boek je vakantie bij de ANWB

Ben je van plan om een auto te huren tijdens je vakantie? Let op: goedkoop is duurkoop, Grand Theft auto in de autoverhuursector. Je vakantie al verpest voordat deze goed en wel begonnen is.

Inhoud

Auto huren op vakantie

Je hebt een auto op vakantie nodig? Waar ga je huren? Veel mensen slaan dan direct aan het Googlen. Vaak worden zoektermen als: goedkoop auto huren, auto huren vakantie of auto huren + plaats van vakantiebestemming gebruikt. Voor onze vakantie zijn we op zoek gegaan naar een auto huren op Kos.

Dit waren de veelbelovende reclameslogans:

“Autohuur In Kos €5 p/d – Volledig Verzekerd €6,45 p/d‎”

“Auto Huren Kos vanaf €7/dag – Ongelimiteerde kilometers‎”

“-70% Auto Huren – Kos Luchthaven (KGS)‎”

Je komt dan uit op schijnbaar goedkope aanbieders, met stuntprijzen vanaf 5,00 euro per dag.

Als je dan deze prijzen vergelijkt met een gerenommeerd bedrijf als Hertz, dan kom je soms op het dubbele uit. De keuze lijkt dan al snel gemaakt. Een auto huren voor een paar honderd Euro, terwijl het maar om een weekje gaat? Of kies je voor de tientjes optie? Want dan blijft er meer geld over voor de vakantie zelf.

Helaas begint begint daar de ellende. Een ellende die ervoor kan zorgen dat je in plaats van enkele tientjes bespaart, later een bedrag moet betalen waarmee je meerdere auto’s had kunnen huren!

 

Goedkoop is duurkoop, Grand THEFT auto in de autoverhuursector!

Helaas betekend goedkoop bij het huren van een auto bijna altijd duurkoop. Niet zo gek als je weet wat de autoverhuurbedrijven zoal uithalen. Meestal gebeurd dit na het huren van de auto of als je deze terug brengt.

 

1. Dure verzekering aansmeren

Hoge verzekeringskosten worden gebruikt om de prijzen op te drijven. Het gaat dan om bijvoorbeeld een verzekering om je in te dekken tegen eventuele schade. Doe je dat niet, dan kun je bij het inleveren van de auto met extreme kosten worden geconfronteerd. Er worden extreme bedragen gerekend voor de kleinste krasjes. Erger nog, gewetenloos personeel gebruikt bangmakerij om hun klanten te dwingen een verzekering af te nemen. Dit zorgt ervoor dat de uiteindelijke huurkosten zelfs meer dan verdubbelen.

Als je dan al gebruik gaat maken van bepaalde autoverhuurbedrijven, dan raad ik je aan om een verzekering online af te sluiten. Dat is in de meeste gevallen veel goedkoper en biedt meer zekerheid. Je kunt bijvoorbeeld ervoor zorgen dat je eigen risico afgekocht wordt.

Wij hebben voor de huur van onze auto gebruik gemaakt van Allianz Global Assistance. Daar hebben wij voor de duur van 8 dagen een Eigen Risico Verzekering Autohuur afgesloten. Dit kostte 44,00 euro. Hiermee was ik gedekt, mocht er schade ontstaan aan de huurauto. Ik hoefde dan niets zelf te betalen, want het eigen risico (dit ligt vaak in de prijsrange van 400 – 800 euro) neemt de verzekering over.

 

2. Gehaaide tactieken bij schade reparaties

Andere gehaaide tactieken die door goedkope verhuurmaatschappijen toegepast worden zijn bijvoorbeeld systematisch onopzettelijke schade in rekening brengen. Of klanten laten opdraaien voor schade die er al was!

Bij veel bedrijven lijkt het vastgesteld beleid om achterstallig onderhoud/reparaties door te berekenen aan onwetende klanten die zich gewoon op hun vakantie willen richten.

Klanten krijgen soms de rekening voor microscopisch kleine krasjes, die ze, nadat ze onder grote druk zijn gezet dan toch maar betalen. Veel verhuurbedrijven laten allerhande schade na betaling door de huurder gewoon zo tot het eerstvolgende grote onderhoudsmoment. Op naar het volgende slachtoffer en dikke winst voor het bedrijf!

Uit een onderzoek van Which.co.uk  kwam het volgende naar voren: Autoverhuurbedrijven rekenen maar liefst tot 300% voor reparaties die nooit zijn uitgevoerd. En daar draai jij als huurder voor op. Verweer heeft weinig tot geen nut en als consument trek je aan het kortste eind.

 

3. Ongeautoriseerde en oneerlijke kosten

Veel mensen die een auto huren worden getroffen door valse extra kosten voor schoonmaak, te veel kilometers, brandstof en zelfs administratiekosten. Veel mensen schrikken zich rot als ze hun creditcardafschrift bij thuiskomst checken. Er worden allerlei kosten afgetrokken waar ze niets vanaf weten. Dan begint het drama van mailen, bellen, aan de lijn gehouden worden. Gefrustreerd weken of zelfs maanden proberen je zuurverdiende geld terug te krijgen.

