boek je vakantie bij de ANWB

Ben je benieuwd hoe het er nu aan toe gaat tijdens een vlucht? Waar je al dan niet rekening mee moet houden? Ontdek alles over vliegen tijdens Corona

 

Inhoud

Corona en de invloed op onze vakantie

Veel mensen kiezen er bewust voor om dit jaar niet met het vliegtuig op vakantie te gaan. De onzekerheid rondom het Covid-19 virus zorgen ervoor dat mensen het zekere voor het onzekere nemen en liever thuis blijven. Of in plaats van met het vliegtuig met de auto op vakantie gaan. Mocht je toch twijfelen aan een vliegvakantie, lees dan snel verder.

Vliegen tijdens Corona

Om met de deur in huis te vallen: ik ben dus net terug van vakantie en ik heb het vliegtuig gepakt om te kijken wat er allemaal veranderd is en waar je op moet letten. Je krijgt deze informatie dus uit eerste hand. Ik heb er ook een filmpje gemaakt toen ik net op Schiphol was, binnen in Schiphol, op het vliegtuig en toen ik net geland was (in Kos).

 

Mondkapje, mondkapje en nog eens mondkapje

Het belangrijkste is dat je een mondkapje meeneemt als je van plan bent om te reizen met het vliegtuig. Je moet het mondkapje namelijk op, op het moment dat je Schiphol binnenkomt. Je wordt hier ook op aangesproken als je geen mondkapje draagt. Kinderen zijn vanaf 6 jaar verplicht om een mondkapje te dragen. Er worden ook eisen gesteld wat betreft het mondkapje. Een zelfgemaakt mondkapje dragen kan dus problemen opleveren.

Officieel mag je een mondkapje maximaal 4 uur dragen en daarna moet je het mondkapje verwisselen voor een nieuwe. Belangrijk dus om meerdere mondkapjes mee te nemen. Al zal ik eerlijk zeggen dat ik gewoon één mondkapje heb gebruikt tijdens de gehele reis.

Het mondkapje moet je ook tijdens de hele vlucht dragen. De enige uitzondering is tijdens het eten en drinken. Dan mag je mondkapje er even af. Zodra je klaar bent moet je het mondkapje weer opzetten. Ik zag wel dat er mensen waren die het mondkapje naar beneden hadden getrokken tijdens de vlucht. Hier werd niets van gezegd. Ik had mijn mondkapje op de terugweg ook deels even naar beneden getrokken, aangezien ik misselijk was en gewoon vrij ademen even verlichting gaf (overgeven leek me ook geen optie).

 

Inchecken op de luchthaven

Zoals gezegd lopen de dingen nu heel anders dan je gewend bent. Zo kon bij TUI bijvoorbeeld niet online ingecheckt worden op de heenreis, op de terugreis was dit wel mogelijk. Een medewerker van TUI had ons verzekerd dat het voldoende was om 2 uur van te voren op de luchthaven aanwezig te zijn, ik kan je zeggen: dat is bij lange na niet voldoende! Er zijn veel minder balies open om in te checken en de incheck gaat allemaal traag. Dus je verliest onwijs veel tijd.

Heel eerlijk: wij waren ruim 2,5 uur eerder op de luchthaven en hebben op 5 minuten na voor vertrek het vliegtuig gehaald. Dat is alleen gelukt door onder een afzetting door te gaan en in de lijn te gaan staan voor mensen met een 1e klas- en businessticket. Het was één en al chaos. Voor mij stonden twee meiden, waarvan ik vrees dat zij het vliegtuig niet meer hebben gehaald. Het luchthavenpersoneel wist ook niet goed wat te doen. Sommige mensen werden voorgelaten (dezelfde vlucht), anderen moesten rij volgen (wij dus). Het is erg onduidelijk en chaotisch. Ik raad je daarom aan om voor vluchten binnen Europa toch gewoon 3 uur van tevoren aanwezig te zijn.

 

Inchecken handbagage

Houd er ook rekening mee dat de meeste bagage (ook handbagage) gewoon in het ruim meegaat. Dit is om te voorkomen dat mensen zich onnodig in het gangpad van het vliegtuig bevinden. In het vliegtuig zelf mag je alleen een klein tasje bij je hebben. Dit moet onder de stoel van het vliegtuig passen.

 

Gezondheidsformulieren

Vergeet je geprinte gezondheidsformulier van het RIVM niet. Dit is nodig wil je in het vliegtuig kunnen stappen. Je kunt dit formulier vooraf printen en invullen. Bij ons werd dit niet gecontroleerd, maar je moet het dus wel bij je hebben. Daarnaast kunnen verschillende landen aanvullende voorwaarden hebben.

