boek je vakantie bij de ANWB

Het duurt nog een paar maanden, maar voor je het weet is het eind december en kun je weer overstappen naar een andere zorgverzekering. Maar waarom wachten tot het laatste moment? Waarom vraag je je niet nu al af welke verzekering past bij mij? Met deze tips kom je er nu al achter en hoef je niet tot het uiterste te wachten.

 

Inhoud

Zorgwensen in kaart brengen

Voordat je de overstap kunt maken moet je eerst eens voor jezelf helder op rij zetten wat je zorgwensen zijn. Daarbij is het goed om naar de zorgwensen van de afgelopen jaren te kijken. Vergeet ook niet je gezondheidstoestand zoals deze momenteel is mee te nemen in de afwegingen. Schrijf jouw wensen en behoeften op, zodat je de zorgwensen inzichtelijk krijgt. Doe dit niet alleen voor jezelf, maar maak je partner hier ook attent op.

Vergeet niet om zaken zoals geregelde doktersbezoeken, medicatie, bezoek van specialisten en bijvoorbeeld extra zorgkosten voor fysio, tandarts, bril en nog veel meer mee te nemen in je overwegingen. Als je nu al alles goed in kaart brengt scheelt dat aan het einde van het jaar heel veel werk.

 

Eigen risico bepalen

Je kunt nu alvast kijken wat je (nieuwe) eigen risico moet worden. Houd je het op het wettelijk vastgestelde bedrag van 385 euro of ga je er boven zitten? Bedenk wel dat aan het verhogen van je eigen risico heel wat nadelen kleven. Ook al maak je het eigen risico nooit op, mocht er een keer iets gebeuren dan moet je dus direct verplicht een veel hoger bedrag betalen.

Stel: je hebt je eigen risico op maximaal gezet, namelijk 885 euro.  Je krijgt een ongeluk en breekt je been. Je moet met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht worden. Daar moeten foto’s gemaakt worden, je been moet in het gips en je moet nazorg krijgen. Al met al kunnen de kosten hiervan al snel oplopen tot duizend euro of meer. Heb je een hoger eigen risico gekozen, dan moet je dit bedrag eerst zelf betalen. In dit geval moet je dus in één keer 885 euro betalen. De rest van de kosten wordt gedekt door de verzekering. Dat wil zeggen dat je dit bedrag dus altijd achter de hand moet houden in het geval dat je zorgkosten maakt.

Als je wil besparen op de zorgverzekering dan zijn daar andere manieren voor. Wat je precies kunt doen om te besparen op de zorgkosten lees je hier.

 

Welke zorgverzekering past bij mij?

Als je bovenstaande op een rijtje hebt gezet, wordt het tijd om te kijken naar welke zorgverzekering het beste bij jou en jouw wensen past. Alle verzekeraars hebben een basisverzekering. Dit is een wettelijk verplichte verzekering voor iedereen die in Nederland woont of werkt. De overheid bepaalt wat onder deze basisverzekering valt.

Toch kunnen de premies voor de basisverzekering verschillen per aanbieder. Dat komt omdat verzekeraars vaak extra opties en uitbreidingen aanbieden, zoals je bijvoorbeeld kunt zien bij UnitedConsumers VGZ. Zij hebben naast de basisverzekering ook een uitgebreide basisverzekering en een complete basisverzekering. Hoe completer hoe meer keuze jij als verzekerde hebt. Dankzij de samenwerking van United Customer en VGZ kun je overigens extra korting krijgen op de premies voor de verschillende verzekeringen.

Het is goed om alle verzekeringen en de bijbehorende voorwaarden, tarieven en vergoedingen naast elkaar te leggen. Hierbij hoeft de goedkoopste optie niet altijd de beste optie te zijn. Verkijk je daarom niet alleen op de maandelijkse premie, maar kijk vooral naar wat je wel en niet vergoed krijgt en of dit op jou van toepassing is.

 

Aanvullende verzekering kiezen of niet

Naast de basisverzekering bieden verzekeraars jou de mogelijkheid om je voor allerlei extra behandelingen en medische voorzieningen te verzekeren. Of dit voordelig is of niet hangt van heel veel factoren af, waaronder jouw behoefte om iets vergoed te krijgen of niet. Onder aanvullende verzekering vallen vaak bril en lenzen, steunzooltjes, alternatieve zorg en fysio. In sommige gevallen is het voordeliger om iets zelf te betalen, in andere gevallen loont het om een aanvullende verzekering af te sluiten.

 

Overstappen zorgverzekering

Aan het einde van het jaar stappen mensen massaal over op een andere zorgverzekering. Niet zo gek, want al in september/oktober worden de nieuwe premies bekend gemaakt. En dan blijkt het verschil tussen de momenteel lopende zorgverzekering en de gewenste nieuwe verzekering op te lopen tot tientallen euro’s per maand. Omdat je pas aan het einde van het jaar over kunt stappen wachten veel mensen tot het laatste moment om de zorgverzekering onder de loep te nemen.

Toch is het beter om niet tot het laatste moment te wachten. Dan kan het namelijk gebeuren dat je een zorgwens over het hoofd ziet, waardoor je uiteindelijk de verkeerde keuze maakt. Voorkom dit en zorg dat je nu al je zorgwensen voor het komende jaar duidelijk op papier hebt vastgelegd. Je kunt dan zo snel als mogelijk beginnen met het zoeken naar de zorgverzekering die het beste bij jou en je wensen past.

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in