 

4. Intimidatie door en zelfs dreigen met fysiek geweld door de (balie) medewerkers van het autoverhuurbedrijf

Helaas ook een veel voorkomend euvel bij goedkope autoverhuurbedrijven. Baliemedewerkers die opdringerig en niet behulpzaam zijn. In sommige gevallen wordt daarbij zelfs met fysiek geweld gedreigd. Lange wachtrijen bij balies zorgen ervoor dat je een hele dag of langer kwijt bent aan het proberen te regelen van de gewenste huurauto. Auto’s die achteraf ineens niet op de vooraf afgesproken locatie opgehaald kunnen worden. Hierdoor komen nog meer kosten bij. En dit is nog maar het begin van veel meer ellende.

Goedkoop is duurkoop, Grand THEFT auto in de autoverhuursector! Kia

Mijn ervaring met auto huren op Kos

Zoals je wellicht al hebt gezien ben ik recentelijk naar Kos gegaan om te genieten van een welverdiende vakantie. Om daar zo veel als mogelijk te kunnen genieten hebben we een auto gehuurd. Vooraf niets gepland, maar pas op de luchthaven besloten. We gingen eerst naar een goedkoper verhuurbedrijf, maar zagen ineens iemand van Hertz Kos Airport op de parkeerplaats lopen.

Uiteindelijk bleek de huurprijs voor een KIA met 200 euro redelijk te zijn. Er waren geen verborgen kosten en we mochten in plaats van 600 euro borg slechts 200 euro borg betalen. De enige voorwaarde was wel dat de auto volgetankt teruggebracht moest worden.

Voordat ik de sleutel kreeg werd de auto geïnspecteerd. Krassen werden niet aangemerkt, grotere schade wel. Deze was gelukkig beperkt tot naast de bumper onderkant flink diepe krassen, alsof iemand de auto op een stoeprand had geparkeerd. De schade werd op een formulier aangekruist, zodat beide partijen wisten waar ze aan toe waren en welke schade de auto reeds had.

Daarna kon ik de auto direct meenemen. Ik heb de hele week op en neer gereden op het eiland zonder problemen. Oké, de motor sloeg één keer af bij een steile berg, maar dat lag meer aan mij dan aan de auto denk ik. Verder hebben we alles kunnen zien en bezoeken wat we wilden. Vlak voor vertrek heb ik de auto weer volgetankt (was 32,00 euro kwijt hiervoor) en is de auto teruggebracht naar Hertz.

Het terugbrengen ging probleemloos. Er werd gekeken of de auto er een beetje goed uitzag en belangrijk was dat deze volgetankt was. De borg werd binnen 2 dagen teruggestort.

Heerlijk dat het ook allemaal zo makkelijk en simpel kan gaan. Geen verborgen extra kosten. Geen problemen bij het terugbrengen en vooral overal naar toe kunnen gaan. Dit laatste is vooral nu met Corona heel belangrijk. Bussen en auto’s mogen slechts een beperkt aantal passagiers vervoeren. Bovendien wil je niet afhankelijk zijn.

 

Daarom goedkoop is duurkoop, Grand THEFT auto in de autoverhuursector!

Goedkoop is daadwerkelijk duurkoop als het aankomt op het huren van een auto voor de vakantie. Naar aanleiding van een oproep van de Europese Commissie en de consumentenautoriteiten van de EU zijn vijf leidende ondernemingen in de sector, Avis, Europcar, Enterprise, Hertz en Sixt, de huurprijzen van auto’s anders gaan presenteren. De prijzen worden daardoor volledig transparant voor de consument.

Maar de overeenkomst is alleen van toepassing op deze ‘big five’. Er zijn veel kleinere bedrijven, evenals makelaars en prijsvergelijkingswebsites, waarvan er vele blijkbaar goedkopere tarieven bieden. Verbaas je er dan echter niet over als je te maken krijgt met de ellende zoals hierboven beschreven. Dit kost je dan uiteindelijk honderden euro’s meer.

De big five lijkt dus altijd de betere optie. Houd er wel rekening mee dat één van de topmerken, Europcar, recent bijna 40 miljoen euro compensatie heeft betaald aan gedupeerde klanten voor systematisch onterecht berekende kosten.

“De ontwikkeling is een overwinning voor de Daily Telegraph, die Europcar voor het eerst aan het licht bracht voor het systematisch opvoeren van de reparatiekosten door middel van geheime kortingen bij leveranciers, die advocaten als “frauduleus” omschrijven,” aldus Matthew Lloyd in de Telegraph.

Europcar’s dochterbedrijf, Goldcar is door Which.co.uk aangemerkt als slechtste in het Verenigd Koninkrijk. “Budgetexploitant Goldcar is voor de vijfde keer in zes jaar beoordeeld als het slechtste autoverhuurbedrijf voor vakanties….”

Begin je vakantie op een goede manier. Zoek naar een bedrijf met transparante voorwaarden, wat misschien initieel meer kost, maar veel ellende voorkomt. Zorg ervoor dat je met een gerust hart aan je zuur verdiende vakantie begint.

 

Heb jij wel eens problemen gehad na het huren van een auto? 

 

 

Dokteronline.com

9 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in