Voor Griekenland geldt bijvoorbeeld dat je een passenger locator form in moet vullen. Dit moet uiterlijk 24 uur voor je vertrek, anders wordt je niet toegelaten in het land. Aan de hand van je formulier krijg je een QR code. Deze code moet je bij de hand hebben, want deze wordt bij aankomst gecontroleerd. Dit is ook het moment dat er beslist wordt of je ter plekke een Coronatest moet ondergaan (op de luchthaven zelf).

 

In het vliegtuig zelf

Vooraf krijg je te zien waar je zit. Op de heenweg leek het alsof er veel plekken in het vliegtuig vrij zouden zijn, maar dat bleek achteraf niet te kloppen. Het vliegtuig zat gewoon vol. Wel was er naast mijn zoon een lege plek en pas daarnaast weer een passagier. Op de terugweg waren wel wat lege plekken, maar ook niet heel veel. Bovendien konden we handbagage mee in het ruim nemen, al hebben we daar vanaf gezien.

Zit je eenmaal in het vliegtuig, dan worden extra instructies doorgegeven. Het is bijvoorbeeld de bedoeling dat je je mondkapje de hele vlucht draagt en dat je alleen de toiletten achterin het vliegtuig gebruikt. Daarnaast komen de stewardessen en stewards alleen beperkt langs (1x met eten en drinken om te kopen, 2x om rommel op te halen). Mocht je ze tussendoor nodig hebben, dan kun je dat met een druk op de knop aangeven.

Het is belangrijk om tijdens een vlucht in beweging te blijven. Dit is echter een stuk lastiger, want het is de bedoeling dat je zo veel als mogelijk op je plekje blijft zitten. Mocht je dus beweging willen, dan raad ik je aan om een keer extra naar het toilet te lopen. Daar kun je dan ook gelijk je mondkapje even af doen.

Mocht je je mondkapje willen verwisselen dan zijn er speciale zakjes in de vliegtuigstoelen. Deze zijn alleen bedoelt voor het deponeren van gebruikte mondkapjes. Overigens lopen de stewardessen en stewards ook gewoon met mondkapje rond. Bovendien dragen zij handschoenen.

Vliegen tijdens corona luchtfoto

Na het landen

Normaal gesproken kun je het vliegtuig zo snel als mogelijk verlaten. Nu gaat dat heel anders met alle maatregelen. Aangezien ik vijf minuten voor vertrek nog aan boord ben ‘gesprongen’ weet ik niet precies hoe dat eraan toe is gegaan. Na de landing moest eerst een andere vlucht de passagiers uit laten stappen, daarna mocht onze vlucht uitstappen.

Op de terugvlucht (aankomst op Schiphol) mochten de passagiers per drie rijen het vliegtuig verlaten. De nummers van de rijen werden omgeroepen. Aangezien ik op de terugvlucht op de 3 na achterste rij zat moest ik langer wachten. Ondertussen heb ik gezien hoe het uitladen van de koffers eraan toegaat (dat verklaart ook direct waarom mijn koffer er na 1x reizen niet meer uitziet!).

 

Op luchthaven van bestemming

De maatregelen per land verschillen. In Griekenland moest ik na het landen, voor het betreden van de luchthaven, weer mijn mondkapje opdoen (had ik even afgedaan na het landen, toen we buiten liepen). Bij binnenkomst stond de douane en politie klaar om de QR code te scannen. Aan de hand daarvan mocht je of direct doorlopen om de koffers te pakken of naar een afgeschermde ruimte waar een Coronatest af werd genomen. De QR code wordt niet willekeurig gegeven. Je moet namelijk op het formulier invullen waar je de voorbije twee weken geweest bent. Daarnaast kijken ze ook uit welk land je komt. Ik kon dus probleemloos doorlopen.

Zolang je op de luchthaven bent, ben je verplicht om het mondkapje te dragen. In de buitenlucht is dat niet nodig (in Griekenland). Check de lokale regels voor vertrek en na aankomst, want de meeste landen hanteren (hoge) boetes als je je niet aan de regels houdt.

 

Vliegen tijdens Corona

Het is dus heel goed mogelijk om tijdens Corona ondanks alle aangescherpte maatregelen te vliegen. Het is niet echt prettig om zo lang een mondkapje te dragen (vanaf Schiphol tot aankomst op luchthaven van bestemming), maar je moet er wat voor over hebben wil je op vakantie. Verder moet je toch echt rekening houden met het feit dat je veel langer bezig bent met inchecken en dat er extra controle (gezondheidsformulieren) plaats kan vinden.

 

Heb jij al gevlogen tijdens Corona of ben je dat nog van plan?

 

 

Dokteronline.com

3 REACTIES

  1. Ik heb ook gevlogen tijdens corona, ik heb toch besloten om van Costa Rica naar Nederland te vliegen om een aantal weken bij familie te zijn. Hoewel het natuurlijk niet zo fijn is zijn er nu toch veel maatregelen en iedereen weet waar we nu mee te maken hebben. Het is lastig om bij te houden wat de regels zijn, er verandert toch wel veel in korte tijd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in