Denk je erover om een paar compressiesokken voor het hardlopen aan te schaffen? De voordelen van het dragen van deze bijzondere soort sok zijn heel aantrekkelijk en hebben grote voordelen voor de gezondheid en het welzijn van sporters.
Inhoud
Maar wat zijn compressiesokken eigenlijk?
Compressiesokken zijn ontwikkeld met wetenschappelijk onderbouwde compressie in het achterhoofd. Het synthetische mengsel van weefsels is zo gebreid dat er specifieke en gerichte druk wordt uitgeoefend op de huid, gewrichten en spieren die het bedekt. Daardoor worden de vloeistof en het bloed die door de bloedvaten rond de sok circuleren, gericht om zich efficiënter door het hele lichaamssysteem te verplaatsen. Door een optimale doorbloeding te bevorderen worden gifstoffen uit de aangetaste gebieden verwijderd, uitgespoeld en door de betrokken organen gefilterd, terwijl voedingsstoffen en zuurstofrijk bloed worden afgeleverd op de plaatsen waar ze nodig zijn.
Ideaal voor sporters dus!
De sokken beschermen de ledematen
Een compressiekous kan ook dienen als een extra beschermlaag voor je benen. Als je bijvoorbeeld diabetes hebt, kun je vatbaarder zijn voor voet- en beeninfecties. Deze extra laag kan je helpen beschermen tegen blauwe plekken of schrammen op je benen of voeten, die tot ernstige infecties kunnen leiden. Compressiesokken kunnen ook bescherming bieden tegen externe factoren zoals klimaat en weer. Ze kunnen je extremiteiten verwarmen bij kouder weer of je voeten beschermen tegen de UV stralen van de zon. Fijn bij het hardlopen.
Er zijn drie soorten compressiekousen of -kousen:
- Niet-medische steunkousen: Dit soort compressiekousen is bij de meeste apotheken verkrijgbaar. Steunkousen bieden in de hele kous dezelfde mate van compressie en kunnen verlichting geven bij vermoeide, pijnlijke benen.
- Anti-embolie kousen: dit type compressiesok heeft een compressie die van de enkel naar boven afneemt en wordt voornamelijk gebruikt door mensen die niet mobiel zijn. “Anti-embolie kousen kunnen de kans op het ontstaan van diepe veneuze trombose helpen verminderen. Professioneel aanmeten is bij deze sokken noodzakelijk.
- Gegradueerde compressiekousen: Bij dit type compressiekous is de compressie het sterkst bij de enkel en neemt naar de knie toe af. Als je oedeem of orthostatische hypotensie hebt, kan je arts dit type aanraden. Deze compressiekousen vereisen meestal een doktersrecept en professioneel aanmeten.
Ook fijn bij het hardlopen is dat ze het herstel bevorderen
Compressiekousen hardlopen? Zeker weten! Je benen en voeten dragen van nature het grootste deel van je lichaamsgewicht en als je lang op je voeten staat of rent, kunnen ze tijd nodig hebben om te herstellen. Omdat compressiekousen de bloedsomloop verbeteren, bewegen vermoeide, voedings- en zuurstofarme bloedcellen zich weg van overbelaste benen en voeten, terwijl voedings- en zuurstofrijke bloedcellen zich naar de onderste ledematen verplaatsen. Dit helpt je spieren sneller herstellen en voelt frisser aan als je weer op de been bent.
Je kunt je compressiesokken de hele dag dragen door ze ’s morgens bij het aankleden aan te trekken, en ze voor het slapen uit te trekken. Het is misschien even wennen, maar als ze fijn zitten, kun je ze de hele dag dragen. Ook is het aan te raden om minstens twee paar compressiesokken te kopen, zodat je ze tussen elk gebruik kunt wassen en drogen.