bevindt zich ergens achterin en onderop een felrode sok, die jouw witte wasje omtovert tot een lief, roze geheel.
Tja, die vakantiewas. Misschien doe ik die volgend jaar toch maar weer in een teiltje bij de caravan…